Wikipedia, Türkiye için AİHM’e başvuruyor!

23

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia için ülkemizde verilen erişim engeli kararının üzerinden iki yılı aşkın bir süre geçti. Kullanıcılar çeşitli yöntemler ile erişim sağlamaya devam ederken, Wiki’nin mücadelesi sürüyor.

2017’nin Nisan ayından bu yana Türkiye’de yasaklı olan Wikipedia ile ilgili devlet kurumlarıyla yaptığı görüşmelerden sonuç alamayan Wikimedia Vakfı, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘ne (AİHM) taşıdığını açıkladı.

Wikipedia bir ülkede daha yasaklandı!

Wikipedia Türkiye için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolunda!

Wikimedia Vakfı Genel Müdürü Katherine Maher aynı zamanda Türkiye’de mahkemelerin devam ettiğini belirtiyor. Asıl istediklerinin kararın Türk mahkemeleri tarafından kaldırılması olduğunu belirten Maher, aynı zamanda ‘Ankara’ya baskı yapılacak‘ kampanyalar organize edileceğini açıkladı.

Wikipedia giriş

Türkiye’nin erişim engeli kararı getirmesine neden olan içerikler hakkında konuşan Maher, “Söz konusu içeriklerin yasal olarak korunan özgür ifade kapsamında olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullanıyor. Erişim engeli kararını veren Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği kararında şu ifadelere yer vermişti;

“İçeriklerin 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesi kapsamında terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesine bağlı olarak içeriklere erişimin engellenmesi nedeniyle internet sitesinin tümüne yönelik erişimin engellemesine dair tedbir kararının, aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca onaylanmasına, belirtilen internet adresindeki içeriklere erişimin engellenmesi halinde hedeflenen amaç gerçekleşmiş olacağından www.wikipedia.org adlı internet sitesine tümden erişimin kaldırılmasına dair hüküm konulmuştur”

23 YORUMLAR

  1. Özgür ifade mi ? Terörü öven ifadeler özgürlük mü sunuyor ? Wikipedia her ne kadar güzel bir platform olsa da yasaklanma gerekçesi doğru bir gerekçedir.

  2. Haklı olan Türkiye’dir …Türkiye’yi terör ülkesi olarak gösteren ve kötüleyici makalelerle destekleyen vikipediyi ben de istemiyorum !! Aynısını başka bir Avrupa ülkesine yazdırmı anında siliniyor ..

  3. wikipedi yasağın kalkmasını istiyorsa youtube ve twitterin yaptığını yapması gerek başka türlü açılmasın. Bak yıllar önce youtube ve twitter de Türkiye’yi adam yerine koymuyordu mahkeme kararlarına uymuyordu onları da komple kapatıyorduk, sonra noldu adamlar akıllandı ofis açtılar bütün kararlara da uydular. O günden beri youtube ve twitterin facebookun kapatıldığını gördük mü? wikipedi de bu yolu takip edip Türkiye’yi adam yerine koyduğu zaman anca açılır.

  4. Yayınlanmayacak ama yinede yazayım. Türkiye dışarıdan diktatörlükle yönetilen bir ülke görünümü veriyor. Basın ve insan hakları dünya sıralamasına bakarsanız daha iyi anlarsınız.

    • Tamamen algı dağı. Neden o zaman sandık var? Gören körler, duyan sağırlar ve okumuş cahiller olunca dışarıdan diktatörlük gibi yönetiliyor algısı yaratıyorlar.

  5. Dünyada bu kadar ülke var, neden Türkiye diye tutturuyorlar. Yok kardeşim biz böyle mutluyuz. Aradığımız hersey heryerde var zaten…

  6. Amerika’da Türkiye’nin yerini haritada gösterecek 3-5 adam çıkar. Bu olaylar hep içeriden destekli hareketler. Acaba içimizde bu işleri ayarlayan kişiler kimler. Wikipedia bile umursamıyordur buradaki yasağı. İçimizdeki provaktorleri bulup oyuna gelmeyelim

  7. Umarım açılmaz. 2 yıldır yokmuş, farkında bile değildik. Çok ihtiyaçta yok hani. Bilgi aranınca bulunur, illa internetten olmasına gerek yok, ansiklopediler ne diye duruyor.

  8. Wiki, bize yaptığını başka bir ülkeye yapsaydı Wikiden numune alırlardı numune. Bizde ise süzme mankurtlar wiki haklı inşallah erişime açılır diyor. Önce azıcık gözünüzü açın da dost kim düşman kim bir bakın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version