Reklam

Winamp’tan sonra geri dönmesini istediğimiz efsaneler

3
Reklam
asdasdas

2000’li yıllarda hayatımıza giren Winamp ve benzeri pek çok uygulama kullanıcılar için ayrı bir yere sahip oldu. Evlerimizde bulunan kotalı ve düşük hızlı ADSL ile birlikte internet dünyasını yeni yeni tanımaya başladığımız bu dönemde bizlere pek çok konuda yardımcı olan bu platformları hatırlamak ortama güzel bir nostalji havası katıyor.

Tabii Winamp’ın tekrar piyasaya çıkacağı haberinden sonra uygulamanın eski kullanıcıları oldukça heyecanlandı. Pek çok kişi de geçmişte kullandığı diğer uygulamaların, benzer bir şekilde güncellenerek hayatımıza geri girmesi gerektiği kanaatinde. Bunların bir kısmı başka uygulamalara dönüşmüş olsa da Winamp ile açılan bu kapıdan diğerlerinin de geçmesi umut ediliyor.

Spotify vs YouTube Music: Hangi müzik uygulaması daha iyi?

Winamp için yeni dönem başlıyor

20. yüzyılda hayatımıza giren Winamp kişisel bilgisayarlarımızın vazgeçilmez müzik çaları olmayı başarmıştı. Fakat yeni yüzyıla ayak uyduramayan uygulama yavaşça rafta unutulan eski bir hatıra halini aldı. Gelen son haberlere göreyse bir Anka kuşu gibi küllerinden doğmayı planlıyor. Fakat beklenildiği şekilde karşımıza çıkmayabilir.

Winamp
Reklam

Popülerliğini yitiren orijinal uygulama v5.666.3516 sürümü ile 2013 yılında son güncellemesini aldı. 2018 yılının sonlarına doğruysa henüz tamamlanmamış 5.8 versiyonu sızdırıldı. Ardından Radionomy (Günümüzde Shoutcast olarak biliniyor.) bunu kamuya açık bir hale getirdi. Sonraki dönemdeyse daha fazla güncelleme sözü verilmiş olsa da uygulama olduğu gibi kaldı.

Winamp’ın hayatımıza tekrar dahil olacağı versiyonundaysa, Spotify’a benzerlikleriyle ön plana çıkması bekleniyor. Bu sayede günümüz şartlarına uyum sağlayarak geri dönebilecek. İçerik olarak da müzik, podcast, radyo istasyonu ve sesli kitap çeşitliliklere yer vereceği düşünülüyor.

MSN Messenger

Ülkemizde kişisel bilgisayarların evlerde çoğalması yurt dışına göre biraz gecikmiş olsa da 2000’li yıllarda aradaki farkı kapatmayı başardık. Popüler mesajlaşma uygulaması MSN’yi ise o günün koşullarındaki WhatsApp olarak düşünebilirsiniz.

Tabii aslında bu kadar popüler olmasını sağlayan şey uygulamanın kullanıcılara kendini ifade edebilmesi için belirli bir alan sunması oldu. Örneğin profil kısmında bulunan duruma anlamlı sözler yazmak oldukça popülerdi. Aynı zamanda biri cevap vermediği zaman titretebiliyor veya dinlediğimiz müziği görmesini sağlayabiliyorduk.

İlerleyen yıllarda görüntülü ve sesli görüşme gibi özellikleri getirmiş olsa da Facebook gibi platformların ortaya çıkışıyla birlikte MSN popülerliğini yitirdi. Platform ilerleyen yıllarda sonu Skype’a varan bir gelişme sürecine girmiş olsa da pek çok kişi WhatsApp’a alternatif bir mobil uygulama olarak görmek istiyor.

LimeWire

Günümüzün internet hızlarına yavaş demeden önce LimeWire ile Mp3 indirmiş olmak gerekiyor. O dönem kullandığımız internetin hızı kağıt üstünde 1 Mbps olarak gözüküyordu. Fakat bu uygulamayla bir şarkıyı 15 dakikaya varan sürelerde indirerek gerçek bir hız testi yapabiliyordunuz.

Tabii doğru düzgün çalışmadığı için bilgisayarı yavaşlatmaktan başka bir işe yaramayan virüs programları, indirdiğimiz Mp3’lerin içerisindeki zararlı yazılımları ayıklayamadığı için, şarkıyı aktardığımız telefon ve diğer bilgisayarlar da buna maruz kalıyordu. Bir de LimeWire kullananları korkutabilmek için ortaya atılan o meşhur söylem “Limewire’den dosya indirenleri polisler yakalıyor” efsanesini unutmamak lazım.

Günümüzde bu tip uygulamalarla telif hakkı sahipleri arasında büyük davalar yaşanıyor. Dolayısıyla LimeWire tekrar bilgisayarlarımıza, tabletlerimize ve hatta akıllı telefonlarımıza girmek istiyorsa bunu meşru bir şekilde yapması gerekecek.

BBM

BlackBerry Messenger ya da BBM olarak bilinen uygulama iOS, Android ve Windows Mobile platformlarına gelmeden önce yalnızca BlackBerry OS işletim sisteminde kullanılabiliyordu. Henüz WhatsApp ve benzeri mesajlaşma uygulamaları piyasaya sürülmemişken BlackBerry piyasadaki boşluğu kendi cihazlarına özgün bu platformla dolduruyordu.

Modeli fark etmeksizin eğer bir BlackBerry modeli kullanıyorsanız, BBM içerisinde kurulu geliyordu. Ayrıca, telefon numarasına ihtiyacınız olmadan platform tarafından cihazınıza atanan PIN ile arkadaş ekleyip gruplar kurarak sosyalleşebiliyordunuz.

Tabii henüz Apple’ın başlattığı yeni nesil tam ekran dokunmatiğe sahip akıllı telefonlar piyasada bu kadar yaygın değildi. Numerik tuş takımına sahip telefonlardan mesaj yazmaksa tam bir işkence olabiliyordu. Fakat o dönem BlackBerry, ekranın altına eklediği klavyesiyle birlikte iş insanlarını bile kendine bağlamayı başardı.

Teknoloji devamlı gelişimi takip ederek ilerliyor. Dolayısıyla klavyeli telefonlara ve PIN paylaşımla eski nesil mesajlaşma uygulamalarına artık ihtiyacımız yok. Fakat aynı deneyimleri yaşatacak yeni cihazları ve yazılımları devamlı arıyoruz. Bu yüzden umuyoruz ki BlackBerry bir gün yeniden ayağa kalkıp aramıza katılır.

mIRC

IRC sunucularına bağlanmak için bazı programlara gerek duyuluyor. mIRC da bu sebeple öne çıkmayı başaranlardan bir tanesi oldu. Ancak adını efsaneler listesine taşımasını sağlayan asıl şey kullanıcılarına sunduğu özgür, programlanabilir fakat isteğe göre komutlarla uğraşmadan kullanabiliyor olmanızdı.

mIRC için sohbet programlarının atası olarak kabul edilebilecek bir kaç uygulamadan biri diyebiliriz. Bu platform, profesyonel kullanıcıların içerisine kod ekleyerek hali hazırdaki komutları daha kolay bir şekilde yorumlayıp diğer kullanıcılara sunmasına olanak sağlıyordu. Ayrıca istenen komutları menü haline getirerek programı daha kullanılabilir bir hale getirebiliyordunuz.

eMule

Bilinen indirme programlarının atası sayabileceğimiz bu uygulamanın eski kullanıcıları hala güncel bir sürümü çıksa da kullansak diyor. Aslında Torrent ve benzeri platformlarla kıyaslandığında oldukça çelimsiz kalıyor. Fakat bir dönemin p2p paylaşımcılarının en uğrak noktasıydı.

Aslında bu platform eDonkey kullanan bir kişinin keşke şu da olsaydı diyerek kurduğu bir program. Fakat kendisi de zamana ayak uyduramamış gibi gözüküyor. Çünkü uygulamanın 2007 yılı sonrasında çıkan versiyonları ve server etkileşimleri yüzünden pek çok kullanıcı casus yazılımlar ve bilgisayar virüslerinden şikayet eder hale geldi.

Sonraki dönemdeyse kendinden çok daha güçlü bir hale gelen torrent uygulamalarına neredeyse bütüm kullanıcılarını kaybetti. Fakat yine de platformun kullanıcıları sunucusuz paylaşım yapmaya olanak sağlaması, sıra ve kredi sistemi gibi özelliklerinden dolayı bir dönem oldukça bağlandı.

Siz bu platformlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Winamp gibi geri dönmesini istediğiniz başka efsaneler varsa yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version