Windows 11 neden TPM çipini zorunlu kılıyor? İşte cevabı

28

Microsoft’un 24 Haziran’da düzenlediği etkinlikte Windows 11 ile tanıştık. Yeni özellikler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra en çok merak ettiğimiz konulardan biri sistem gereksinimleri oluyor. Sizlerle paylaştığımız Windows 11 sistem gereksinimleri, TPM 2.0 çipini zorunlu kılıyordu. Peki bu çip nedir ve neden olmazsa olmaz? Sizlere özetledik.

Windows 11 sistem gereksinimleri açıklandı

TPM nedir?

İngilizce bir kısaltma olan “TPM”‘nin açılımı “Trusted Platform Module“, yani Türkçesiyle “Güvenilir Platform Modülü”‘dür. Donanım güvence altına almak için tasarlanan bu mikrodenetleyici, entegre şifrelenmiş haberleşme yolunu kullanır. TPM 2.0 modülü anakartta mevcutsa donanımlar şifrelenmiş bir yazılımsal korunma altına alınır.

windows 11 tpm 2.0
TPM 2.0 desteklenmiyor hatası

Uluslararası bir standart olan TPM gittikçe yaygınlaşsa da hala bazı anakartlarda olmayabiliyor. Eğer cihazınız bu çipe sahip değilse Windows 11 çalıştıramazsınız.

Windows 11 neden bu çipi zorunlu kılıyor?

Sızdırılan ISO dosyası bile TPM 2.0 olmadan kuruluma izin vermiyordu. Resmi tanıtım gününde paylaşılan sistem gereksinimleri de bu çipi gerektiriyor. Bu çip, kullanıcı bilgileri dahil olmak üzere pek çok önemli veriyi şifreleyerek hafızasında tutar. Bu da daha güvenli bir kullanımın yolunu açmaktadır. TPM 2.0 mikrodenetleyicisi yeni anakartların çoğunda bulunsa da eski anakartlarda bulunmuyor.

Windows 11

Eski anakartların destekliyor olabileceği TPM 1.2 de Windows 11 için küçük bir ihtimal yeterli olabilir. Eğer eski bir bilgisayarınız varsa muhtemelen bu çip, anakartınızda olmadığı için Windows 11’i yükleyemeyeceksiniz.

Windows topluluğunun büyük bir kısmı bu kararı saçma buluyor. Microsoft’un bu çipin gerekliliğiyle ilgili yeni bir açıklama yapıp yapmayacağını ise bilmiyoruz.

28 YORUMLAR

  1. ben tpm çipim olmayan altı yıllık bilgisayara yükledim sadece iso dosyasında minik bir değişik yapıyorsunuz. Bu youmu windows 11 den yazıyorum hiçbir sıkıntı yaşamadım

  2. Birkaç yöntem ile TPM yongası hatasını atlatıp kurulum yapmanız mümkündür. Umarım kararlı sürüm ile birlikte TPM yongası zorunlu olmaz.

    Microsoft’un tekel olması amacıyla yaptığı saçma bir gereksinimlerden olduğunu düşünüyorum.

  3. Hep böyle çakallıklar olur. Sırf donanımı değiştirmek için. Mesela bazı yeni yazılımlardan yeni işlemci şart koştu. Emperyalist düzen

  4. Diyordum ki lunix için sebep gerekli diye. Adamlar resmen kaybolun buradan demiş. O yüzden en iyisi lunix miş. Şuanda indirmeye başladım bile. Alsınlar Windows 11’i MS’nin mühendisleri kendileri kullansınlar ..

  5. biriside demiyorki şurda satılıyor burda satılıyor surdan tedarik edebilirsiniz demiyor. Ben anakartımdaki tpm giriş yerine baktım 19 PİNLİ girişi olan tpm modulu lazım. asus delux99 pro ana kartım. ürünü google da aratınca bi tek sarsmaz.com da çıkıyor o firmayada baktım firma dolandırıcı.. Nereden bulucaz bu modulu ?

  6. Arkadaşlar tpm 2.0 modülü alınıp takılabilir şuan win11 reklamından dolayı 30dolara çıktı bu modül masaüstü pc sahipleri ucuzken alsınlar, ben dell laptop kullanıyorum nwyseki tpm2. 0 vardı. Win11 sorunsuz ve riotta valorant getirdi bu zorunluluğu win11 de kolay gelsin 😊

  7. Windows 11’i “uyumsuz” bir sisteme yüklemek için aşağıdaki adımları kullanın:

    Windows 11 kurulumunu başlatın, “Bu bilgisayar Windows 11’i çalıştıramaz” mesajının görünmesini bekleyin ve ardından Shift + F10 tuşlarına basın
    Komut isteminde regedit yazın ve Enter’a basın
    HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ Setup’a gidin ve LabConfig adlı yeni bir anahtar oluşturun
    Bu anahtarın altında BypassTPMCheck adında yeni bir DWORD (32-bit) değeri oluşturun ve değerini 1 olarak ayarlayın.
    BypassRAMCheck adında başka bir yeni DWORD (32-bit) değeri oluşturun ve değerini 1 olarak ayarlayın.
    BypassSecureBootCheck adlı üçüncü bir yeni DWORD (32 bit) değeri oluşturun ve değerini 1 olarak ayarlayın
    Kayıt Defteri Düzenleyicisini kapatın, çıkış yazın ve Enter’a basın
    Windows Kurulum ekranına döndüğünüzde, geri okuna tıklayın ve ardından yükleme işlemini yeniden başlatın.
    Windows 11’i yüklenmeye devam edecek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version