Microsoft, yeni işletim sistemi Windows 11 için yenilikler yapmaya hız kesmeden devam ediyor. Şirketten gelen açıklamalara göre Microsoft Store kullanıcılara artık daha fazla özgürlük tanıyacak. Böylece uygulamaların eklenmesi konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmayacak.

Windows 11 ile bir devrin sonu geliyor

Windows 11 ile bir devrin sonu geliyor

Windows'da aldığımız mavi ekran, yani BSOD artık mavi olmayacak. Yeni Windows 11 ile mavi ekran kalkıyor ve yerini siyah ekrana bırakıyor.

Microsoft Store, Windows 11 ile gelişmiş bir sürüme sahip olacak

Microsoft‘un uygulama mağazası Microsoft Store, Windows 11 ile birlikte daha gelişmiş bir sürüme sahip oluyor. Kullanıcı arayüzü ve birtakım hız iyileştirmelerinin yanı sıra daha fazla uygulamanın barınmasına olanak tanıyacak. Bununla birlikte geçen hafta Windows 11’deki Microsoft Store’da yer alacak popüler uygulamaların bazıları görünmeye başladı. Bu durum mağazayı daha kullanışlı bir hale getiriyor.

Windows 11 uygulama mağazası daha kullanışlı olacak

Microsoft; OBS Studio, Zoom, Canva, WinZip, Adobe Acrobat Reader ve Microsoft Edge tarayıcı uzantılarını geçen hafta Microsoft Store bünyesine ekledi. Windows 11‘in beta sürecindeki bu tür gelişmeler işletim sistemine yönelik umut verici duruyor.

Microsoft Store, Windows 11‘de ve Windows 10‘da geleneksel masaüstü uygulamalarını içerecek biçimde değişime uğruyor. Şirket daha önce geliştiricileri Evrensel Windows Uygulamaları ile kısıtladı. Bununla birlikte paketlenmiş birtakım masaüstü uygulamaları güncellemeler için mağazayı kullanacak. Artık herhangi bir uygulama Microsoft Store’un bir parçası olabilecek. Aynı zamanda Microsoft’un geçen yıl piyasaya sürdüğü Windows Paket Yöneticisi ile uyumlu çalışacak.

Microsoft’un Paket Yöneticisi’ne Zoom ve WinRar eklendi

Microsoft‘un Paket Yöneticisi ana mağazada bulunmayan Zoom ve WinRar gibi uygulamaları sundu. Böylece 24 saatten kısa bir sürede Microsoft Store’dan daha iyi hale geldi. Paket Yöneticisi her geçen sürede istikrarlı bir şekilde büyüyor. Şu anda Discord, Google Chrome, Firefox ve diğer çoğu popüler uygulamayı bünyesinde bulunduruyor.

Microsoft Store artık Windows Paket Yöneticisi’ne uygulama yüklemek için kullanılan WinGet komutu için ön uç görevi görecek. Böylece geliştiriciler önümüzdeki haftalarda mağazaya daha fazla uygulama ekleyecek.

Mağazaya Epic Games ya da Steam gelebilir

Microsoft Store‘da, Steam ya da Epic Games Store gibi rakip oyun mağazalarının görülme ihtimali var. Windows’un Baş Ürün Sorumlusu Panos Panay, mağazanın Steam ve Epic Games Store‘a karşı açık olduğunu belirtti.

Yeni mağazanın geliştiricilere yönelik ilgi çekici tarafları var. Örneğin uygulamaların kendi güncelleme sistemlerine sahip olmasına izin veriliyor. Yanı sıra alternatif ödeme yöntemi kullanan geliştiriciler uygulamalardan elde edilen gelirin yüzde 100‘üne sahip olacak. Ancak bu değişiklik oyunlar için geçerli değil. Microsoft’un 1 Ağustos‘tan itibaren yüzde 30‘dan yüzde 12‘ye indirdiği oyun gelirlerinin şirketi ne kadar etkileyeceği ilerleyen zamanlarda belli olacak.

Sizler Windows 11‘in yeni mağazası hakkında ne düşünüyorsunuz?