Günümüzde Windows 7 güvenlik güncellemesi adı altında dağıtılan güvenlik paketlerinin geçerliliği hâlâ devam ediyor. Ana hedefi güvenliği sağlamak olan yazılımlar, ne yazık ki, bazen sınıfta kalabiliyor.
Windows 7 güvenlik güncellemesi ile tekrar gündemde
Keşfedilen yeni güvenlik açığı, hem Windows 7 kullanıcılarını hem de diğer Windows sürümlerini kullanan kişileri etkiliyor. Bu sürümün genişletilmiş güvenlik paketleri, çok katı kurallara sahip.
Söz konusu olan katı kuralların arasında ücret ve versiyon kontrolü bulunuyor. Her sürümde çalışmayan genişletilmiş güvenlik güncelleştirmeleri, Windows 7 Pro ve Windows 7 Enterprise yazılımlarında hizmet veriyor.
14 Ocak 2020’den itibaren destek alamayacak olan Windows 7 kullanıcıları, destek almak adına Microsoft’a özel ücret ödeyenlere göre dezavantajlı olacak. Bazı şirketler ve KOBİ’ler, bir süre daha Windows 7’yi tercih edecek.
Sürüme ve hizmet süresine göre değişen fiyatlar, şirket sahibi olmayan kullanıcıları etkilemese de tespit edilen bir açık, Windows Vista kullanıcılarının bile ilgisini çekmeyi başardı.
Geçen ay yayımlanan Windows 7 ESU (KB4528069) sürümü, kullanıcıların kendi bilgisayarını genişletilmiş güvenlik güncelleştirmeleri için sınamalarını sağlıyor. Tam da burada meydana gelen kritik açık, Microsoft’u ayağa kaldırdı.
Normal şartlar altında kullanıcıdan bir adet ESU lisans numarası isteyen Windows 7, istediği kayıt numarasını alamazsa sistemi açmıyor. Birkaç kullanıcı, bu süreci atlatan ve güncellemeyi aktif eden bir yazılım hazırladı.
Geçmiş dönemlerde de böyle sorunlar yaşayan Microsoft, bir kez daha sınıfta kalmış gibi gözüküyor. Zira bilgisayar korsanlarının hazırladığı yazılım, güvenlik paketlerinin bir kuruş bile ödenmeden kullanılmasını sağlıyor.
Ayrıca Windows Vista ve XP gibi eski sistemlerde de aktifleştirilebilen güvenlik paketleri, ücretini ödeyen ve sistemini daima güncel tutan kullanıcıların şikayetçi olmasına yol açtı.
Ortalığı karıştıran güvenlik açığı; Windows 7 Home, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Basic, ve Windows 7 Starter sürümlerinin de böylesine özel ve güçlü sistemlere erişebilmesini sağlıyor.
Microsoft cephesinden henüz bu konuya ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. Windows 10 Kasım 2019 güncellemesi ile de istediğini alamayan dev yazılım şirketi, işlerini yoluna koymak konusunda sıkıntılar çekiyor.
Bu yazılım işinin sıfırdan silbaştan yapılması lazım sanki .buzdolabından modeme bilgisayara her birşey açıklarla dolu. Sabah sabah canım sıkıldı şimdi. Biz Norveçte böyle şeylere canımızı sıkarız
ulen windowsmu kaldı amcacım ya..şirketlerde windowsu terk edecek yakında..
windows bitti..2026 da iflasını açıklar..