Reklam

Windows 7 Kütüphanelerle Geliyor!

7
Reklam

Microsoft‘un Vista‘dan sonra yeni gözdesi Windows 7, arabirim olarak Vista’dan daha gelişmiş olarak bizlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Windows 7’nin görsel olarak geliştirilmiş olmasının yanında altyapısında da son derece yararlı geliştirmeler olacak. Kütüphane de bunların başında geliyor.


Büyük yeniliklerle gelen Windows 7, Vista’dan daha çok tutulacak gibi.

Windows 7’de Explorer veya Başlat menüsünden Bilgisayar simgesine tıkladığınızda artık karşınıza “Kütüphane” adında yeni bir bölüm çıkacak. Win 7 kütüphanelerini bir çeşit dizin sistemleri gibi düşünebilirsiniz. Olayın arkasındaki mantık basit: birden fazla sabit sürücüye sahip olduğumuzda dosyaları bir düzen içerisinde tutabilmek. Zira bilgisayar kullanıcılarının birçoğu, dağınık bir dosyalama düzenine sahip.

Reklam

{pagebreak::Kütüphane Nedir?}

Kütüphane Nedir?

Sisteminize rastgele dağılmış dosyalarınızı düzenleyebilmek, kategorize etmek ve kolayca ulaşabilmek, sanıldığından daha önemli bir konu. Vista’daki gibi Win 7 de bir favoriler sistemine sahip. Fakat kütüphaneler bu oalyı bir adım daha öne taşıyor.


Bilgisayar simgesine tıkladığınızda Library kavramı ile karşılaşacaksınız.

Win 7, bünyesinde 4 farklı kütüphane ile kullanıcının karşısına çıkacak. Bunlar “Documents” (Belgeler), “Music” (Müzik), “Pictures” (Resimler) ve “Videos” (Videolar). Vista ve XP’de bu kütüphanelere, Belgelerim klasörü içerisinden tanıyoruz. Win 7’nin, Vista ve XP’den farklı olarak bu klasörlere nasıl bir yenilik katacağını sorabilirsiniz.

{pagebreak::Ne İşe Yarar?}

Ne İşe Yarar?

Örneğin Müzik klasörü içerisinde bir sürü farklı klasör ve müzik dosyası bulunuyor olsun. Vista ve XP’de bu klasörler karışabildiği kadar karışır ve işin içinden yalnızca Windows Media Player‘ın kütüphane özelliğinden yararlanarak çıkabilirdik. Win 7’deki mantık da buna benziyor zaten. Tek farkı, bir yazılım aracılığıyla değil, Win 7’nin kendi içerisinde bu sistemin barınıyor olması.


Kütüphaneler sayesinde dosyalarınız elinizin altında olacak.

Win 7’deki kütüphane özelliği ile dosyalara, başka dosyalardan link verebileceğiz. Bunun için herhangi bir kısıtlamamız olmayacak. Sistemimizdeki herhangi iki dosya arasında bağlantı kurabileceğiz. Büyük bir binanın güvenlik masasını düşünün. Tek bir yerden binadaki tüm kameralar izlenebiliyor. Aynı sistemi Win 7’de klasörlerimiz için yapabileceğiz. Her bir kütüphaneye istediğimiz kadar konum bağlantısı ekleyebileceğiz ve kütüphaneleri her açtığımızda, bu bağlantılardan dilediğimiz konuma geçiş yapabileceğiz.

{pagebreak::Bir Örnek}

Bir Örnek

Bir örnekle olayı daha da pekiştirelim. Arşivlenmiş elektronik postalarınız ile ilgili bir kütüphane olsun. Bu kütüphane ile birlikte, birden fazla sabit diskte bulunan tüm PST Outlook dosyalarına bağlantı kurmak isteyelim. Bu dosyaları da yıllardır arşivliyor olalım. 5 senedir her yeni Windows işletim sistemi kurduğumuzda, Office’i yükleyerek yeni Outlook veri dosyaları yükleniyor olsun.


Örnekte görüleceği gibi, kendi kütüphanelerinizi oluşturabilmek mümkün.

Arşivlediğimiz veriler bir vakit sonra karmakarışık bir hale gelecek ve istediğimiz e-postaya erişebilmemiz için saç baş yolmaya başlayacağız. Bunun yerine her klasöre ayrı bir link vererek, sorunu baştan çözmüş olabiliriz. Böylece keyfimize göre oluşturduğumuz kategoriler, bizim bilgisayar karşısında dakikalarca veri aramamıza engel olacak.

{pagebreak::Bir Örnek (devam)}

Bir Örnek (devam)

Yeni bir kütüphane oluşturmak için Explorer’ı açın, sağ tıklayın ve “Libraries” (Kütüphaneler) ikonuna tıklayın. New > Library sırasını izleyin ve kütüphaneye bir isim verin. Görseldeki örnekte “Archived Email” ismi verilmiş. Yeni klasöre sağ tıklayın ve “Properties” (Özellikler) sekmesine tıklayın. Ardından “Include a Folder“a tıklayın ve kütüphaneye dahil etmek istediğiniz klasöre yönlendirin.


Kütüphaneler sayesinde verilerinizi her zaman düzenli tutabilirsiniz.

Bu işlemleri, bütün istediğiniz dosyalar için tekrarlayın. “Optimize this Library” açılır menü ile birlikte bu kütüphaneyi, Win 7 ile birlikte gelen kütüphanelere dahil etmek isteyip istemediğinizi belirleyebiliyorsunuz. eğer dosya türlerini de tek tek belirtirseniz, sizin için daha yararlı olur. Bundan sonrası, Win 7‘nin kabiliyetlerine kalıyor. Sistem, seçtiğiniz dosyaları düzenli olarak takip edecek ve bir değişiklik olduğunda otomatik olarak kütüphaneyi yenileyecek.

{pagebreak::Yöntemler}

Yöntemler

Bir kütüphaneye konum eklemek istediğinizde birkaç farklı yöntemi uygulayabilirsiniz. Kütüphanenin “Properties” (özellikler) sayfasını yeniden açıp, tekrar “Include a Folder” diyerek ekleyebilirsiniz. İkinci bir yol olarak Explorer kullanarak eklemek istediğiniz dosyayı ya da klasörü kütüphanenin başlığına sürükleyip bırakarak “Create Link in Folder” yazısının çıkmasını sağlayabilir ve işinizi halletmiş olabilirsiniz.


İleriki vakitlerde içeriği değiştirmek, güncel tutmak mümkün.

Üçüncü bir yol olarak da, eklemek istediğiniz dosyaya sağ tıklayarak “Include in Library” seçeneğini seçebilirsiniz. Belirlediğiniz konumları daha sonraki vakitlerde değiştirebilir, yeni konumlar ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz. Bunun için “Includes” etiketinin yanındaki linke tıklamanız gerekiyor.

:: Windows 7 kütüphanelerini yararlı buldunuz mu?

 

7 Yorum

  1. süper bi özellik. mayıs ayından beri win7 kullanmaktayım ilk keşfettiğim özelliklerden biri olmuştu. sizinde açıklamalarınız süper olmuş.. teşekkürler

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version