Reklam

Windows 8 Ekosistemine Yakından Bakalım

23
Reklam

Microsoft’un Windows 7 ile büyük başarı elde etmesi ve 600 milyonu aşkın satış rakamına ulaşması firmayı daha da büyük düşünmeye sevk etti.

Yeni işletim sistemi Windows 8’i Ekim ayında piyasaya sürecek olan şirket, sadece bilgisayar platformunda değil aynı zamanda tablet ve mobil cihaz tarafında da dersine iyi çalışmış görünüyor.

Bu sayede tam bir ekosistem kurmaya hazırlanan Microsoft, kullanıcıların Windows deneyimini her alanda yaşamasını istediği için bu sefer büyük oynuyor. Biz de bu yazımızda firmanın sonbaharda kullanıma sunacağı Windows 8 ile kuracağı ekosistemi masaya yatırıyoruz. O zaman Windows 8 ile başlayalım ve Windows 8 RT, Windows Phone 8 ve Xbox ile yazımıza devam edelim.

Reklam

Yazı Başlıkları:

Hoş Geldin Dosya Gezgini ve Store

Windows 8 RT

Windows Phone 8

Xbox 360

Xbox Music ve Xbox Video

Windows 8

Microsoft, Windows 7 ile beraber oldukça verimli ve stabil çalışan bir işletim sistemini piyasaya sundu. Windows 7’nin aldığı geri bildirimler ve ulaştığı satış rakamları da bunu kanıtlıyor.

Windows 7’nin sadece bir konuda büyük başarısızlığı vardı, o da dokunmatik arayüze sahip cihazlarda etkileyici bir kullanıcı deneyimi sunamaması.

Fare – klavye kombinasyonu için tasarlanmış Windows arayüzü, dokunmatik cihazlarda kullanıcıları sıkıyordu. Windows 8’de karşılaşacağımız en büyük yenilik dokunmatik cihazlarda gelişmiş bir dokunma deneyimi sunan Metro arayüzü olacak. Windows 8 ile beraber hayatımızda başlat menüsü kalkacak. Artık Metro arayüzü başlat menüsü yerine geçecek.

Windows 8 Masaüstü

Windows 8’in Metro arayüzüyle gelen başlat menüsü

{pagebreak::2}

Hoş Geldin Dosya Gezgini

Windows 8’de Windows Gezgini gidiyor, yerine dosya gezgini adı geliyor. Windows 8’in normal masaüstü görünümü, Windows 7’ye epey benzer. Fakat klasör detayları ve yukarıda bulunan araçlar, Office 2010 benzeri bir yapıda karşımıza çıkıyor. Microsoft, başarılı bir şekilde Metro arayüz ile Windows arayüzünü bir araya getiriyor.

Windows 8 Dosya Gezgini

Windows 8 ile beraber SkyDrive entegrasyonu üst seviyede olacak. Kişisel bulut alanınızda pek çok veriyi saklayabileceksiniz. Tabi Store’u yani online yazılım mağazasını unutmamak lazım. Artık Windows 8 ile beraber hayatımıza uygulama marketi de giriyor. Uygulama marketi sayesinde internetten uygulama aramamıza gerek kalmayacak.

Metro Arayüzüyle gelen Windows 8 Store

Internet Explorer 10’u kullanacak olan Windows 8 ekosistemi, IE9 ile gelen hızı, daha kolay kullanımla harmanlayacak. IE10 oldukça basit ve yenilenmiş bir arayüzle karşımızda olacak. Tabi Live ve Bing senkronizasyonuyla. Facebook’ta mesajlaşmaya hepimiz alıştık, artık MSN’i az kullanıyoruz diyenler, Windows 8’den sonra Live Messenger’ı epey etkin olarak kullanmaya başlayacaklar.

{pagebreak::3}

Windows 8 ile hayatımıza gelecek olan en büyük yenilik, x86 platformuna göre her gün yükselen ARM işlemcilerinin desteklenecek olması. Windows 8 RT ile ARM tabanlı cihazlar desteklenecek. Peki Windows 8 RT’deki farklılıklar neler?

Windows 8 RT

Windows 8 RT, ARM destekli yazılım diye özetleyebiliriz. Tablet almak isteyenler fakat hala tabletlerin bilgisayarda yaptığım işleri yapamıyor diyenler için birebir gibi gözüküyor. Windows 8 RT, ARM sistemlerde PC deneyimi yaşamamızı vaad ediyor. Metro tasarımıyla yenilenmiş Office 2013 ile entegre olarak gelecek olan Windows 8 RT, gömülü olarak üreticilere satışı yapılacak.

Office 2013 RT Excel’den bir görüntü

Intel ve AMD işlemci kullanım zorunluluğu Windows 8 RT sayesinde kalkıyor. Artık akıllı telefon ve tabletlerdeki işlemcilerle de Windows keyfini yaşayabileceğiz. Görünüş olarak aralarında pek farklılık olmayacak sadece x86 için yazılan uygulamalar, ARM’da çalışmayacak. Bu uygulamaların ARM için yeniden derlenmesi gerekiyor. Microsoft, Visual Studio’da bunun için kolaylık sağlayacağını açıklamıştı.

Yeni işletim sisteminin belki en ilginç deneyimi tablet üzerinde olacak. Firmanın Surface adını verdiği yeni tableti ile ortaya çıkan görüntülere bakacak olursak çok farklı bir kullanım söz konusu. Aynen bilgisayarda olduğu gibi çalışma yapılabileceği için Windows 8, klasik tabletlerden farklı bir kullanım tarzı getiriyor. Bu da özellikle tableti ve bilgisayarı ayrı ayrı kullananların tek bir cihazla bütünsel işevlere kavuşacağı anlamına geliyor.

{pagebreak::3}

Windows Phone 8

Microsoft’un en büyük değişimi yapacağı Windows Phone 8, belki Windows 8 ekosisteminin en kilit oyuncusu olacak.

Akıllı telefonlarda .NET, C ve C++ dillerine destek verecek olan Windows Phone 8, Windows 8’in NT çekirdeğini kullanacak. Yani bilgisayar alt yapısına sahip olacak.

Bu sayede geliştiriciler Windows 8 için geliştirdikleri uygulamaları ufak değişikliklerle Windows Phone 8’e de uyarlayabilecekler. Havoc fizik motoru başta olmak üzere pek çok oyun motorunun dahil edilebileceği Windows Phone 8, DirectX kodlarıyla Xbox ve PC oyunlarına benzer oyunları çalıştırabilecek.

Windows Phone 8, Windows 8’deki gibi HTML 5 destekli Internet Explorer 10 tarayıcısıyla geliyor. SkyDrive ve Xbox Companion senkronizasyonlarının yanında, Windows 8 ile arasında ActiveSync gibi devamlı bir senkronizasyon söz konusu olacak.

Microsoft’un geçtiğimiz yıl satın aldığı Skype uygulaması, Windows Phone 8’de doğal istemci olarak çalışacak. Diğer Skype yüklü cihazlarla da senkronize olacak.

Microsoft mobil veri kullanımına da el atacak. Windows Phone 8 ve Windows 8’de kullanılacak olan IE 10, yüzde 30’daha az veri kullanımı gerçekleştirecek. Ayrıca veri paketinize göre kota koyabileceksiniz.

Microsoft‘un masaüstü sistemlerde kullandığı 128 bit tam disk şifreleme özelliği, Windows Phone 8′de de olacak. Ayrıca Bitlocker şifreleme desteği Windows Phone 8’de olacak.

Windows Phone 8‘de kullanılacak olan güvenlik duvarı, işletme sahiplerinin kendi özel programları ile beraber güncellenebilir yapıda olacak. Böylece iş dünyasına göz kırpan Windows Phone 8, Microsoft Exchange başta olmak üzere pek çok uygulamasıyla diğer mobil işletim sistemlerinin, iş dünyasında da önüne geçecek.

{pagebreak::4}

XBOX 360

Microsoft’un ilk olarak 2001 yılında piyasaya çıkardığı Xbox oyun konsolu, 2005’te piyasaya çıkan ve halen de değişmeye, gelişmeye devam eden Xbox 360 ile birlikte oyun konsolu takısını da atıyor. Microsoft, bir yandan yeni bir Xbox projesinin üzerinde çalışıyor ancak Xbox 360’ın da yaklaşık 2 sene daha piyasada olacağını belirtiyor. Bu yüzden hazırladığı Windows 8 ve Windows Phone 8 ekosisteminin içerisinde Xbox 360 da bulunuyor.

Kinect ve Xbox 360

Xbox 360, Microsoft sisteminin televizyon ayağını oluşturuyor. Evlerdeki televizyonları akıllı hale getirmeyi amaçlayan Xbox 360, 2011’in sonlarında arayüzünü de tıpkı Windows 8 gibi Metro arayüzüne uygun hale getirdi. Kinect ile tam uyumlu bu arayüzü elle yönetmek mümkün. Ayrıca bir uygulama mağazası da Xbox 360’a gelenlerden.

Xbox ile gelen Metro Arayüzü

Konsolu televizyonunuza bağladığınız zaman (artık Kinect ile birlikte satıldığı için Kinect’i de sayıyoruz) televizyonunuz bir anda uygulama mağazasına, son model oyun makinesine ve elle kontrol edilebilen hareket algılayıcılı bir cihaza dönüşüyor.

Xbox 360 üzerinden YouTube ve DailyMotion videoları izlemek, film kiralama servislerinden film kiralamak, istenilen müziği dinlemek mümkün. Windows 8 döneminde yayımlanacak güncelleme ile birlikte tam Windows 8 ve Windows Phone 8 uyumu da geliyor. Böylece SmartGlass özelliği sayesinde Windows 8 tablet veya telefondan Xbox 360’ı komple kontrol etmek de mümkün olacak. Koltukta otururken telefon veya tabletiniz kumanda görevi görebilecek. Yine tabletinizden izlediğiniz filmi ilerletmek geri almak mümkün.

Daha da ötesi Xbox’da izlediğiniz filmi tabletinize wireless ile gönderip kaldığınız yerden tabletten izlemeniz ya da tam tersi tabletten izlediğiniz filmi eve gelince Xbox’a gönderip kaldığınız yerden devam etmeniz de mümkün olacak. Kısacası Microsoft’un kurduğu ekosistem içerisinde Xbox’ın yeri oldukça büyük.

{pagebreak::5}

Xbox Music ve Xbox Video

Eski adıyla Zune artık tarihe karışıyor, yerine ise Xbox adıyla Xbox Music ve Xbox Video isimli iki yeni sistem geliyor. Microsoft, Xbox adını eğlence hizmetlerinin genel adı olarak belirlemiş. Yani oyun, müzik, film gibi tüm eğlence hizmetleri Xbox ismi adı altında toplanıyor.

Xbox Ekosistemi

Geliştirilmiş Xbox Music artık bilgisayar, tablet, telefon ve konsolda (dolayısıyla televizyonda) uygulama olarak yer alacak. Aylık ödeme sistemiyle belli bir ücret karşılığı (Zune’da bu 9.99 dolardı) tüm müziklere erişmek ve indirip dinlemek ya da stream yaparak dinlemek mümkün olacak. Bu da aslında tüm müziklere erişildiğini düşünürsek oldukça makul bir ücret.

Zune’un sahip olduğu film kısmı da Xbox Video olarak ayrılıyor. Xbox Video üzerinden Microsoft’un arşivindeki filmleri kiralayıp izlemek mümkün.

Xbox Music ve Video ile paylaşım kısmı da geliştirilmiş. Artık arkadaşlarınızın o an veya geçmişte neler dinlediğini / izlediğini görmek ve yorum yapmak mümkün olacak. Kısacası Microsoft, tıpkı iTunes Store gibi, hatta daha geliştirilmiş haliyle paket bir eğlence sistemini de ürünleriyle entegre olarak kullanıcılara sunacak.

Microsoft servislerinin, özellikle Xbox 360 geldikten sonra Live’ın ülkemize açılacağını biliyoruz. Ancak müzik ve film servisi için telif konusunda anlaşmalar gerekiyor. O konu şimdilik ülkemiz için pek net gözükmüyor.

Görünen o ki Microsoft sonbaharda büyük umutlarla hazırladığı Windows 8 eko sistemini piyasaya sürecek. Bu sayede bilgisayar, tablet, telefon ve oyun konsolu ayağındaki bütün eksiklerini tamamlayan şirket kullanıcılarına kesintisiz bir Windows 8 deneyimi sunacak.

:: Microsoft, Windows 8 ekosisteminde sizce nasıl bir başarım elde eder?

 

23 Yorum

  1. Yeni işletim sistemi Windows 7’yi Ekim ayında piyasaya sürecek olan şirket, sadece bilgisayar platformunda değil aynı zamanda tablet ve mobil cihaz tarafında da dersine iyi çalışmış görünüyor.

    Burada bir gariplik yok mu :]

  2. Ubuntu’nun başlat menüsü çok daha başarılıydı. Windows 8’i denedim. Şu an Windows 8 sürümünden yazıyorum. 🙂

  3. apple bunları bayadır yapıyor ztn. ios ,mac ,itunes store,mac store, apple tv vs.vs. tam bir ekosistem. başlı başına tam uyumlu mükemmel ve sorunsuz . windows geç kaldı gibi. ayrıca yazıda yanlış ve abartılmış içerikler var! windows keşke o kadar mükemmel olsa..

  4. WİN8,de oyun oynanıyormu?
    bilen varsa acele yazsın.
    ayrıca nasıl yükleniyor.?
    ..
    win 8 mi win 7 mi? daha iyi..?
    ve
    max payne,yi yükledik.herşeyi tamam ama ekranda sadece MAX PAYNE 3 ve altında inzili…. yazıyor,açılmıyor.
    bilen varsa yardımcı olsun..
    teşekkürler ve selamlar.

  5. Win 8 eko sistemi bence masaüstü ve laptop’lar için iyi olmayacak açıkcası i7’li 8 GB RAM’ii bir bilgisayarda metro arayüzü çok dandik oluyor microsft’un normal Win 8’de metro arayüzünü kapatma seçeneğini koymalı.

  6. Bence heyecanlandırıyor beni tüm bu gelişmeler tamam microsofta tekelcidir falan diye laf atıyoruz ama bu sefer bayağı geliştirmişler kendilerini mobil dünyayı bile altüst edebilir.Tek sıkıntı tabletlerin fiyatı olur herhalde

  7. Ne yalan söyleyim nerdeyse 2 ay dır windows 8 deneme sürümünü kullanıyorum ufak tefek hataların haricinde deneme sürümüne göre bekleiğimden iyi çıktı diyebilirim.. ewt başta çok garip geliyo hatta ilk yüklediğimde bilgisayarı nerden kapatacağımı bulamamıştım düğmeye basıp kapamıştım 🙂 ama inanırmısınız alıştım ve gerçektende eğlenceli geliyor.. alt yapısında windows 7 yi tamamen barındırıyor üzerine modifiye yapılarak dokunmatik geliştirilerek sanki işletim sisteminin içine bi başka işletim sistemi kurmuşlar bi eski usul ayarlar mevcut bide yeni stil ayarlar ekranı mevcut.. bence bu konuda yanlış yapmışlar eski stili bunun içine katmadan bambaşka birşey yapılmalıydı.. yinede ben çok başarılı buldum.. hatta hiç piyaada yokken telefonumu satıp windows phone 8 li bir telefon almak istiyorum…

  8. Merhaba ben Counter Strikle Online Oyuncusuyum windows 8 i kullanmak istiyorum fakat CS Online 1.6 ‘nın sxe koruma sistmi var ve bu sistem windows 8 de çalışma problemı yaşamasından korkuyorum biri yardımcı olabilir mi ?

  9. Hayla Apple Nokia’nın durumuna düşecek diyen Dandroid fanları var.Apple’ı sadece iPhone ve iPad olarak düşünenlere acıyorum 🙂 Konumuza dönecek olursa eğer bu ekosistemi kurarsa Andriod’i devirebilir.Zaten aynı ekosistem Apple’da var. Eğer Microsoft ile Apple iş birliği yaparsa Google avcunu yalar.

  10. Windows apple gibi herşey dahil bir işletim sistemi yapmaya çalışıyor, Bence başarılıda olucak işletim sisteminden başka diğer servislerinide yenilemeye başlamış özellikle herkezin şikayetçi olduğu hotmail artık outlook.com olmuş ve tasarım çok güzel kullanmaya başladım. Böyle giderse ekosistemide baya sağlam olucağa benziyor.

  11. değişik bişy yapmışlar ben yükledim deneme versiyonunu kullanıyorum. yanlız bazı oyunlarda performans artırırken bazı oyunlarda performans düşüyor. ama genel olarak bizim çok işimize yarayacağı kesin. bizlere yeni bir sistem ve kolaylık sağlar birçok özellikle karşımıza çıktı. orjinal versiyonun çok daha özelliklerinin olacağını düşünoyrum .

  12. win 8,i D DİSK.ine yüklesek olurmu?
    150 gb.boşluk var.
    bilgilerinize ve bu yükleme olursa,buna oyun yüklenirmi?
    yoksa w7,i silip w8,i mi yüklemek gerek o zaman bilgisayardan internete nasıl gireceğim..?

    w8,de oyun oynarırmı sorduk,bir allah kulu cevap vermedi ? hayret ya..lüzümsüz mesajlar..lüzümlülere yardım etmek yokmu ey bilenler.?

  13. apple,,nin biligisayarı mac,a verdiğim para haram olsun.bizi çok üzdüler…ne diyelim..500 liraya zor sattık. 2.500 lira aldığımız MAC,MASA ÜSTÜ..beşpara etmezzzzzzzz.

  14. masaüstüne MANZARA konulmuyormu?
    manzarasız masaüstü,,tuzzuz yemeğe benzer.
    işte win….8 …………tuzsuz yemek gibi..

  15. Görünüş olarak aralarında pek farklılık olmayacak sadece x86 için yazılan uygulamalar, ARM’da çalışmayacak.
    Yoruma bak……..
    X86 uygulamalarını tablette çalıştıramayacaksam, tablette neden win tercih edeyimki. kaymak gibi IOS ve uygulama zengini Android varken.

  16. Windows 8 Store ile sosyal ağ entegrasyonlarıyla gerçekten oldukça kullanışlı bir sistem sunuyor.Sosyal ağ hesapları ile başlat menüsü gerçekten çok kullanışlı.Microsofta store gelmeside gerçekten çok güzel oldu.ufak tefek programları çok aramadan virüs korkusu olmadan indirebiliyoruz,explorerdaki ribon tablar dışında windowsun geri kalanında çok ciddi değişiklikler yok,ayrıca yeni hibernate olayıda çok hızlı açılıp kapanmayı sağlıyor SSD kullanınca 5-6 sn de sistemin açılışı insanı mest ediyor 🙂 Apple pc lerin tek artısı olan multi touch mouse (4-5 parmak tanıma) pc yede gelse gerçekten çok iyi olurdu.Şu an mac kullanıyorum touch pad gerçekten işi çok kullanışlı hale getiriyor.

  17. apple da aynı ekosistem var diyen arkadaş bana tari fetsene nasıl kullanırım ? iMac ve Macbook prom var iş gereği kullanmak zorundayım.Hızlı bir işletim sistemi multi touch mouse u ile kullanmak çok rahat tadından yenmiyor.Fakat ben Lion 10.7 de bir ekosistem göremedim ? mesela facebook,twitter,windows live,emaillerim,messenger gibi servisleri masaüstü ile entegre edebiliyormuyum ? mesela windows live messenger yada facebookta aldığım iletiyi otomatik olarak sistem bana gösteriyormu cevap yazabiliyormuyum ? dediğim gibi iOS oldukça stabil çalışan bir işletim sistemi çok uzun zamandır kullanıyorum fakat şu win8 deki başlangıç ekranı kadar etkili bir şey göremedim henüz.herşeyi tek yerden kontrol etmek (MSN,Facebook,Twitter,Messenger,Mailler,XBox,SkyDrive,Havadurumu,Haberler,vs.vs.vs.) çok ayrı bir kolaylık.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version