Reklam

Windows 8 Rekabeti Artıracak

5
Reklam

Muhtemelen Hakkı’nın yorumlarını ve yazılarını sitemizden takip etmişsinizdir (edemeyenler buraya tıklasın). Microsoft son yıllarda silkinip kendine gelen bir firma. Çok uluslu şirketlerde görülen büyüdükçe hantallaşma sendromuna kapılan Microsoft, son yıllarda kötü ürünler vermeye başlamıştı.

Ancak Windows 7 ile bunu gidişatı değiştiren ve yukarı doğru bir ivme yakalayan Microsoft, Crowdsourcing adı verilen Türkçe’ye ‘Kalabalıkların Gücü’ olarak çevrilebilen toplu çalışma sistemini Windows 7 ile kullandı. Windows 7 işletim sistemi tüm dünyada satışa sunulmadan önce Beta sürümleriyle kullanıcılar tarafından denendi. Bu süreçte aralarında Türkler’in de bulunduğu milyonlarca kullanıcı yeni yazılımı test etti. Bu sayede olası sorunlar, hatalar ve olumsuz noktalar daha yazılım piyasaya sürülmeden önce ortadan kaldırıldı.

Reklam

Bu sayede Windows 7 işletim sistemi birçok hatadan arındırılarak piyasaya sürüldü. Bu durumun en önemli etkisi satışların artması ve birçok kullanıcının Windows 7’ye yönelmesine yol açtı.

Muhtemelen yeni nesil işletim sistemi Windows 8’de de böyle bir deneyim süreci olacak. Hatta BUILD ile eş zamanlı kullanıma sunulan Windows 8 Developer (Geliştirici) sürümünün 24 saatte 500 bin kez indirilmiş olması bu deneyimin süreceğini gösteriyor.

2 yıl önce aldığım Netbook’a kurup deneyimle imkanı bulduğum Windows 8’i kullanınca ‘Microsoft yine iyi çıkarmış’ dedim kendi kendime. Öncelikle kısayolların bulunduğu Metro arayüzünü başarılı buldum. Gerçi bu arayüzü beğenmeyenler de var ama benden olumlu puan aldı. Ayrıca sistemin geneli kolay bir mantıkla tasarlanmış. Birçok arayüze hızlı bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. Hatta Microsoft mavi ekran hatasını bile değiştirmiş.

Windows 8, bir önceki sürüm Windows 7’nin geliştirilmiş versiyonu. Kesin bir yorum yapmak için henüz erken olsa da Windows 8’in önceki sürümdeki özellikleri bir adım ileri taşıdığını söyleyebilirim.

Asıl hedef tabletler
Windows 8’in asıl hedefi ise büyük bir açığın bulunduğu tablet pazarı. Bu alanda Apple’ın iPad ile ezici bir üstünlüğü bulunuyor. Her ne kadar karşısında Google’ın geliştirdiği Android işletim sistemi bulunsa da tablet tarafında bu işletim sisteminin çok faal olduğunu söylemek mümkün değil. Tabletler için olmazsa olmaz uygulama sayısı iPad’de onbinlerle ifade edilirken Android‘de bu rakam birkaç bin bile değil.

Ayrıca Android tabletlerin farklı özellik ve konfigürasyonda olması geliştiriciler için bir dezavantaj. Piyasada 300 liradan başlayıp 1750 liraya kadar çıkan farklı fiyat skalasında Android tablet var. Seçenekler her geçen gün artsa da (örneğin bu yazıyı hazırladığım da hepsiburada.com’da tablet kategorisinde Android‘li 37 ürün bulunuyordu) uygulama yetersizliği ve donanım çeşitliliği yüzünden cihazların çok başarılı olduğunu söylemek mümkün değil.

İşte bu açığı iyi gören Microsoft, Windows 8’i tablet pazarı için uygun özelliklerle donatmış. Bir kere Metro arayüzü doğrudan dokunma mantığı için tasarlanmış. Kolay kullanım ve ayarların basitleştirilmesi de bir diğer tablet uyumlu özellik. Elbette Microsoft’un önündeki en önemli sorun uygulama meselesi.

Tablet bilgisayarlar için teknik özellikten çok daha önemli olan uygulama konusu Microsoft‘un yaşayacağı önemli bir sıkıntı olacak. Geliştiricileri ikna etmek için farklı stratejiler geliştireceklerini tahmin etmek zor değil. Belki Apple’ın geliştiriciler için uyguladığı yüzde 30-yüzde 70 (Apple her uygulama geliştiricisinden kazandığı gelirin yüzde 30’unu alıyor) oranı biraz esnetilebilir. Belki de farklı çözümler gelebilir bu alanda. Zaten piyasaya sürülen ilk Windows 8 sürümünün Developer versiyonu olması da bir tesadüf değil.

Öte yandan olayın bir de cep telefonu boyutu varki o taraf biraz gölgede kaldı. Herkes tablet ve bilgisayar tarafına yöneldiğinden şimdilik Windows Phone 7 ile yetinmek durumundayız gibi görünüyor. Ancak Windows Phone 7‘nin de hızlı bir şekilde Windows Phone 8‘e dönüşeceği beklentisi çok da dayanaksız değil.

Öyle görünüyor ki Microsoft, Windows 7 ile kazandığı başarıyı devam ettirmeye kararlı.

Windows 8 için olumlu/olumsuz eleştiriler başlamış olsa da kesin bir yorum yapmak için erken olduğunu düşünüyorum. Eğer firma uygulama geliştiricileri yanına çekebilirse hem bilgisayar hem de tablet pazarında dengeleri değiştirebilecek bir güce de sahip. Tabi mantıklı adımlar atarsa…

5 Yorum

  1. Ozgur bey metro arayuzundeki browser (tarayici)’da plugin destegi olmadigina dair haberler cikti, bu konuya deginmemissiniz. Acaba bu konudaki fikirleriniz nedir?

  2. hala microsoft’un mobile ve pc ler için iyi şeyler yaptığını nasıl savunuyorsunuz. Adamlar bence ilk önce işletim sistemlerinden para kazanmayı bırakmalı bence. Dünya artık cihazları çalıştıracak programlar için para ödemek istemiyor. Bence Microsoft’a şu söylenir; hadi başka kapıya canım, mesela Mars’a, anca gidersin…

  3. Win 8’i tablet pc ye (ASUS EP121) yükledim. Bence çok başarılı. PC de genellikle kullandığım programları da yükledim (Office vs) hiç birinde sorun yok. Dokunmatiği ve hız performansı bu haliyle bile yeterli. Bence iyi iş yapmışlar.

  4. Plug in desteği ve diğer detayları bilerek yazmadım. Çünkü Windows 8’in bu sürümü henüz çok yeni. Kesin bir yorum yapmak için erken. Bazı özellikler gerçek sürümde olmayabilir.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version