Microsoft, 24 yıldır işletim sistemi piyasasında bulunuyor. Firmanıın birçok işletim sistemi piyasaya çıktı ve rekabette bir şekilde adından söz ettirmeyi başardı. Peki firmanın son Windows işletim sistemlerindeki paketlemeye niye tüm kullanıcılar bu kadar ilgi gösteriyor? Bunun tek bir açıklaması var: Çünkü Windows serisinin ilk ürünleri ile son ürünleri arasındaki paket farkı görülmeye değer.


Bill Gates, Windows işletim sistemlerini geliştirmeye başladığında,

bilişim sektörünün dehası olarak görülen bir gençti.

O zaman gelin siz de kendi gözlerinizle görün işletim sistemlerinin paketlemelerinin arasındaki farkı. Gerçekten ilgi çekici bir paketleme anlayışına sahip olan Microsoft’un, eski işletim sistemlerini gördükçe, gözlerinize inanamayabilirsiniz, önceden uyaralım.

{pagebreak::Windows 1.0}

Windows 1.0

Windows işletim sistemlerinin ilklerinden olan Windows 1.0, o zamanlar Microsoft‘un Pazarlama Müdürü olan Steve Ballmer tarafından sıra dışı reklam filmleriyle basına tanıtılmıştı. Windows 1.0, 1984 yılında basına tanıtıldığında, büyük sükse yapmıştı, fakat Bill Gates bile Windows serisinin 2009‘da buralara kadar geleceğini tahmin etmiyordur. Zira o tarihten sonra bilişim dünyasında Windows en popüler işletim sistemi olmayı başardı. İşin ilginç yanlarından biri ise, bir tek bu Windows paketinde Microsoft’un eski logosu görünüyor.

İşte Windows 1.0’ın raflardaki paketinin kapağı:

 

{pagebreak::Windows 2.0}

Windows 2.0

286 ve 386 olmak üzere iki farklı versiyonda piyasaya sürülen Windows 2.0, tipik seksenli yılların şaşalı paketlerine sahipti. Firmanın yeni logosu da bizlere merhaba dedi ilk olarak. Bu tarihten sonra Windows iyiden iyiye piyasada yerini sağlamlaştırmaya başlamıştı. Tüm teknoloji firmaları, Windows’un bu yeni işletim sistemini tercih etmeye başlıyordu.

Bu önemli işletim sisteminin kapakları ise şu şekildeydi:


Windows 2.0 286


Windows 2.0 386

{pagebreak::Windows 3.0}

Windows 3.0

Halen daha veriler 5.25 inçlik disketlerde taşınırken, Windows 3.0, ilk defa kullanıcıyı grafik arabirim ile tanıştırmıştı. Dolayısıyla tüm dünyada büyük sükse yapmayı başardı. Fakat hala bir şeyler eksikti. Karanlık ve solmuş renklerdeki paket tasarımıyla Windows 3.0, sanki vampirlere özel piyasaya sürülmüş gibi gözüküyordu. İşte o kapak:

{pagebreak::Windows 3.1}

Windows 3.1

Doksanlı yıllara gelindiğinde artık paketlerin tasarımları da görsel yönden gelişmeye başlamıştı. Windows 3.1, Windows 3.0’ın üzerine kurulu olan ve grafik arabirimi daha da geliştirilmiş olan bir işletim sistemiydi. 1992‘de piyasaya çıkarıldığında, Microsoft, yeni Windows logosouna da pakette yer vermişti. Kısacası o ünlü Windows logosunu ilk defa 1992’de görüyorduk:


İşte o ünlü Windows logosu.

{pagebreak::Windows 95}

Windows 95

İşte karşınızda modern Windows mimarisinin temel işletim sistemi. Windows 95 ile birlikte şu anki kullandığımız işletim sistemlerine benzer bir arabirime alışmaya başlamıştık. Görev çubuğu da işlevselliğini Windows 95 ile birlikte kazanmıştı. Paketi ise Windows deyince akla gelen görselden oluşuyor. Yani Windows, son kullanıcı tarafından bu işletim sistemiyle kabul edilmişti.

Gelin o kapağa birlikte bakalım:

{pagebreak::Windows 98}

Windows 98

Windows 95’in geliştirilmiş ve süslenmiş hali Windows 98, uzun yıllar standart işletim sistemi olarak kullanılmıştı. Microsoft’un, piyasada bulunan Windows’lar arasında gelmiş geçmiş en iyi Windows olarak kabul edilen işletim sistemi XP’den önceki son düzgün işletim sistemi (Win 98’den sonraki 2000 ve ME oldukça kötüydü) Windows 98, kapak tasarımı konusunda da babası Windows 95’e benziyordu:

{pagebreak::Windows ME}

Windows ME

Windows Millenium Edition, sıradışı kapağıyla ilgi çekmişti, fakat  gelmiş geçmiş en kötü Windows işletim sistemleri arasındaki yerini almakta bir değişikliğe sebep olamadı bu kapak. Sık sık çöken bir işletim sistemi olan ME, abisi Windows 2000 ile birlikte tarihin tozlu sayfalarındaki yerini erken almış oldu.

{pagebreak::Windows XP}

Windows XP

İşte 2000’li yıllardaki Microsoft devrimi. Windows XP, her anlamda düzgün ve güzel bir işletim sistemiydi. 2001 yılında piyasaya çıktığında kapağı da oldukça şık ve moderndi. Microsoft, bu işletim sistemiyle birlikte sırtını geçmişe dönmüş oldu ve yeni nesil işletim sistemlerinin şıklık konusunda birbiriyle yarışacağının sinyallerini vermiş oldu.

{pagebreak::Windows Vista}

Windows Vista

Tartışmalı işletim sistemi Vista, XP’nin başarısını yakalayamadı ama görsellik açısından sınıfı geçmeyi başardı. Paketleme konusunda oldukça şık bir yol izlemeye başlayan Microsoft’un, piyasada bulunan en iyi paket tasarımını, en büyük hayal kırıklığı yaratan işletim sisteminde yakalaması ironik olsa gerek.

{pagebreak::Windows 7}

Windows 7

Ve işte karşınızda önümüzdeki hafta piyasaya çıkacak olan Windows 7. Windows 7’nin paketlemesi de oldukça şık. Bu sefer, şaşalı bir görünümden önce sadeliği ön plana çıkarmayı isteyen Microsoft, Windows 7 ile birlikte yeniden işletim sistemlerinin efendisi olmaya çalışacak.

:: Windows’un paketleme stratejisini başarılı buluyor musunuz?