Mobil

    Windows Phone 8 Hakkında Herşey

    Microsoft, uzun süredir ne tarz yenilik getireceği belirsiz olan Windows Phone 8 mobil işletim sistemini tanıttı. Hafta başında Windows 8 işletim sistemi kullanan Microsoft Surface tabletlerini tanıtan Microsoft, hız kesmeden aynı hafta içerisinde Windows Phone 8‘in de tanıtımını yaparak gelecekle ilgili yapılanmalarını göstermiş oldu.

    Windows Phone 8, Windows 8 ile tam uyumlu bir işletim sistemi olacak. İkisi de aslında birbirlerinin birer parçasıymış gibi çalışacağı için ikisi arasında senkronizasyon ve uygulama konusunda hiçbir zorluk da yaşanmayacak. Aslında Apple’ın iOS ve Mountain Lion ile kurmaya çalıştığı yapının biraz daha üst modelinin Microsoft tarafından gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Çünkü iOS uygulamaları Mac‘te çalışmazken Windows 8 uygulamaları WP8‘de çalışabilecek.

    Windows Phone 8’in ilk üreticileri belli oldu

    Ortak uygulamalar

    Microsoft’un en önemli yeniliklerinden biri de kesinlikle bu uygulama noktası. Windows 8’e uygulama geliştirenlerin çok kolay bir şekilde Windows Phone 8’e de uygulama geliştirebileceği belirtiliyor. Windows Phone 8 ile aralarında Türkçe’nin de bulunduğu birçok dil desteği de geliyor.

    {pagebreak::2}

    Windows Phone 8‘in arayüzünün de değiştiğini söyleyelim. Artık iki büyük kutu yanyana olarak sınırlı kalmayacak. Hem aşağı hem de yatay olarak çok daha fazla kutu ekranda gözükebilecek. Örneğin kişiler, mail, mesajlar ve arama kutusu yan yana minik halde sıralanabilecek. Yenilenen arayüzün çok daha kullanışlı bir hale geldiğini belirtmek gerek.

    NFC desteği de bulunan WP8 telefonlar, Surface tabletler ile çok kolay veri alışverişi yapabilecek. NFC sayesinde cihazları birbirine yakınlaştırmak, veri transferi için yeterli olacak. WP8 ile artık çift çekirdek başta olmak üzere çoklu işlemci teknolojileri de tam anlamıyla desteklenmiş olacak.

    Internet Explorer 10

    Internet Explorer 10 desteği de tıpkı Windows 8‘ler gibi WP8‘lere geliyor. Aslında Windows Phone 8 için, Windows 8’in tablet modelinin daha basit hale getirilerek telefonun içine sıkıştırılmış versiyonu diyebiliriz. Çünkü Microsoft’un Windows 8 ile getirdiği birçok yeniliğe WP8’de sahip olacak.

    WP8’ler üç farklı ekran boyutuyla sunulacak. WP 7’de kullanılan WVGA‘ya ek olarak WXGA ve 720p olmak üzere üç farklı ekran çözünürlüğünde telefonlar kullanabilecek. Bunlar sırasıyla 800×480 (WVGA), 1280×768 ve 1280×720. WP8 telefonlar ayrıca MicroSD desteğine de sahip olacak. Böylece ekstra depolama alanı sağlanabilecek.

    {pagebreak::3}

    Windows Phone 7’lere elveda

    Gelelim işin en acıklı tarafına. Windows Phone 8, yeni bir işletim sistemi olacağı için şu anda piyasada olan hiçbir Windows Phone 7 telefona yüklenmeyecek, güncellenmeyecek. Sadece Windows Phone 8‘li telefon olarak satılacaklar. Yani Lumia 800 ve Lumia 900 gibi Windows Phone 7‘nin en iyi telefonları, WP7de kalmaya devam edecek. Bunun tam olarak biz pazarlama taktiği olup olmadığını söylemek için biraz erken sanırız.

    Windows Phone 7 için yazılan tüm uygulamalar, Windows Phone 8’lerde çalışacak. Ancak aksini söylemek mümkün değil. WP8 uygulamaları, WP7 ile uyumlu olmayacak. Microsoft, Windows Phone 7 için de 7.8 sürümü yayımlayacağını ve yeni özellikler getireceğini belirtti. Tabii bu güncelleme yine de bir WP8 olamayacak.

    Çıkış tarihi

    Windows Phone 8 işletim sistemini kullanan telefonlar bu yılın sonunda piyasaya çıkacak. Alışveriş sezonunda, Windows 8’ler ile birlikte piyasaya çıkacak olması; bu sene sonunun Windows 8 ismiyle epey yoğun geçeceğini gösteriyor.

    Görünüşe göre Microsoft, gerek tablet, gerek telefon gerek de Xbox 360‘da yaptığı yeniliklerle tüm ürünlerini tek bir çatı altında toplamak istiyor.

    :: Windows Phone 8’i nasıl buldunuz?

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    22 Yorum

    1. karizmaxi

      Tam tekelci MS’e yakışan Tekelci bir ürün olmuş Yıl olmuş 2012 hala MS kullananlar var arkadaş, artık insanların kendini aşması gerekiyor.

    2. SDN Okuru

      bu microsoftda problem var arkadaş sene olmuş 2012 adamlar hala 1 gig ram ile 720p ekran desteğini büyük yenilik sanıyolar. pes doğrusu.

    3. SDN Okuru

      Aynen karizmaxi ye katılıyorum ama kardeşim şöyle windows u mac i yerin dibine gömecek bi linux çıkmadı hala

    4. SDN Okuru

      mikrosoft silgi markasi inanmayin beyler

    5. SDN Okuru

      android kullanıcısıyım . ama win 8 çıkar çıkmaz alıcam . çok beyendim çook

    6. SDN Okuru

      @karizmaxi: hahaha ne kulanacağız peki, samçma sapan linux mu, yoksa oyuncak şekilindeki mac mı??? sonza kadar Microsoft arakadaş…

    7. freewill

      şaka gibi 7 yüklü cihazı alanları resmen keriz yerine koymuşlar

    8. davut

      Kısacası her yeni phone işletim sisteminde yeni işletim sistemi almak zorundasınız diyor.. Büyük konuşmayayım ama kolay kolay
      almam bu telefonlardan bi onlar kalsa bide ben

    9. SDN Okuru

      Siz hiç Microsoft pda/telefon işletim sistemini guncelledigini gördünüz mü? Ne alırsan o. Yani model çıkınca elindakine bakakalirsin…. Bu konuda apple ve android kat kat iyi

    10. SDN Okuru

      Apple 5-6 sene önce ürettiği telefona yeni işletim sistemini verirken microsoft bir sene önce alınan telefonlara bu desteği veremiyor.
      Ama bunu bir başlangıç noktası olarak alıp geçmiş sistemlerden farklı bir yola giriyor olabilir. Belkide w8 telefonlar ilerde w10 ve w11 işletim sistemlerini de çalıştırabilir.
      Birde şuan her şey kağıt üzerinde anlatılıyor. Bakalım insanlar bir uygulama simgesine tıkladığında neyle karşılaşacak. Veya bir uygulamayı kapamak istediğinde neyle karşılaşacak.
      Bir iphone’da tıklamanla uygulamanın başlaması bir oluyor. Kapatmak desen daha hızlı. Güncelleme olsun, sıfırdan kurulum yapmak veya uygulama silmek olsun Apple kalitesinde olması hayal gibi.

    11. SDN Okuru

      siz hakkaden değişik insanlarsınız kerneli değişmiş yazılım eski cihazlara gelirmi sizce bir düşünün bunu okurlar ama microsoft eski cihazları unutmadan 7.8 i çıkarıyor bizde isterdik 8 in cihazlarımıza gelmesini ama mantıklı bakınca gelmeyecegi zaten belliydi. windows phone 8 bir güncelleme değil yeni bir sistemdir bunu unutmayın

    12. SDN Okuru

      Microsoft Surface tanitiminda tablet kitleniyor ve sunan kisinin parmak hareketlerine yanit vermiyor.Adam kosarak gidip yeni bir tane getiriyor.Kisacasi microsoft urunu aldiginizda yedeginide alin.Ne olur ne olmaz!

    13. SDN Okuru

      Güncelleme ve yeni işletim sistemi arasındaki farkı anlayamayanlar buraya yorum yazınca gerçekten çok gülünç oluyorlar… Windows phone 7 ile ilgili güncelleme çıkıyor, çıkmaya da devam edecektir. Windows phone 8 yeni bir işletim sistemidir güncelleme değildir… Anlaşıldı mı canlar?

    14. tinziri

      ekstra bir yenilik görmedim ben ;);)

    15. Rufat

      İyiki Windows lumia 900 almamasım.Windows phone 8li telefonlar hiç bir zaman İOS ve ANDROİDE rakib olamaz

    16. SDN Okuru

      Çünkü iOS uygulamaları Mac’te çalışmazken Windows 8 uygulamaları WP8’de çalışabilecek

      Nasil bir karsilastirma bu :S Windows 8 ile WP 8’in yerleri degisecek mi yoksa ben mi yanlis anliyorum !

    17. ByEGT

      Internet Explorer çıktığında Netscape’e rakip olamaz deniliyordu. Rekorlar kırdı. Devrilmez deniliyordu, çöküşe geçti. Bu sektörde neyin ne olacağını kimse kestiremez.

    18. karizmaxi

      Ne kullanalım diyen @SDNokuru (21.06.2012 02:17) IQ’un neye yetiyorsa onu kullan tabi ki zekanın yetmediği yerde MS devreye girecek.

    19. SDN Okuru

      Phone 7 iki senedir var güncellendi tabi bir sene sonra 7.5 geldi bu sene de 7.8 geliyor güncelleme verdiler sizin daha dünyadan yeni haberiniz olmuş konuşuyorsunuz hak veriyorum tabi Türkiye piyasasına giremedi girdi girecek derken en son geri çekilmesi de bu güncelleme kararının verilmiş olması büyük ihtimal. Satış stratejisi doğal olarak yeni cihazlarla piyasa da olmak istiyor çünkü çekirdek değişti windows 8 xbox etkileşimli hepsi birlikte piyasa da olacaklar bence çok akıllıca bir karar aldılar sanki wp7 cihazları burada sattılarda hemen koşa koşa aldınız dert yanacak olanlar yurtdışından alanlar olsun iyi ki almadım diyorum 8 i bekliyordum son zamanlarda windows çok iyi yenilenmeye girdi ayrıca çekirdek değişmeseydi windows gibi daha sonradan çok sıkıntısı olabilirdi yıllar geçtikçe değişmeyen sistem bir daha değişemiyor çünkü uyumluluk kalkıyor uygulamalar yenilenmek zorunda oluyor ondan sonra tüketici böyle dırdır ediyor zor bir karar olsa da bu şekilde yapmaları uzun vadede çok avantajlı oldu masaüstü platformla yakınlaşması harika oldu ayrıca güncelleme eninde sonunda kesilir ki güncelleme gelecek sadece özellikleri donanımsal sebeplerden kısıtlı olacak aynısını apple yapıyor ama sürüm numarası aynı olarak yayınlıyor şimdi adı farklı olunca ne değişti 7.8 olsa ne olur 8.0 olsa… 8 gelse yine eski cihazlar tüm yenilikleri alamayacaktı çekirdek değişti bu köklü bir yenilik sürüm numarası bu yüzden farklı bu yüzden sonu 8 yani 7.8 Ayrıca düşünsenize masaüstü ve mobilin bu denli yaklaşması… Yazılımlar açısından harika olacak Microsoft doğru ilerlerse yine piyasanın hakimi olacak bu sefer mobilde…

    20. astegon

      Bence çok başarılı olacak. Güncellemelere takmayın. Sonuçta bu bir ekonomi. Elbette yeni cihaz satarak mobileOS’un maliyetlerini çıkarıyorlar.

      MS 20 yıldır çökecek, her yer açık kaynak olacak deniyordu. Ne oldu? Hayal dünyasında yaşamayın. Microsoft tartışmasız OS dünyasında en başarılı yazılım şirketlerinden biri…

    21. SDN Okuru

      Bence çoğu kişi Androidi zorunluluktan kullanıyor. Custom Romlarla nereye kadar. WP8 uzun süredir bekliyorum. Uygun seviyelerde ücretler olursa Türkiye’ye gelince alacağım. Sıkıldım android saçmalığından.

    Diğer yorumları gör (21) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    SDN Network
    Exit mobile version