Microsoft’un Windows Mobile adlı hantal işletim sisteminde büyük ölçekli bir devrim yapacağı ve Windows Phone adlı tamamen yeni bir sisteme geçeceği haberi yıllar önce beni oldukça heyecanlandırmıştı. Yeni sistem ilk duyurulduğunda ise HTC Windows Phone 8X’i almamı engelleyen tek şey, henüz çok yeni bir platform olduğu için uygulama ve üçüncü parti servis desteğinin çok zayıf olmasıydı.

O günden bugüne çok şey değişti. Bugün birçok popüler uygulamanın yanı sıra, doğrudan olmasa da bağımsız geliştiriciler aracılığıyla kullanılabilen Dropbox gibi üçüncü parti servisler de WP’de yerini öyle ya da böyle aldı. Yenilikçi bir kullanım deneyimi için, henüz pazarın tek haneli bir payına ulaşabilmiş emekleme dönemindeki bu platformu denemeye hazırdım.

HTC One M8 for Windows heyecanı

Üstelik, yeni duyurulan HTC One M8 for Windows adlı model da yıllar önceki heyecanımı geri getirmişti. Hayatımda kullandığım en güzel cihazlardan biri olan HTC One X’in üreticilerinin en yeni amiral gemisiyle beklentileri boşa çıkarmadığını biliyordum. Hakkı bu cihazı ana telefonu haline getirdiğinde, görüştüğümüzde sık sık kurcalama fırsatı bulmuş ve oldukça beğenmiştim. Aynı kaliteli işçilik, güzel tasarım ve üstün performansı Windows Phone’da görme fikri oldukça hoşuma gitmişti.

HTC One M8 for Windows’un Türkiye’ye çıkması için gün saymaya başlamıştım ki, birden içime başka bir kurt düştü ve normalde benim gibi bir teknoloji kullanıcısı için “no-brainer” denebilecek bu karardan vazgeçtim. 

14-08/27/htconem8-1409149737.jpg

WP burada, akıllı saatler nerede?

Windows Phone 8’den yeni ve en az onun kadar hızlı gelişen bir pazar da giyilebilir teknolojiler. Bugün Fitbit (Flex), Jawbone (Up24), Samsung (Gear Fit) ve Sony (Smartband) ile başlayan aktivite takip cihazları, orijinal adıyla fitness tracker’lar, Sonbahar döneminde mutlaka edinmek istediğim cihazlar arasında yer alıyor. Uygulamaların biraz daha pürüzsüz hale gelmesini veya Samsung’un Gear Fit’in daha iyisini çıkarmasını bekliyor olabilirim bu konuda.

Özellikle hem sürekli masa başında çalışan, hem de fırsat buldukça spor yapan biri için bu cihazlar benim gözümde akıllı telefonlar kadar büyük öneme sahip. Uzun süre hareketsiz kalınca uyarma fonksiyonu bile bir süre masa başından kalkıp, ömrünüzü uzatmaya yardımcı oluyor. Spor aktivitelerinin, koşu mesafesinin veya atılan adımların takip edilebilmesi, uyku düzeninin görüntülenmesi gibi özellikler, daha sağlıklı bir hayata başlamak için teknolojinin sunabileceği en iyi imkanlar arasında yer alıyor.

Ne var ki akıllı bileklik olarak da adlandırabileceğimiz bu cihazların şimdilik en büyük sıkıntılarından biri, çoğunlukla tek bir platforma özgü olarak çalışmaları. iOS’a özel üretilen model Android desteklemiyor, Android telefonlarla çalışanlar iPhone’u tanımıyor. Sözü nereye getireceğimi tahmin etmişsinizdir: Microsoft’un mobil işletim sistemi Windows Phone ise –yine şimdilik- bu çerçevenin tamamen dışında.

14-08/27/agent.jpg
Agent, WP8 kullanıcılarının sahip olabileceği ender giyilebilir akıllı cihazlardan. 

Biraz daha beklemekte fayda var

Türkiye şöyle dursun, dünya pazarında şu an itibarıyla kaliteli ve Windows Phone destekli bir akıllı saat ya da akıllı bileklik bulmak mümkün değil. Microsoft yöneticilerinin yaz başında yaptıkları açıklamalar, sonbahar döneminde Windows Phone uyumlu bir saate işaret ediyordu ancak o günden bu yana dişe dokunur bir güncelleme gelmedi.

Windows Phone, şimdilik Agent veya Kreyos gibi Kickstarter girişimleriyle bu alanda kaderine terk edilmiş gibi görünüyor. Fitbit de bir Windows Phone uygulaması yayınladı ancak kısa bir göz attığımda, bu girişimi de pek yeterli bulmadım. Yakın zamanda Microsoft veya iş ortakları bir sürpriz yapar mı, bir Lumia Smartband görür müyüz inanın bilmiyorum. Ancak o gün gelene kadar, HTC One M8 for Windows siparişimi erteleyeceğime eminim.

:: Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Windows Phone kullananlar, tercihinizden memnun musunuz?