Çok kısa sürede büyük bir gelişme kaydeden cep telefonlarının pazarında kıyasıya bir rekabet sürüyor. PC pazarındaki yavaşlamanın aksine cep telefonu pazarı halen ivmesini sürdürüyor. Teknoloji devleri de bu pazardan en büyük payı almak için (hatta küçük de olsa pay almak için) büyük uğraş veriyor.
Telsiz büyüklüğündeki kutu tasarımlı ilk cihazları göz ardı edersek cep telefonu dünyasında en çok hatırlanan ilk modellerden biri Ericsson GH688 ve daha sonra tasarım ve özellikleriyle devrim niteliğindeki Nokia 8110’du.
Arkasından yağmur gibi marka/model geldi ama Türkiye’de (ve dünyada) Nokia açık ara önde gitti. Bu liderliğin sonunu özellikleriyle değil bütünselliğiyle bozan ise akıllı telefon dünyasına yeni bir bakış açısı kazandıran Apple getirdi. Sadece Nokia için değil tüm markalar için adeta bir oyunbozan oldu.
Avukatların tasarımı daha sağlam
Bugün Apple’ın en büyük rakibi Samsung olarak karşımızda. Hatta iPhone 5 piyasaya çıkmadan önceki çeyrek sonuçlarına göre en çok satan telefon Galaxy S3.
Ancak Apple ve Samsung’un ultra popüler olan milyar dolarlık davası (ki rakam olarak kıyaslama adına bir dönem IMF’ten 500 milyon dolar bekleyen Türkiye ekonomisini hatırlayabiliriz) sonrası patent meselesi tatsız bir hal aldı. Her iki firmadan da soğuyanlar oldu ve şakayla karışık artık tasarımları gelecekte başlarına dert olmasın diye avukatların yapacağı bile söylendi.
iOS ile Android arasında bir curcunaya dönen mücadele esnasında Microsoft vaktinde yaptığı anlaşmalar ve ne iOS’a ne de ona benzeyen (ya da bununla itham edilen) Android’e benzeyen orijinal arayüzüyle birden rakiplerinin arasından sıyrıldı.
Bu henüz pazara yansımış değil. Zira yansıma hem masaüstü hem mobil platformlarda büyük bir lansmanla duyurulan Windows 8 ile birlikte gelen cihazlarla olacak gibi görünüyor. İlk örnekleri ülkemize ulaştı.
Daha önce Türkiye’ye gelmeyen ancak daha güzeli ve günceliyle gelen Nokia Lumia serisi ve Apple ile taze taze patent konusunda canı yanmasın diye anlaşmaya varan HTC’nin cihazları pazara sunuldu. Ancak HTC’nin başı bu kez Nokia ile dertte(!) Zira Lumia’ya olan benzerliğinden ötürü HTC Windows Phone modelleri mahkemelik.
“I’LL BE BACK”
Tüm platformları kapsayan yeni Windows 8 hamlesi ve amiral gemisini Windows üzerinde yüzdüren Nokia birbirlerini doğal bir şekilde destekleyerek güçlendiriyor. Microsoft’un Windows uygulama mağazasına verdiği destek yazılımcıların iştahını kabartıyor.
Nokia ise cep telefonu pazarındaki tecrübesini Apple’ın tökezlediği haritalara ve benzeri diğer özel uygulamalara çok iyi yansıtıyor. Bakalım bu ve benzeri maddeler piyasa gerçeklerine ne kadar yansıyacak? Ve bakalım Türkiye, Nokia’yı bu yeni Windows çağında nasıl karşılayacak?
Siz ne düşünüyorsunuz? Kurumsal arenaya henüz tam olarak yerleşemeyen iOS ve Android, güç kaybeden BlackBerry karşısında Windows platformu tablet ve telefonlarıyla mobil arenaya güçlü bir şekilde sirayet edebilir mi? Doğrusu Terminator’ün söylediği gibi dönmesi bana daha muhtemel geliyor. Ancak sahneye emekli Kaliforniya Valisi olarak dönmek de var (:
*“I’ll be back – Dönüşüm muhteşem olacak(!)*” Tercüme olarak değil, yabancı film adlarının çevirilerine gönderme olarak belirtilmiştir.
:: Sizce Windows Phone 8, iOS ve Android’i geçebilir mi?
Akıllı telefonların eski kralı androidden önce Windows Mobile idi. Yaygınlığının ve sevilmesinin nedeni kişiselleştirilebilme olanaklarının çok yüksek olmasıydı. Daha sonra ios ve androidin çıkmasıyla kullanılabilirlik çağ atladı ve windows mobile tarihe gömüldü. Windows phone ise kullanılabilirlik ile geldi ama kişiselleştirebilmesi neredeyse sıfır olan bir sistem. Android şuan neredeyse tvlerden tutun arabalara kadar bir çok yere uyarlanabilirliği ile çok esnek ve çok iyi kişiselleştirme imkanı sunuyor. Windows phone böyle giderse yaygınlaşması zor.
I’ll be back – Dönüşüm muhteşem olacak(???)
uygar2580 kardeşim Ben bir konu hakkında seni düüzelmek istiyorum ben oto müzik işi ile ve vavigasyonlarla uğraşan biriyim hatırlatmam gerekirki şu zamana kadar ki tüm araç teyiplaerinde windows işletim sistemi kullanıldı ve kişiselleştirilmiş bir şekilde artı olarak kullandığımız tüm PND navigasyonlar Windows CE altyapısı üzerine çalışmaktadırlar Android ise bu pazara henüz yeni girdi navigasyon sektöründe elle sayılır cihazları mevcut ve çoğu ürünlerde sıkıntısı var bu kanıya kendi teçrübelerim ve müşterilerimin şikayetleriyle varıyorum demek istediğim biz daha farkında olmadan aslında Windows’u her anımızda zaten kullanıyorduk evimizde birçoğumuz windows işletim sistemini arabamızda ise Windows Ce yi şimdi ise telefonlarımızda kullanmaya başlamaktayızaslına bakacak olursa Pocket Pc olrak Windows 2000 yılından beri mobil sektörde fakat türkiyede fazla kullanılmamıştır şimdi ise büyük dev firmalarla beraber büyük bir geri dönüş yaptı ve ben size sunu söyleyeyim Android İOS falan bunlarayeni bir rakip geldi ve eminim ki bundan bir kaç ay sonra onları geçmeside muhtemeldir…
nokia’yayı severim ama androidten vaz geçmem
Bu platform yakında çok iyi bir şekilde büyüyecek gibi geliyor bana ayrıca Windows un standart işlemci falan filan kullandirmasi da gayet güzel bir olay
windows kısatlamalarını sevmiyorum
windows daha emekleme döneminde ayağa kalkması lazım
ZİYARETÇİ 20.12.2012 10:57 Ya körsün ya da eleştirmek için yazmışsın. Yazının sonuna baksan böyle rezil olmazdın.
roman gibi yazmışın abi bi an matrix filmini seyredıyorum zannettim bi tokat vurdum kendime haaa Dedim