Reklam

Windows’un Egemenliği Tehlikede

0
Reklam

OEM ya da Original Equipment Manufacturer. Bu tabir bilgisayarı üreten ve ilgili firmaya satan üreticiler için kullanılır. Bilgisayar firmaları da bu OEM ürününü alıp kendi markalarını yapıştırır. Bu yapıldığında bilgisayar ile birlikte işletim sistemi de beraberinde gelir (Android’de Daha Hızlı Mesaj Yazmak İçin).

Buraya kadar her şey normal. Fakat bilgisayar firmaları yazılım firmasından müşterilerle daha yakın bir işbirliği istiyor. Herhangi bir sorun olduğunda işletim sistemini yapan firmadan, kendi ürününün tüm desteğini sunması isteniyor.

Bunun anlamı esasında şudur: Bilgisayar şirketleri öyle bir yazılım firması arıyorlar ki, müşterilere sorunsuzca destek verilebilsin, güçlü bir pazarlama bütçesi ve stratejisi olsun ve birçok teknoloji marketlerde bilgisayarları yüksek miktarda rahatlıkla satabilsinler.

Reklam

Üreticiler Android’in gücünü keşfetmeye başladı.

 

Yani müşterileri teknoloji marketlerine çeken, ürünü sattırabilen ama buna karşın müşteriyi kendisiyle muhatap etmeyen bir yazılım ortaklığı isteniyor.

Linux bu istekleri hiçbir zaman yerine getirememişti. Linux türevlerini sunan firmalar, bu tür pazarlama faaliyetleri için çok güçsüz ve küçüklerdi. Bu yüzden de Taiwan menşelli OEM pazarında, Microsoft’un ağırlığı çok fazla hissedildi.

Dominant bir oyuncu olan Microsoft, yazılımda yaptığı birçok açık, hata ve hatta skandallardan bile etkilenmedi. Çünkü Microsoft OEM pazarını iyi biliyordu ve üreticilere de istediğini veriyordu. Fakat bu devir yakında bitecek zira üreticiler Android’in gücünü keşfetmeye başladı (Kendi Android Uygulamanızı Geliştirin!).

{pagebreak::HP, WebOS’a Yatırım Yapıyor}

HP, WebOS’a Yatırım Yapıyor

Google her gün daha da fazla ilgi çekiyor. Özellikle üreticiler Google ile işbirliği yapma peşinde. Bunun en büyük nedeni de, Android işletim sisteminin son kullanıcı tarafından çok büyük ilgi toplaması. Buna ek olarak bir sorun olduğunda kullanıcıların üreticiden çok Google ile muhatap olmaları da gözden kaçmadı (Akıllı Telefonlara Yenik Düşen Teknolojiler).

Üreticiler için diğer bir avantaj, Android işletim sisteminin ücretsiz olması ve birçok sisteme uyumlu olması. Bu, madalyonun bir tarafı. Diğer tarafı ise Android’den etkilenmeyen üreticiler. HP bu üreticilerin başını çekiyor.

HP, Windows’a olan bağımlılığını yıkmak istiyor. Bunu yaparken de Android’e bağlanmak istemiyor. HP, bu yüzden olsa gerek iki farklı Linux türevini satın alıp kendi işletim sistemine doğru ilerlemek istiyor.

Hatırlayanlar bilir; HP, geçen aylarda 1.2 milyar dolar ödeyerek Palm ve onun işletim sistemi olan WebOS’a sahip oldu. Buna ek olarak 12 milyon dolar ile BIOS geliştiricisi olan Phoenix’in Hyperspace işletim sistemini de elde etti.

 

HP, Windows’a olan bağımlılığını yıkmak istiyor.

 

Bu, esasında oldukça önemli bir gelişme. Çünkü HP, WebOS ile Apple iPad’e rakip olmak istiyor. Hatta, tüm mobil cihazlarda bu işletim sistemini kullanmak istiyor. Tüm bu gelişmeler, kimseyi şaşırtmadı. HP, Steve Jobs hayal kurarken yıllardır Tablet PC üretiyor (IMDB İçin Android Uygulaması).

Yaptığı en büyük hata ise Windows kullanmak ve buna da yakında son vermek istiyor. Tabii burada HP’nin işi epey zor çünkü Apple iPad’in başarılı olması farklı üreticileri de hareketlendirdi; Asus, Dell, MSI, Toshiba ve Samsung gibi…

{pagebreak::Android’in Önlenemez Yükselişi}

Android’in Önlenemez Yükselişi

Piyasada bulunan birçok Tablet PC ve Smartphone (akıllı telefon) Google’ın Android işletim sistemini kullanıyor. Bu sayı her gün katlanarak artıyor. NVIDIA geçen haftalarda yaptığı açıklamayla, Android işletim sistemini desteklediklerini, Windows işletim sisteminin çok meşakkatli olduğunu söyledi. Microsoft cephesi buna karşın Linux türevlerinin sadece deney yapmak için uygun olduğunu söyledi (Android 3.0 Detayları Belli Oldu!).

NVIDIA, bir hayli heyecanlı çünkü bu sene içinde çıkaracağı Tegra 2 yongalarını Tablet PC üreticilerine verecek.  Android işletim sistemi ile birlikte büyük sükse yapacağını tahmin ediyor. Bu yüzden de Windows işletim sisteminden de bahsetmiyor. Yine de Asus, bunun tersi olacağını da resmi bir açıklama ile söylüyor. 2011’in başlarında çıkacak olan Asus’un yeni Tablet PC ürünlerinde, Tegra 2 yongası ve Windows işletim sistemi kullanılacak.

 

Android herkese savaş açıyor. Microsoft cephesi olayları sakinlikle izliyor.

 

Yapılan açıklamaya göre Windows 7 işletim sisteminin Tablet PC’lerin standart işletim sistemi olacağını söylüyorlar. Öyle ki, farklı olan bir ürünün her zaman çok konuşulduğunu ama günün sonunda bu ürünlerin piyasaya deney olarak çıktıkları, bu yüzden de korkulmaması gerektiğini dile getiriyorlar (Kindle Android’e Konuk Oluyor).

Hatta bunun için Linux örneğini de veriyorlar. Linux işletim sistemli ilk Netbook ürünleri (%95) çıktığında tüm dünya bunları konuştu. Ama günün sonunda en çok satılan (%95 Pazar payı) Windows işletim sistemli Netbook ürünleri oldu.

Microsoft’un bu gözlemi her ne kadar doğru olsa da, her gün 60.000 adet Android işletim sistemli akıllı telefon piyasaya katılıyor. Bu da çok yakın zamanda Android işletim sistemini bir numaraya yerleştirecek. Buna ek olarak farklı üreticiler de kendi işletim sistemleri için harekete geçmiş durumda.

Özellikle Samsung Bada ve Intel Nokia işbirliği ile gerçekleşen MeeGo yakın bir gelecekte Android’e ciddi rakip olacak.

:: Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın?

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version