Reklam

Windows’unuzu Geliştirin!

2
Reklam

Windows kullanıcılarının büyük çoğunluğu, işletim sistemleri hangi ayarlarla veya temalarla yüklendiyse uzun süre o ayarlar veya temalarla kullanmaya devam eder. Klasik Windows Aero teması, göze her ne kadar hoş görünse de milyonlarca kullanıcının da aynı temayı kullandığını bilmek, bazılarınıza can sıkıcı bir durum olarak gelebilir.

 

Bu gibi durumlarda kullanıcı, Windows’unun arayüzünde farklılıklara yol açacak değişikliklere doğru yönelir. Bu yazıda sizlere bu gibi değişikliklerin en sıra dışı varyasyonlarını belirteceğiz. Tavsiyelerimizden kimisi masraflı gibi gözükse de, benzer bir hazır sistemden yarı yarıya daha ucuz olan tavsiyeler olduğunu hatırlatalım.

Reklam

 


Ufak geliştirmelerle birlikte Windows 7’nizi bu hale getirebilirsiniz

 

İşe Windows temalarından bahsetmekleye başlayalım. İnternette birçok Windows 7 ve Vista teması bulabilmek mümkün. Bu temalar ücretsiz olarak dağıtılıyor ve masaüstünüzün görünümünü baştan aşağı değiştirebilir. Windows 7 için http://windows7themes.com/ ve http://windows7themes.net/ gibi siteler mevcut iken, Vista için de http://vista-themes.net/ ve http://www.myvistathemes.com/ gibi siteler, çeşitli tema arayışı içerisinde olan kullanıcıların imdadına yetişiyor.

 

Ne var ki bu temalar da birçok kullanıcının farklı arayüz arayışını sonlandırmaya yetmiyor. Kullanıcıların bir kısmı çok daha farklı arayüzlere sahip olmak isteyebiliyor. Eğer siz de bu kullanıcılardan biriyseniz, tam size göre iki tavsiyemiz var. Bunlardan biri Rainmeter adlı açık kaynak bir yazılım iken, diğeri ise Samurize adlı yine açık kaynak kodlu bir yazılım.

{pagebreak::Rainmeter}

Rainmeter

Rainmeter, ücretsiz olmasına rağmen oldukça kullanışlı bir yazılım. Yaptığı işler, Windows arabirimini tam anlamıyla değiştiriyor. Windows 7 için çalışan Rainmeter ile birlikte kullandığınız Windows 7’nin görünümünü tamamen değiştirebilirsiniz.

 

Widget adı verilen çeşitli eklentiler ekleyebilir, birbirinden farklı ve tipik Windows 7 temalarından çok daha orijinal ve etkin temalar yükleyebilirsiniz. Rainmeter’ı yüklediğiniz anda bilgisayarınıza yüklenilen varsayılan tema bile oldukça hoş bir görünüme sahip. Bu temaya http://kaelri.deviantart.com/art/Enigma-103823591 adresinden ulaşabilirsiniz.

 


Rainmeter ile arabirim oldukça farklı bir hale bürünüyor

Rainmeter’ın en büyük avantajlarından biri de hem 32-bit hem de 64-bit teknolojisini destekliyor oluşu diyebiliriz. Böylece hangi Windows 7 sürümünü kullanıyor olursanız olun, Rainmeter’dan faydalanabilirsiniz. İlk başta yazılımdan tam performans faydalanabilmek istediğinizde kullanımı biraz karışık gelebilir. Ama yazılımı biraz kurcaladıktan sonra kullanımına alışıyorsunuz.

 

Üstelik, böyle faydalı bir dış görünüş değiştirme yazılımı için oldukça pratik bir kullanıma sahip olduğunu da keşfediyorsunuz. Yine de eğer yazılımı kullanırken zorlanırsanız, yazılımın üreticisinin resmi sitesinde bir adet kullanım kılavuzu mevcut. Bu kılavuza http://rainmeter.net/RainCMS/?q=Manual adresinden ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::Samurize}

Samurize

Samurize, Rainmeter’a oranla biraz daha karışık bir yazılım. Karışık olmasının sebebi ise Rainmeter’dan farklı olarak kendi temanızı oluşturabilme açısından çok daha geniş bir olanağa sahip olmanız. Üstelik görsel arayüz hazırlama özelliği sayesinde programlama bilgisi bilmeden de oldukça etkin temalar hazırlayabiliyorsunuz.

 


Rainmeter kesmezse Samurize ile kendi hayalinizeki temaya ulaşabilirsiniz

Açık kaynak kodlu bir yazılım olan Samurize, görsel destekli tema hazırlama özelliğini kullanan kullanıcıyı, kodlara boğmadan tema hazırlama imkanına sahip olmasını sağlıyor. Ayrıca http://browse.deviantart.com/?qh=&section=&global=1&q=samurize adresinde geniş bir Samurize tema arşivini gezebilir ve gözünüe hoş gelen Samurize temasını kullanabilirsiniz.

{pagebreak::Dokunmatik Ekran}

Dokunmatik Ekran

Masaüstü bilgisayarlarda dokunmatik ekran teknolojisi henüz çok yaygınlaşmış değil. Buna rağmen kişisel bilgisayarınızı dokunmatik ekrana terfi ettirebilirsiniz. Bildiğiniz gibi Microsoft‘un Surface adını verdiği, çoklu kullanıcıyı ve çoklu dokunmayı destekleyen bir dokunmatik ekran platformu mevcut. Fakat bu platform 12.000 Dolarlık fiyatıyla son derece pahalı bir sistem. Üstelik, henüz ev kullanıcıları için bir çözümleri mevcut değil. Diğer bir deyişle kurumsal firmalara satılıyor sadece. Hal böyleyken dokunmatik ekrana nasıl terfi edilebilir? Hemen açıklayalım.

 


Surface güzel bir platform fakat oldukça pahalı

 

Her şeyden önce bir adet akrilik ekrana sahip olmanız gerekiyor. Bu ekranı kızılötesi bir sensör ve herhangi bir webcam ile dokunmatik ekrana dönüştürebilirsiniz. Tabii ki yine de maliyetli bir iş olacak fakat en azından 12.000 Dolar da vermemiş olacaksınız.

Dokunmatik ekranın temelinde kızılötesi ışınlar yatıyor. Kendi dokunmatik ekranınızı oluşturmak için akrilik panelinizi kızılötesi sensörle entegre etmeli ve bu sensörü webcam’e bağlamalısınız. Bu tabii ki her ev kullanıcısının yapabileceği bir iş değil. Dolayısıyla bu işler için bir elektrik/elektronik mühendisinden yardım almanızda fayda var. Hatta internette http://www.instructables.com/id/Interactive-Multitouch-Display/ adresinde bulunduğu gibi, bu iş için sayfalarca dökümanlar mevcut.

{pagebreak::Görüntülü Arkaplan}

Görüntülü Arkaplan

Eğer arkaplanınızın durgunluğundan şikayetçi olanlardansanız, muhtemelen hareketli arkaplan teknolojisini bir şekilde keşfetmişsinizdir. Dinamik arkaplan olarak geçen bu özellik aracılığıyla, belli aralıklarla arkaplan görselinizi değiştirebilmek mümkün. Fakat ilk konu başlığında belirttiğimiz gibi, bu yaygın çözüm yine sizi kesmiyorsa, eliniz kolunuz bağlı bir şekilde oturmanıza gerek yok. Zira tamamen dinamik arkaplanlar oluşturmak mümkün!

 

Bu iş için özel bir yazılım mevcut değil. Fakat yine de arkaplanda kendi halinde bir videoyu oynatabilmek mümkün. Bunu nasıl mı yapabilirsiniz? Tabii ki VLC Media Player ya da BSPlayer ile! Bu iki video oynatıcı ile açtığınız videoları, arkaplanınıza gönderebilirsiniz.

 

 

Her ne kadar çalışma alanı olarak kendinizi kısıtlandırılmış hissetme ihtimaliniz bulunsa da, genel çerçevede baktığınızda, arkaplanınızda sabit bir görsel yerine yüksek çözünürlüklü bir aksiyon filmini oynatabilmek mümkün hale geliyor!

 

Eğer aksiyon filmlerinin vurdulu kırdılı sahneleri sizi yoruyorsa, -tercihen yüksek çözünürlüklü bir belgesel ya da uzun süreli bir manzara videosu koymak da emin olun sizleri oldukça tatmin edecektir.

:: Bu geliştirmeleri denemeyi düşünüyor musunuz?

 

2 Yorum

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version