Blog sisteminin önemli bir halkası olan WordPress, gün geçtikçe iyileştirilerek yeni sürümlere kavuşuyor. 3.0 ile son sürümü yayınlanan sistem, merakla beklenen yeni özellikleriyle blog severlerin karşısına çıktı. Geliştirilen ve eklenen yeni özellikler ile kullanıcıların blog’larına daha fazla müdahale edebilmesi, isteğe göre en iyi ve kolay şekilde kişiselleştirilebilmesi hedeflenmiş. Peki yenilenen WordPress’te bizi neler bekliyor?
{pagebreak::Menülere Hükmedin}
Menülere Hükmedin
Menülerde yapılan değişiklik kuşkusuz WordPress 3.0’ın en fazla konuşulacak konularından biri olacak. Yenilenen altyapı ile ”sidebar” olarak nitelendirilen menü bölümüne tam düzenleme yetkisi getirilmiş. Önceki birkaç sürümde de olduğu gibi sürükle bırak mantığıyla çalışan sistem, farklı isimler altında oluşturacağınız birden fazla kategoriyi, link’leri widget halinde ekleyebilmenizi sağlıyor. En büyük ihtiyaçlardan birini karşılayan bu yenilik, kullanıcılarda olumlu bir etki yaratmaya başladı bile.
{pagebreak::İstediğiniz Türde İçerik Oluşturun}
İstediğiniz Türde İçerik Oluşturun
Şu an temel anlamda ”text” olarak içerik girilirken, yenilenen WordPress ile blog’unuzu isteğinize göre tek tür içerikten (fotoğraf, video, ses, linklerden ya da alıntılardan) oluşturabileceksiniz. Aslında bu özellik hazır blog sistemi olan Tumblr’da mevcut. WordPress bu konuda kendini eksik hissetmiş olacak ki, dileyen kullanıcıların Tumblr tarzı blog oluşturabilmesinin önü açılmış.
{pagebreak::Varsayılan Tema ”Twentyten”}
Varsayılan Tema ”Twentyten”
Dikkat çeken yeniliklerin biri de WordPress kurulumundan sonra varsayılan olarak ”Twentyten” temasının kullanılması olmuş. Kodlama bilmeyenlerin de temalarını düzenleyebilmeleri için yapılan bu yenilik ile kullanıcılar sayfa başlık resmi, arkaplan resmi gibi belli başlı özellikleri değiştirebiliyorlar. Tema içerisinde 8 farklı başlık resmi bulunuyor. Ayrıca açılır menü gibi kullanışlı özellikleri de mevcut.
{pagebreak::Birden Çok Site Tek Çatı Altında}
Birden Çok Site Tek Çatı Altında
WordPress’in diğer bir yeniliği, tek bir WordPress kurulumu ile birden çok site oluşturulabilmesi olmuş. Daha önce WordPress MU (Multi-User) olarak bilinen bu özellik WordPress 3 ile birlikte dahili olarak geliyor. Bu sayede kurulu bir WordPress altyapısı ile farklı domain/sub-domain‘lerle birden çok site kurulabiliyor. Ancak bu özellik başlangıç kullanıcıları için biraz zor olabilir. Zira bu hizmet için birtakım kod bilgisine sahip olmak ve server’da bazı ayarlamaların yapılması gerekiyor.
{pagebreak::Uzun Adresleri Kısaltın}
Uzun Adresleri Kısaltın
WordPress 2.9’da ”wp.me URL shortener” sistemi ile uzun link’ler kısaltılabiliyordu. Şimdi ise olay bir adım ileriye götürülerek uzun adreslerin kendi domain adresiniz altında kısaltılması sağlanıyor. Örneğin uzun bir adresi http://shiftdelete.net/?post=1410 şeklinde kısaltabiliyorsunuz. Bu sayede ek olarak link kısaltıcı servisleri kullanmanıza gerek kalmıyor.
WordPress 3’te ilk olarak blog sistemine yeni başlayan kullanıcılar düşünülerek, fazla bir bilgisi olmayanların da sitelerini istedikleri şekilde düzenleyip oluşturması hedeflenmiş. Kolay ve anlaşılır bir kullanımla daha geniş bir kitleyi hedefleyen WordPress 3’ün yakın zamanda Türkçe olarak da yayınlanması bekleniyor.
:: WordPress kullanıyor musunuz? WordPress 3.0’ın hangi özelliğini beğendiniz?
Tek kelime ile MÜTHİŞSİN – Gerçekten de yürekten tebrikler.