Modem kurulumunda WiFi şifresini belirlediğiniz zaman, aşağıda güvenlik standardıyla ilgili bir ibare görürüz. WPA ve WPA2 diye. Artık WPA3 kablosuz güvenlik standardı da kullanımda!
WiFi ağ şifreleri, her geçen gün daha da önemli bir hal aldı. Çünkü teknoloji dünyasındaki gelişmelerle beraber internet kullanımı arttı, internet kullanımında bize özel verilerin sayısı arttı. Kısacası hayati bilgileri barındıran verilerin korunması çok daha ciddi bir önem arz ediyor günümüzde. WPA’dan sonra WPA2 ve şimdi de WPA3 standardı hayatımızda. Peki WPA3 bizlere neler sunuyor?
WPA3 kablosuz güvenlik standardı artık kullanımda!
İlk çıktığı zamanlarda WiFi ağlarına basit şifrelerle giriş yapmak mümkünken, bu şifrelerin saldırganlar tarafından kırılması ve ağa sızıntı yapılması, zamanla kolaylaşmıştı. Saldırganlar, ağa erişim elde ettikten sonra, dolaşan verileri takip edebiliyor, diğer kullanıcıları sahte sitelere yönlendirebiliyor ve önemli dosyalara erişebiliyorlardı. Bu problemleri ortadan kaldırmak için geliştirilen WPA2 standardı da artık aradan geçen uzun yıllardan sonra, yetersiz gelmeye başlamıştı.
WPA3 kablosuz güvenlik standardı resmen hizmete girdi. Yeni güvenlik standardının yakında WiFi Alliance sertifikalı cihazlar için zorunlu hale gelecek. Bu gelişmenin, WPA2 destekleyen ağ ürünlerine herhangi bir negatif etkisi olmayacak.
WPA3 yenilikleri neler?
Artık daha güvenli WiFi şifreleri belirleyebileceğiz. Eş zamanlı denklik doğrulama sistemi ile beraber, profesyonel seviyede WPA3-Enterprise kullanılıyorsa, parolalarınızın kırılmasını daha da zorlaştıracak 192 bit şifrelemeye sahip oluyorsunuz. WPA2‘ye ek bir güvenlik ve şifreleme protokolü eklenmediğinde 128 bit şifreleme ile veriler korunuyordu.
WPA3, nesnelerin internetini de unutmuyor. Akıllı cihazların Wi-Fi ağına bağlamak artık Easy Connect ile çok daha kolay olacak.
Ağ ürünlerine şirketler güncelleme çıkararak, donanımsal olarak WPA3 kullanımına müsait olan ürünlere güncelleme verebilir. Bu güncellemeler gelene kadar ya da WPA3 desteğine sahip bir ürün satın alana kadar, şu an WPA2 ile devam edeceğinizi de hatırlatalım.
Yaygınlaşması zaman alacak muhtemelen.