Çinli teknoloji devi Xiaomi’nin Salcomp ortaklığı ile İstanbul’da kurduğu fabrika bugün açıldı. 30 milyon dolara kurulan fabrikanın açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan video mesajla katıldı. Xiaomi Global Başkanı Shou Zi Chew ve Salcomp Avrupa Direktörü David Chang ile Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcıları Mehmet Fatih Kacır, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve diğer yetkililer fabrikanın açılış kurdelesini birlikte kestiler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan mesaj
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da açılış törenine mesaj gönderdi. Türkiye’nin bölgede akıllı telefon üreticileri için yeni üretim üssü olacağını ifade eden Erdoğan şunları söyledi:
“Yıllık 10 milyonun üzerinde cep telefonu satışının gerçekleştiği; Avrupa, Rusya ve Orta Doğu pazarlarının birleşme noktası Türkiye, akıllı telefon üreticileri için bölgenin üretim üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Dünyanın Kovid-19 salgını sebebiyle sancılı günler yaşadığı bir dönemde, sizlerin şahsında Türkiye’ye güvenen, ülkemizin potansiyeline ve geleceğine inanan tüm yatırımcılara şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum.”
Bilim ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise video konferans ile katıldığı açılışta şöyle konuştu:
Xiaomi ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak. Geçtiğimiz yıl düzenlenen yatırım teşvik belgesi adedi önceki yıla göre %86 arttı. Tedarik zincirlerindeki aksaklıklara rağmen tüm vazifelerini yerine getiren emekçiler sayesinde yılın son çeyreğinde imalat sektöründe ciddi büyüme yaşadık.
Xiaomi Türkiye Ülke Müdürü Vincent Chang ise açılış için yaptığı sunumda Türkiye’nin hem Avrupa hem Orta Doğu pazarı için kilit noktada olduğunu belirtti. Chang ayrıca 2021 sonuna kadar Türkiye genelindeki Mi Store’ların sayısının 100’ün üzerine çıkacağını söyledi.
Salcomp kıdemli başkan yardımcısı Travel Xue ise dünyada önde gelen teknolojileri üreten bir firma olduklarını belirterek “46 yıllık bi şirketiz. Türkiye ve İstanbul halkı için hizmet edeceğimizden dolayı çok mutluyuz” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan:
Değişim ve dönüşüm günümüzde dünyada vazgeçilmez. Ürünlerin birbirine bağlı olduğu bir dönemdeyiz. Bilgi teknolojilerindeki bu önemli gelişmeler hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru. Altyapıda Son 3 yıldaki ilerleme her yıl % 14’ün üzerinde. Yatırımlar da % 27. Teknolojiye yatkınlık ve kullanımdaki hızımızı 4.5 G’de yerlilik oranlarımızı arttırarak teknolojiyi üreten ülke durumuna geleceğiz. Kapasite raporu, takip kodu alınması dışında cihazların elektromanyetik uyumluluk, elektriksel ve ısısal güvenlik testleri ile ürünlerin piyasaya çıkışının öncesi en yüksek kalitede olması hedefleniyor. Xiaomi’nin AR-GE alanında da yatırım yapmasını bekliyoruz. Yerli milli 5G altyapının ilk aşaması tamamlandı. Xiaomi’nin bu önemli girişiminin diğer önemli firmalara da örnek olmasını temenni ediyorum.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır:
Araştırma, geliştirme ve üretim yetkinliklerini arttırmak ve ihracatımızda teknoloji ürünlerinin payını arttırmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Ülkemizde yılda 12 milyon akıllı cep telefonu satılıyor. 2021 itibariyle cep telefonu üretim kapasitesi 10 milyon adedin üzerine çıkmış olacak. Otomotiv yıllık 1.5 milyon Avrupa 4. Dünya 14. Sıradayız. Bize düşen yüksek teknoloji alanında da aynı seviyelere gelebilmek. 919 öncelikli teknoloji alanını belirledik. Bu
ürünlerin yerli üretimini gerçekleştirmek önemli bir adım olacak. Kapımızı hem yerli hem uluslararsı yatırımcılara sonuna kadar açtık. Mkien sektöründe geçen yıl 20 öncelikli makine sektöründeki yatırımlara destek verdik.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Furkan Karayaka, Xiaomi Orta Doğu Başkanı Ronnie Wang, Salcomp Kıdemli Başkan Yardımcısı Travel Xue, Xiaomi Türkiye Ülke Müdürü Vincent Chang, Avcılar Kaymakamı Kemal İnan, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ve AK Parti Avcılar İlçe Başkanı Abdullah Küçükoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi açılışa katıldı.
Xiaomi Türkiye fabrikası ilk hangi telefonu üretecek?
Mart ayı ortasında Bakan Varank, Salcomp ve Xiaomi ortaklığında kurulan Türkiye fabrikasını ziyaret etmişti. Henüz o zamanlar test sürecinde olan tesiste şirketin ilk olarak Redmi 9C cihazını ürettiği ortaya çıkmıştı.
Helio G35 işlemci, dörtlü kamera ve 5,000 mAh pille dikkat çeken telefon ülkemizde 1.900 TL‘den satılıyor. Fakat Xiaomi Türkiye fabrikası bu cihazı seri üretmeye başladığında; fiyatlarda ciddi bir düşüş yaşanılacağı tahmin edilmekte.
Xiaomi akıllı telefonlar indirime girecek mi?
Bu ay Samsung şirketi Türkiye fabrikasında ilk yerli üretimlerini gerçekleştirmiş; Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı da bunun vatandaşlara yansıması konusunda açıklama yapmıştı. Yerli üretimle beraber başlangıç segmentli modellerde 1.000 TL’ye varan indirim müjdelenmişti. Turnacı, yerli üretimde gözetim belgesi istenmediği söyledi. Ayrıca gümrük vergisinden muafiyet geldiği için akıllı telefon fiyatlarının düştüğünü dile getirdi.
Samsung’tan sonra şimdi gözler Xiaomi Türkiye fabrikası üzerinde yoğunlaştı. Aynı şekilde Çinli şirketin de ülkemizde üreteceği cihazların indirimli rakamlardan satışa çıkması beklenmekte.
Xiaomi Türkiye fabrikası nerede?
Xiaomi, İstanbul Avcılar fabrikası için basın mensupları ile açılış detaylarını paylaştı. Burada 2 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını dile getirdi. Ayrıca tesiste yılda beş milyon adet akıllı telefonun seri üretime gireceğini ekledi. 14 bin metrekare alana sahip fabrika Firüzköy Bulvarı, Üniversite Mahallesi’nde yer alıyor. Şirket burada daha çok giriş seviye akıllı telefonlar üretmeyi amaçlıyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}