Apple hisseleriyle alakalı son zamanlarda pek çok haber yapıyoruz. Apple, zirveye ulaştıktan bir süre sonra, yüzde 34‘e yakın değer kaybı yaşadı. Apple CEO’su Tim Cook, Çin’deki iPhone satışlarının düşmesinin gelirlere yansıdığını açıklayınca, geçtiğimiz hafta da Apple için oldukça kötü bir şekilde geçti. Hemen bu açıklamanın ardından Apple hisseleri yaklaşık yüzde 10 daha değer kaybetti. Çin’in Apple’ı olarak da adlandırılan Xiaomi’nin hisse değerleri de, son zamanlarda düşüş yaşıyor.
Xiaomi’nin hisse değerleri yüzde 17 düştü!
Xiaomi, Kasım ayında yakaladığı ufak yükselişin ardından, hisselerde tekrar düşüş yaşama noktasına geldi. Son üç gün içinde şirketin hisse değerleri yüzde 17’den fazla düştü. Bu düşüş, Xiaomi’nin değerinden 6,2 milyar dolar götürdü dersek, olayın ne kadar ciddi olduğu daha net anlaşılabilir.
Xiaomi, Hong Kong borsasında işlem görmekte. Bu düşüşün bir diğer önemli tarafı ise, şirketin hisselerinin ilk kez 10 Hong Kong dolarının altını görmesinde. Çin’li kaynaklar bu düşüşün nedenini iki farklı sebeple açıklıyor. Bunlardan ilki, Çin ekonomisinde yaşanan durgunluk. Diğer neden ise Huawei gibi yerel şirketlerle yaşanan sert rekabet. Yılın başından itibaren çok büyük kayıplara uğrayan Xiaomi’nin güncel değeri 274 milyar dolar seviyesinde.
Yukelcegi kadar zaten xiaomi artık düşüşüne hazır olun
yüksek fiyat politikalari ve telefonlarin teknoloji adina yerinde saymasi buna en büyük etken bence. Aldigimiz amiral gemisi ile orta seviye telefonlarin ayni islemi yapabilmeside cabasi.
Piyasa olgunlaştıkça bazı çinli markalar daha çok buhar kaybedek. Şu an çinli markaların rüzgarı esiyor ve bu geçici bir durum. Özellikle xiaomi, meizu, umidigi, smartisan gibi çinli firmaların piyasadan silineceğini düşünüyorum. Şu an gerçekten sağlam temellere dayanan üç Çinli telefon üreticisi var: Huawei, Lenovo ve BBK (oppo, vivo, oneplus, realme) Bu firmalar ciddi varlık fonlarıyla destekleyor. Büyük krizlerde bile kolay kolay bu firmalara bir şey olacağını sanmam.
Xiaomi’nin piyasadan silinmesi mi? Şaka mı yapıyorsunuz acaba! Muadili telefonlar 8-9 hatta 11 bin TL seviyesinde iken Xiaomi aynı performansta en fazla 4-5 bin TL’ye amiral gemisi telefonlarını satıyor. Xiaomi’yi tanımadığın belli, bene biraz araştırma yapmalısın. Xiaomi ile birlikte saydığın telefon üreticileri Xiaomi’nin yanında çok küçükler.
Afedersiniz ama Meizu batacak mı? Hahahaha. Türkiyede çok tanınmasa da yurtdışında peynir ekmek gibi satmakta. Xiaomi 8 yıllık şirket, batabilir ama Meizu 16 yıllık şirket kolay batmaz.
İki yıllık cihazlarına güncelleme vermeyi keserse daha da düşer
Bunu Azerbaycan tvsinde duydum neden acaba dedim.
Her çıkışın sonunda inişte olacaktır.Telefon üreticileri gerçekten
telefon teknolojisinde kayda değer bir
yenilik yapmalıdırlar. Günümüzde ,günü
kurtarma adına yapılan abuk subuk, sózüm ona yenilikler artık kabak tadı vermeye başladı.Örneğin Ekran boyutu, Kamera,parmak izi,yapay zeka vb. Üreticiler mesela İletişim güvenliği ,Pil
dayanımı,Sar değerleri gibi çok daha gerekli hususlarda birbirleri ile rekabet etmelidirler.700 Tl.lik telefonla 5700 Tl lik telefon arasinda temelde bir farklilik olmaldir.
Ülkemizdeki xiaomi aşıklarına gelsin 😀 umarım akıllanırlar
Ucuz diye telefon da güzel diye bi şey sanmayın Xiaomi yi tanınmak için yapıyo
“Muadili olan telefonlar 8-9 hatta 11 bin TL seviyesinde iken Xiaomi aynı performansta en fazla 4-5 bin TL’ye amiral gemisi telefonlarını satıyor.” demişsiniz ama bu bir firmanın piyasadan silinmeyeceği anlamına gelmiyor. Evet, fiyat konusunda bir firmanın rekabetçi olması önemli bir faktör ama tek başına bir firmanın ayakta kalması için yeterli olamaz. Ben sadece xiaomi’yi değil, birçok teknoloji firmasının pazar araştırmasını her fırsatta yapıyorum. Bu benim mesleğim değil ama bu tarz konular fazlasıyla ilgimi çekiyor. Xiaomi konusuna dönecek olursak 10 yıllık geçmişi bile olmayan bir firmadan bahsediyoruz. Arkasında büyük bir destekçisi olamayan bu tarz yeni girişimlerle kurulmuş firmaların hayatta kalabilmesi için büyük yatırımcılara ihtiyacı vardır. Xiaomi bunun için de birkaç ay önce halka arza gitti ve hisselerinin bir kısmını (ne kadar olduğunu açıklamaktan çekiniyorlar) halka dağıttı. Bu işten birkaç milyar parayla kasalarını doldurdular ama bu iş de aslına bakarsınız beklentilerin çok altında oldu ve ipo kısa vadede işe yarar gibi gözükse de firmaların borç batağından kurtulmasına kesin çözüm sağlamaz. Huawei’in başındaki bir yetkili birkaç yıl önce teknoloji fuarında açıklama yapmıştı. Şu an o yetkilinin öngörüsünün ne kadar doğru olduğunu anladım. Ar-ge yatırımı yapmayan ve kendi parçalarını üretmeyen birçok çinli firmanın piyasadan silineceğini söylüyordu ve gidişat tam olarak bunu gösteriyor.
Xiaomi uygun fiyata apple kalitesiyle android tecrübesi veren firmadır. Hakkını yemeyin.
Xiaomi nin tanıtımını yapan yok diğer telefon markaları kadar rekle yaparsa ilkinden daha yüksek bir ilerleme kat edeceğine inanıyorum ve kendimde çok beğeniyor ve kulaniyorum
Apple in dususune sevinenler buna da sevinin bakalim,rekabet iyidir insallah hicbir markaya birsey olmaz
“Apple in dususune sevinenler buna da sevinin bakalim,rekabet iyidir insallah hicbir markaya birsey olmaz”
Bir Apple fanboyunun insanların Apple’ın düşüş yaşamasına bir tepki göstermesine rağmen Apple düşüş yaşadı diye sinirimi nasıl atabilirim diye düşünerek yapmış olduğu bir klasik…
Xiaominin düşüş yaşaması kendisinin suçu değil fakat çevremde 2000in altında f/p ürünü olmayan telefonlar kullanan insanlar var. İnsanların markalardan haberi olsa güzel olurdu. Redmi S2 kullanıyorum 4/64 sıfır 1750 lira ve 5.99 ekranla birlikte 3000mAh batarya normal kullanımda 1.5güne kadar bile ulsşsbiliyor. Tabi bu güzel telefondan kimin haberi var ki?
Xiaomi sadece telefon üretmiyor bu firma ilk sallantıda batacak firma değil 274 milyar dolar değerden 7 milyar dolar gitmiş. Bakkal defteri görmeyen ekonomi yorumu yapıyor burda. Destek olmasa bu firma nasıl böyle devleşir?
Huawei Xiaomi daha uzun yıllar piyasayı domine eder hatta birçok üreticiyi alt üretici haline getirecek bu markalar.
Çinliler Dünyanın ekonomik dişlisi onu ortadan kaldıramazlar durduramazlar yasaklayamazlar kısıtlayamazlar.
Bunu yapanlar kendi ekonomisini dizlerinin üzerine düşürür. Dahada ısrar ederse yüz üstü kapaklanır…
Sadece Alibaba ben artık ticaret yapmıyorum derse dünya piyasalarının duracağını Amerikalılar kendileri söyledi geçen yıllarda.
Çini ve hiçbir firmasını küçümsemeyin…
Xiaomi, huawei, samsung ve apple! Bu 4 firma kalır, irili ufaklı tüm markalar yok olur. Tıpkı Sony, lenovo, nokia ve htc gibi…