Xperia X10 ile akıllı telefon pazarının popüler ismi Android’e merhaba diyen SonyEricsson, son derece güçlü bir telefon hazırlayarak hem sevenlerini hem de Android meraklılarını fazlasıyla memnun etti. Üst düzey bir donanıma sahip olan telefon ilk dönemde yüksek fiyatıyla tepki toplasa da ülkemizde pazarın beklentilerine uygun bir fiyatla satışa sunuldu.

 


Her iki cihazda da Radyo dinleyebilmek için üçüncü şahıs yazılımlara başvurmanız gerekiyor.

Apple’ın en son harikası iPhone 4 de yine üst düzey bir donanım ve heyecan verici yeniliklere sahip. Daha sert hatlara sahip olan cihaz, her kesimden insanın beğenisini tasarım yönünde kazanmış durumda. Anten sorunu cihazın satış rakamlarına olumsuz etki etmesine rağmen, yeni iPhone tüm satış rekorlarını çoktan alt üst etti bile. Ülkemizde de operatörlerin elindeki iki parti stoğun aynı gün içinde tükenmesi bu duruma gösterilebilecek önemli bir kanıt olsa gerek.

{pagebreak::Donanım}

Donanım

Donanımları güçlü iki telefon X10 ve iPhone 4. Xperia X10’da son dönemin popüler mobil işlemcisi Qualcomm Snapdragon kullanılmış. 1GHz saat hızında çalışan bu işlemci 256MB ve 128MB olmak üzere iki ayrı RAM ile desteklenmiş. İki farklı birim olarak görev yapan yongaların, 256MB olanı sistem belleği için, 128MB olanı ise grafik uygulamaları için ayrılmış.

 


iPhone 4’ün 512 MB rami tüm ihtiyaçları fazlasıyla karşılıyor.

iPhone 4’te ise yine ARM imzasını görüyoruz. Apple’ın Samsung tesislerinde üretimini gerçekleştirdiği ve ilk olarak iPad’de kullanılan ARM Cortex A8 işlemcinin farklı bir versiyonuna rastlıyoruz iPhone 4’te. iPad’de 1GHz hızında çalışan Apple A4 işlemci, iPhone 4’te 800MHz hızda görev yapıyor. Yapılan testlerde gayet başarılı sonuçlara imza atan işlemcinin 800 MHz oluşuyla 1GHz’lık Snapdragon’dan bir adım geri kaldığını söyleyebiliriz.

{pagebreak::Pil Ömrü}

Pil Ömrü

Her iki cihazın da fabrika verilerine bakarak pil performansının tatminkâr olduğunu söylemek mümkün. Bataryaları da hemen hemen aynı kapasitede olan telefonların birbirine üstünlük kurduğunu söylemek güç. SonyEricsson Android’li amiral gemisinde 1500mAh’lik bir lityum polymer pil tercih ederken, Apple 1420 mAh’lik bütünleşik enerji birimi kullanmış.

 


iPhone 4 tam dolu bir batarya ile daha uzun bir çokluortam deneyimi vaat ediyor.

iPhone 4’ün tam dolu bir pil ile 40 saat müzik dinleme, 10 saat video oynatma, 6 saat Wi-Fi kullanımı gibi dikkat çekici değerler sunabiliyor. Bu değerlerin yüksek olmasındaki en önemli etkenin Apple A4 işlemcisi olduğunu da belirtelim.

{pagebreak::Bağlantı ve Depolama}

Bağlantı ve Depolama

Penta-band destekli olan iPhone4, HSDPA ile 5.76 Mbps indirme hızına erişebiliyor. Aynı rakam X10’da 7.2 Mbps. Pazara yeni giriş yapan ya da giriş yapmaya hazırlanan akıllı telefonlarda maksimum 10.2 Mbps seviyesinin görülebildiği düşünülünce her iki cihaz için de eleştirel bir tavır takınmak doğru olmayacaktır. Bluetooth, GPS ve USB bağlantıları her iki cihazda standart olarak yer alan özellikler.


Xperia X10’un en önemli kaybı Android 2.1 güncellemesinin bir hayli gecikmiş olması.

X10 ve dördüncü nesil iPhone’un depolama birimleri ele alındığında cihazların birbirine üstünlük kurabilmesinin kullanıcı tercihlerine göre değişim gösterecek bir olgu olduğunu görüyoruz. X10’da 1 GB dahili hafıza bulunuyor. Asıl gücünü microSD kartlardan alan cihaz, 32 GB’a kadar destek sağlayabiliyor. iPhone 4 içinse durum alışıldık iPhone standartlarında. Cihaz 16GB ve 32 GB olmak üzere iki farklı seçenek ile satışa sunuluyor.

{pagebreak::Kamera}

Kamera

Fotoğraf kalitesini hemen her cihazına başarıyla taşıyan SonyEricsson’un kabul görmüş bir başarısı var. Zaten X10’un da en iddialı olduğu konuların başında geliyor fotoğraf performansı. 8.1 Megapiksellik bir kameraya sahip olan cihaz, 16X dijital yakınlaştırma, otomatik ve dokunmatik odaklama, parlak led fotoğraf ve video aydınlatması gibi özelliklere sahip. X10’un ilk sürümünde HD video kaydı desteğinin bulunmayışı da önemli bir dezavantaj olarak dikkat çekiyor.

 


Xperia X10, Android 2.1 güncellemesi ile 720p HD video kaydı desteğine kavuşmuş olacak.

Fotoğraf ve video performansı ile gelmiş geçmiş en başarılı iPhone olan iPhone 4, X10’dan ise bir adım geri kalmış görünüyor. Arka kısımda yer alan 5 Megapiksellik CMOS kamera LED flaş ile desteklenmiş. 5X dijital yakınlaştırma, otomatik ve dokunmatik odaklamanın yanı sıra saniyede 30 kare 720p HD video kaydının yapılabilmesi fark yaratan bir ayrıntı.

{pagebreak::Olası Sorunlar}

Olası Sorunlar

iPhone 4 pazara sunulduktan kısa bir süre sonra anten sorunu ile gündeme geldi bir anda. Cihazın kasasını saran şebeke erişim anteni, tutuş şekline göre performansında ciddi bir kayba neden oluyordu. Steve Jobs’ın da olaya “tutmayı bilmiyorsunuz” diyerek dahil olması bir anda iPhone 4’ü en çok konuşulan olay haline getirdi. Çok geçmeden özel bir duyuru yapan Apple, sorunu kabul ederek, isteyen kullanıcılara bu sorunu çözen özel bir “bumper case” gönderecekleri müjdesini vererek eleştirileri nispeten azalttı. Cihazda sorun olarak göze çarpan bir başka ayrıntı ise görüntülü konuşma hakkında. Yalnızca FaceTime uygulamasının yüklü olduğu cihazlar ile görüntülü görüşme yapabilen iPhone 4 bu yönüyle de çok eleştirilmişti.


Yüksek kontrast oranına sahip Retina Display iPhone’un son derece net görüntüler sağlamasına olanak tanıyor.

X10’un da pazara ilk sunulduğunda bir takım sorunlar ile mücadele etmesi gerekti. İlk olarak batarya sorunu ile gündeme gelen cihaz, sistem kaynaklarının aşırı tüketilmesi nedeniyle pil performansında ciddi bir kayba uğruyordu. Bir diğer hata ise mikrofon sorunu olarak dikkat çekmişti. Mikrofonun yeri nedeniyle bir performans kaybının yaşandığı söylense de bu problem herkes tarafından kabul görmemişti. Firma yayınladığı özel bir firmware ile başta batarya sorunu olmak üzere birçok problemi giderdi.

 

:: Sizin seçiminiz hangisi? Xperia X10 mu? Yoksa iPhone 4 mü?