Yeni bir yapay fotosentez cihazı, yakıt üretimi konusuna önemli bir yenilik ve verimlilik getiriyor. Yapay fotosentez cihazı, hidrojen yakıtlı cihazlara güç kaynağı olabilir.
Yapay fotosentez cihazı ile hidrojen üretiliyor
Michigan Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeni bir yapay fotosentez cihazı geliştirdi. Cihaz, suyu parçalayarak yakıt hücrelerinde kullanılan hidrojeni açığa çıkarabiliyor. Üstelik bunu yaparken, güneş ışığından yararlanma verimliliği de iki katına çıkıyor.
Tek emisyonu su olan hidrojen, en temiz yakıt olması nedeniyle kullanım potansiyeli oldukça yüksek. Ancak hidrojen üretiminde kullanılan çoğu yöntemin temiz olmaması bu konudaki çalışmaları zor duruma sokmaktaydı. Geleneksel yöntemlerde doğalgaz veya elektrik enerjisi ile hidrojen yakıtı üretimi yapılırken, yeni cihaz sadece güneş ışığı ve su kullanarak bu sorunun önüne geçilmesini sağlıyor.
Cihaz, güneş hücreleri ve diğer elektronik malzemeler (silisyum, germanyum) gibi yaygın olarak kullanılan malzemelerden üretildi. Endüstriyel kullanıma hazır bir tasarıma sahip olan cihaz, temiz hidrojen yakıtının büyük ölçekli üretimini sağlayabilecek kapasitede.
Daha önce geliştirilen yapay fotosentez cihazları yüzde 1 oranın güneş-hidrojen verimliliğine sahipti. Ancak yeni cihaz ile bu verim yüzde 3 seviyelerine çıktı. Geliştirme çalışmalarının ardından yüzde 5’lik verimliliğe ulaşılması ile bu cihazın ticarileştirilmesi hedefleniyor. Ekibin uzun süreli hedeflerinde ise verimliliği yüzde 20-30 seviyelerine çıkarmak var.