Dünya’da her gün artan nüfus ve tarım kaynaklarının giderek azalıyor olması insanlığı yeni gıda kaynağı arayışına yönlendirdi. Bu kapsamda birçok teknoloji ve araştırma üzerine çalışıldı. Farklı bitki kaynakları denenerek yapay besinler oluşturulmaya çalışıldı. Bunun sonucundaysa yapay tavuk eti üretimi başarıldı. ABD ise bu konuda bir ilke imza attı. İşte yapay tavuk eti üretimi ile ilgili detaylar…

ABD yapay tavuk eti satışına izin verdi!

Yapay gıdalar son yıllarda oldukça tartışmalı bir konu. Fast food zincilerinin ilk ortaya çıkışı ile ünlenen dondurulmuş tavuk, patates gibi gıdalar için bile tartışmalar devam ederken ortaya çıkan yapay gıdalar için birçok farklı görüş var. Bir grup laboratuvar ortamında geliştirilen ve doğal yollar ile üretilen yapay gıdaların tüketilmesi gerektiğini savunuyor. Bir grupsa bunun tamamen bir saçmalık olduğunu ve böyle saçmalıkların insan sağlığına zarar verebileceğini savunuyor.

Konuyla ilgili en ilgi çekici kararlardan biri aslında Singapur’dan dünyada yapay et satışına izin veren ilk ülke olmuştu. Geçtiğimiz günlerdeyse ABD’den bu konuyla ilgili bir karar geldi. Amerika Birleşik Devletleri’nde yetkili olan kurumların aldığı karara göre Upside Foods ve Good Meat adlı firmaların yapay et üretimi ve satışına izin verildi.

Netflix aboneleri mutlu: Film ve dizi kütüphanesi ikiye katlanıyor!

İlk etapta bu etler restoranlar aracılığıyla tüketicilere verilecek. Birçok restoran siparişlerini vermiş durumda hatta firmalar bu ihtiyaçları gidermek için üretimlere başlamış olabilirler. Peki yapay tavuk eti nasıl üretiliyor? İçerisinde gerçek tavuk eti var mı?

Yapay tavuk eti nasıl üretiliyor?

Aslında bu süreçte gerçek hayvanlar hem kullanılıyor hem kullanılmıyor. Biraz karmaşık bir süreç olduğunu belirtmek gerekli. Üstelik yapay et üretimi sanılanın aksine ucuz değil daha da pahalı. Teknolojinin gelişmesi ve şayet yapay et sektörü kabul görmeye başlarsa üretim maaliyetleri düşebilir.

Ancak gıda sektöründeki maaliyetleri düşürmek için bazı firmaların üretim kalitelerini ve hijyenlerini düşüreceğini de göz önüne alırsak sağlıklı bir fikir olmayabilir. Kısacası yapay et, insan sağlığını ciddi anlamda tehdit edebilecek sorunlara yol açma potansiyeli taşıdığından iyi bir denetim mekanizmasının da geliştirilmesi şart.

Yapay et üretiminin nasıl olduğuna gelirsek gerçek hayvanlardan alınan hücreler ile yapılıyor. Alınan doku hücreleri laboratuvar ortamında çoğaltılıyor ve et dokuları oluşuyor. Tavuk göğsü belki de Türk mutfaklarında en çok kullanılan etlerden biridir. Yapay olarak üretmek için tavuğun göğüs kısmından ufak bir doku alınıyor ve bu dokudaki hücreler çoğaltılıyor. Daha sonrasındaysa yapay tavuk eti üretilmiş oluyor.