Bir grup araştırmacı, yakın zamanda gerçekleşen Vezüv Yarışması’nda, 2 bin yıllık antik parşömenleri yapay zeka kullanarak deşifre etti. Uzmanlar bu buluşun antik dünyanın tarihini yeniden yazabileceğini söylüyor.
Yapay zeka büyük ödülü kazandırdı!
Bu olağanüstü başarıya imza atan üç araştırmacı, doktora öğrencisi Youssef Nader, Nebraska’da öğrenci ve SpaceX stajyeri Luke Farritor ve İsviçreli robotik öğrencisi Julian Schilliger. Araştırmacı grup, parşömenlerin soluk ve neredeyse okunamayan Yunanca harflerini çözmek için yapay zeka teknolojisinden faydalandı.
Ayrıca, ödülün kazanan isimleri, şimdilik hangi yapay zeka aracını kullandıklarını söylememeyi tercih ediyor. Bu çığır açan başarı, antik dünyanın tarihini yeniden yazabilecek önemli bilgilerin gün yüzüne çıkmasını sağladı.
Herculaneum Derneği Başkanı Robert Fowler, bu metinlerin antik dünyanın önemli dönemlerinin tarihini tamamen değiştirebileceğini belirtti. Yarışmada, araştırmacılar en az 140 karakterden oluşan dört pasajı deşifre etti. Ayrıca, karakterlerin en az yüzde 85’inin kurtarılabilir olmasını gerekiyordu.
Parşömenin yüzde 5’ini çözdüler
İlk kelimeyi çözen Luke Farritor, bu başarıyla İlk Harfler Ödülü’nü kazandı. Ardından Youssef Nader, birkaç sütunluk metni deşifre ederek ikinciliği elde etti. Organizatörler, bu çabaların sonucunda parşömenin yaklaşık yüzde 5’inin şifresinin çözüldüğünü belirtti.
Nat Friedman, yarışmanın bir sonraki aşamasında parşömenin %90’ının kilidini açmayı hedeflediklerini açıkladı. Bu önemli başarı, antik metinlerin kurtarılması alanında büyük bir atılım olarak kabul edilebilir.
Yapay zeka, gelecekte antik döneme ait bilgi ve kültürel mirasın daha fazla anlaşılmasına ve keşfedilmesine olanak sağlayacak gibi görünüyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Yorum yapmamızı istemişsiniz de neye yorum yapacağız ? .. Metinlerde ne yazıyormuş önemi yok mu? Tamam adamlar para ödülnü kapmış onu anladık.. İçerik ? ..