Yapay zeka teknolojilerinin gelişimiyle birlikte, bu sistemlerin çevresel etkileri de tartışılmaya başlandı. California University Riverside tarafından yapılan bir araştırma, özellikle GPT-4 gibi büyük dil modellerinin çevresel etkisini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, yapay zeka sistemlerinin çalıştırılması, veri merkezlerinin soğutulması için ciddi miktarda su kullanımını gerektiriyor. Hatta, 100 kelimelik bir metin üretmek bile 3 şişe suya mal olabiliyor. Peki, neden su harcanıyor? İşte detaylar…
Yapay zeka modeli GPT-4’ün 100 kelimelik bir metni 3 şişe (1.408 ml) suya mal oluyor
Yapay zeka teknolojilerinin çalıştığı veri merkezlerinde, sunucuların yüksek enerji tüketimini dengelemek ve aşırı ısınmayı önlemek için bol miktarlarda su kullanılıyor. Ancak su tüketimi, veri merkezlerinin bulunduğu coğrafyaya göre değişiklik gösterebiliyor.
Örneğin, Teksas’taki bir veri merkezinde 100 kelime üretmek için 235 ml su yeterliyken, Washington eyaletindeki bir merkezde bu miktar 1.408 ml’ye kadar çıkabiliyor. Bu fark yerel iklim, su kaynakları ve enerji maliyetlerinden kaynaklanıyor.
GPT-4o’dan güçlü yapay zeka, altın fiyatlarını tahmin etti!
Yapay zeka teknolojilerinin enerji tüketimi de önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Örneğin, sadece ABD’deki çalışanların %10’u haftada bir kez GPT-4’ü kullansa, bu sistemin enerji tüketimi Washington DC’nin 20 günlük enerji ihtiyacına eşdeğer olacak.
Hatta Meta, LLaMA-3 modelini eğitmek için 2,2 milyon litre su kullandı. Bu da, 2 ton pirinç yetiştirmek için gereken su miktarına veya 164 Amerikalının yıllık su tüketimine eşdeğer. Yani, yapay zekanın sadece su değil, elektrik tüketiminde de ciddi bir baskı oluşturduğunu belirtelim.
OpenAI, Microsoft ve Google gibi büyük teknoloji firmaları bu konuda çeşitli önlemler alacaklarını ve su tüketimini azaltma konusunda çalışacaklarını belirtiyor. Ancak henüz somut bir çözüm ya da alternatif bir yöntem geliştirilmiş değil.
Sizce yapay zeka teknolojilerinin çevresel etkilerini azaltmak mümkün mü? Yapay zekanın bu hızlı büyüme sürecinde sürdürülebilirliğini nasıl sağlayabiliriz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Sizce diye okuyuculara soracağına gpt4’e sorsana. Tavlayı koltuk arana sıkıştırıversin 😁
Bu su yok olmuyor devri daim ile tekrar kullanılıyor…….
Bence suyu sunuculara doğrudan temas ettirmeden yani dolaylı yolla araya iletken bir bariyer koyarakta soğutabiliriz. Bu sayede su kirlenmeden tekrar dolaşıma sokabiliriz.
Bu çok enteresan
Sirf laf olaun diye haber yapmak buna denir. 164 amerikalinin pirinç tüketime esdegermis. 164 😅
Yapay Zekada suyu bol olan ülkeler mi öne geçecek yani? Suyun yoksa deniz suyu kullan mı diyorsun yoksa?
Okyunusa kurşunlar tesislerini
Saçmalıyorlar o suyu içmiyor harcanmiyor o su boşa gitmiyor soğuyunca tekrar kullanılabilir zaten deniz suyu kullanilsa bedava olur. Karbon marbon ayağına dertleri başka bunların.