İnovatif ve kullanımı kolay, etkin ses prodüksiyonu yazılımları geliştiren Cambridge merkezli iZotope, “Neutron” adlı yazılımıyla yapay zeka ve insanın birlikte çalışabildiği bir yazılım piyasaya sunmuştu. 2018 başlarında ise bu yazılımın ikinci sürümü piyasaya sürüldü. İlk sürümünü de bizzat denemiş ve aktif olarak kullanmış biri olarak hem Neutron 2’nin yeni özelliklerini bu yazımızda inceliyor hem de birinci versiyonuyla karşılaştırmasını yapıyoruz.
iZotope Neutron nedir?
Neutron, basit olarak açıklamam gerekirse sesleri dinleyen ve en uygun frekans düzenlemelerini insan kulağının anatomisine göre ayarlayan, bunun yanında prodüksiyonda kullanılan bir çok tekniği otomatik olarak uygulayan bir yazılımdır.
Tabii ki tüm işi yapay zeka yapmıyor, Neutron size bir başlangıç noktası sunmayı vaat ediyor. Hiçbir zaman yorulmayan, mekanik üçüncü bir kulağınız olarak düşünebilirsiniz.
İki sürüm arasında, arayüzler arasında hemen hemen hiçbir fark bulunmamakta. Tüm geliştirmeler algoritma üzerine yoğunlaştırılmış, daha iyi enstrüman tanımlaması, daha iyi sonuçlar ortaya koyması gibi. Bunun yanında ikinci sürüm, yanında yine bir yapay zeka üzerine kurulu olan “Tonal Control Balance” yazılımı ile gelmekte.
Tonal Control Balance ne işe yarar?
Bu yazılım, on binlerce profesyonel olarak hazırlanmış, türlere göre ayrılmış şarkıların frekans tablolarını ve ses dengelemelerini biliyor, sizin şarkılarınızı da bu profesyonel şarkılara göre kıyaslıyor.
Şarkınızı dört frekans bandı üzerinde inceleyen Tonal Control Balance, yapılabilecek düzenlemeleri göstererek şarkınızı nasıl endüstri standartlarına çıkarabileceğinizi de gösteriyor. Neutron 2 ile bağlantılı çalışan yazılım, direkt olarak Neutron 2’nin kontrollerine erişerek kolay bir kullanım sağlıyor.
Arkadaşlarınızla müzik oluşturun: Bandlab
Tüm bunların yanında sevdiğiniz sanatçının / sanatçıların şarkılarını da makineye kolayca öğreterek, şarkılarınızın hedeflediğiniz şarkılara benzemesini sağlayabilirsiniz.
Neutron 2 Visual Mixer Nedir?
Neutron 2 ile gelen bir diğer yenilik ise görsel olarak mixing yapmanızı vaat eden “Neutron 2 Visual Mixer“. Her kanalınıza Neutron 2 tarafından tanınması için geliştirilmiş etiketleri ekledikten sonra, ana kanalda, tek bir yerden tüm kanallarınızın mixingini yapmanızı sağlamakta. Sesleri görerek seslerin pozisyon konumlandırmasını birkaç fare hareketiyle yapabilmektesiniz.
İçinde bulunan üç adet slot, farklı mixing konfigürasyonlarınızı kaydetmeniz için kullanılıyor. Bu sayede en iyi sonucu bulmak için her seferinde sil baştan başlamanız gerekmiyor. Hazırlamış olduğunuz üç ayar arasında hızlı şekilde karşılaştırma yapabiliyorsunuz.
Neutron’un yapay zeka teknolojisini bir yana bırakalım. İçinde bulunan ses işleme modüllerinde diğer yazılımlardan farklı neler var, bunları da inceleyelim
İçerisindeki tüm modüller, arzu edildiğinde üç farklı frekans bandına bölünerek kullanılabilmekte. Özellikle Transient Shaper’ı çoklu band modunda kullanabilmek, diğer Transient Shaping yazılımları ile kıyaslandığında, büyük bir farklılık ve avantaj oluşturmakta.
İstediğiniz sonuçlara çok daha kolay bir şekilde kavuşabiliyorsunuz. Aynı şekilde çoklu bandda ses kapısı (gate) kullanabilmek de , diğer ses kapılarında bulunmayan bir başka özellik.
Tüm bunları da geçtiğimde bütün bu modüllerin tek bir pencere altında, sesi işleme sıralamasına kadar kontrol edilebilmesi, diğer kanallara eklediğiniz Neutron 2 pluginleri ile bağlantı kurup birlikte çalışması ve çakışan frekansları size göstermesi işleri çok fazla kolaylaştırmakta.
Sonuç olarak Neutron 2 daha iyi işlemci kullanımı, daha iyi bir yapay zeka algoritması ve kaynak kullanımı üzerinde daha optimize bir şekilde çalışmaya odaklanmış durumda. İlk sürümüne göre algoritmasında ciddi iyileştirmeler fark ettiğimiz Neutron 2, hem profesyonel hem de amatör kullanıcılara hitap etmekte.
Neutron 2, yeni başlamış olan prodüktörler için veya prodüksiyonu hiç bilmeyen, sadece kendi sesini kaydetmek isteyen, gitar veya benzeri enstrümanları kaydedip uğraşsız bir şekilde güzel sonuçlar almak isteyen ev kullanıcılarına tek bir tıklamayla iyi sonuçlar sunabilmekte iken, profesyonel kullanıcılara ise kapsamlı ses işleme modülleriyle çok daha detaylı çalışmalar yapabilme imkanı sunmakta.
izotope rx kullanıyırum, ozone pluginleri çok kalite, sdn’de böyle bir haber görmek ayrıca sevindirdi, teşekkürler Serhan.
Serhan ben de İzmir de yasayan ve müzik ile uğraşan biri olarak seni tebrik ederim. Böyle yazılar pek nadir artık.
bu tarz yazı ve haberlerin artması dileği ile.
teşekkürler.
bu tarz haberlerin artması dileği ile
teşekkürler.
adamsın serhan