Yapay zeka ile ücretsiz müzik yapmak tarihe karışabilir

0

Özellikle son yıllarda yapay zekanın geldiği durum hepimizin malumu… Kullanıcılar tek bir fare tıklamasıyla güncelerce, belki aylarca çalışmaları gereken müzik eserlerini veya görselleri anında oluşturabiliyorlar. Bu gelişmeler her ne kadar son kullanıcıyı mutlu etse de, bazı şirketlerin de canı sıkılmış durumda.

Yapay zekayla müzik üretme alanında oldukça bilindik yapay zeka şirketlerinden biri olan Udio, yine rakibi ve muadili Sono adlı şirketle birlikte büyük bir yasal süreçle karşı karşıya kalmış durumda. Aralarında dünyanın en ünlü müzik şirketleri Universal Music Group (UMG), Warner Music Group ve Sony’nin de olduğu birçok şirket, telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle bu iki şirkete resmen dava açtı.

Yapay zeka ile müzik üretmek yasal olarak neden problemli?

Suno ve Udio gibi yapay zeka modelleri, verdiğiniz komutlara ve dilediğiniz enstümanlara, hatta liriklere göre adeta bir sanatçının elinden çıkmış gibi eserler sunabiliyor. Sony ve Warner Bros gibi şirketler ise ortaya çıkan ‘yeni’ eserlerin, telif haklarıyla korunan müzikleri model aldığını ve bunun hem etik hem de yasal olarak uygun olmadığını iddia ediyor.

Araştırmacılar yapay zekanın halüsinasyon gördüğünü anlayabilen bir algoritma geliştirdi

Elbette gelinen noktada bu iki şirkete açılan dava oldukça kritik bir önem arz ediyor. Nitekim mahkeme, eğer dava sonucunda şirketleri haklı bulursa, bu dava dünya çapında emsal teşkil ederek diğer yapay zeka modellerinin de fişinin çekilmesine sebep olabilir.

Davanın açılmasının hemen ardından resmi bir açıklama yayınlayan Udio cephesi, iddiaları kesin bir dille reddetti. Udio, birçok müzisyene ve kullanıcıya ilham olduklarını ve telif haklarının ihlal edilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

İşte Udio’nun yaptığı açıklama:

“Biz Udio olarak, her türden sanatçının olağanüstü müzikler yaratmasını sağlamak amacıyla yola çıktık.Şirket olarak genç yaşımızda, dünyanın en büyük müzisyenlerinin stüdyolarında bulunduk, gelecek vaat eden şarkı yazarlarıyla söz çalışmaları yaptık ve milyonlarca kullanıcının komikten derine uzanan olağanüstü yeni müzikler yaratmasına tanık olduk.

Müzik modelimiz de dahil olmak üzere üretici yapay zeka modelleri, örneklerden öğrenir. Tıpkı öğrencilerin müzik dinleyip notaları çalışması gibi, modelimiz de geniş bir kayıtlı müzik koleksiyonunu ‘dinledi’ ve öğrendi.

Gelin, teknolojideki bu dönüm noktasını yaratıcıların çemberini genişletmek, sanatçıları güçlendirmek ve insan yaratıcılığını kutlamak için kullanalım.”

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version