Tıp bilimi ne kadar ilerlemiş olursa olsun henüz insan beyninin birçok sırrı, çözülememiş durumda. Dünya genelinde birçok bilim çevresince sürdürülen araştırma çalışmaları, gelinen nokta itibarıyla ziyadesiyle önem arz ediyor. Avusturya’dan bir grup araştırmacının üzerinde çalıştığı yeni bir proje, yapay zeka teknolojisinin ve süper bilgisayarların insan beyninin gizemlerini açığa çıkarabileceğini gösteriyor. İşte detaylar
Yapay zeka, beyin biliminin sınırını zorluyor!
Araştırmacıların geliştirmiş olduğu DeepSouth isimli bir süper bilgisayar, saniyede 228 trilyonluk bir işlem kapasitesiyle tüm dikkatleri üzerine çekti. Yapay zeka teknolojisinin ve bilim üzerine yapılan çalışmaların sınırlarını zorlayan bu makine, insan beyninin biyolojik süreçlerini taklit etmeyi amaçlayan nöromorfik hesaplama yaklaşımına dayanıyor.
Batı Sidney Üniversitesi dahilinde Uluslararası Nöromorfik Sistemler Merkezi’nde yönetilecek olan bilgisayarın Nisan 2024 döneminde faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Şu ana dek geliştirilmiş olan süper bilgisayarlardan farklı olarak nöron ve sinaps ağlarını yapay zeka teknolojisi sayesinde simüle edebilme yeteneğine sahip olan teknoloji harikası, insanlığa beynin gizemlerini çözebilme yetkinliği sağlıyor.
İnsan beyni, bir yandan dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarıyla rekabet edebilirken diğer yandan yalnızca bir küçük bir lamba kadar enerji tüketiyor. İnsan beyninin bu olağanüstü verimliliği örnek alınarak geliştirilen DeepSouth, devasa bir boyuta sahip olup onlarca megavat elektrik kullanan süper bilgisayarlardan daha gelişmiş ve verimli bir yapıya sahip olmayı amaçlıyor.
DeepSouth ve benzeri sistemlerin, yapay zeka ve beyin biliminin geleceğini şekillendirerek bilim dünyasına yeni bir soluk kazandırmaları bekleniyor. Peki, sizler bu gelişmeyle ilgili olarak neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.
Bunu geliştirenleri kıskanıyorum insanlık adına seviniyorum.