Yapay Zeka, İnsanı Yarışta Yendi!
Sürücüsüz arabalar için başta otomotiv firmaları olmak üzere Google gibi pek çok teknoloji şirketi çalışıyor. Günümüzde yapay zeka artık bir uçağı kaldırıp, indirebilecek ve arabaları şehiriçinde kullanabiecek seviyeye geldi. Peki bir pistte, amatör bir yarış pilotunun kullandığı arabayı geçebilir mi? Evet geçer.
Yıl 2015 ve artık yavaş yavaş yapay zekanın, insanı geçtiği yerleri görmeye başlıyoruz. Tabi pist biraz kolay. Önceden yüklenen mükemmel veriler ve bunları işleyen bir yapay zeka.
Thunderhill pistinde yapılan yarışta amatör sürücü olarak pistin sahibi sürücüsüz araca karşı yarıştı. Yarışta Audi TTS modeli kullanılırken, Stanford Üniversitesi geliştiricileri aracı saatte 190 km üzerinde hıza ulaşacak şekilde programladı. Yarışı sürücüsüz araç 0.4 saniyelik çok ufak bir farkla kazanabildi.
İnsanın zor durumlardaki içgüdü avantajına göre tasarlandı
Mühendisler aracın manevra kabiliyetini ve seçeneklerini yarış pistindeki sürücülerin beyinlerini inceleyerek geliştirdiklerini belirtirken, sürücülerin zor virajlarda daha az beyin gücü kullandıklarını söyledi.
Bu da yüksek hızda bazı kararların içgüdü, refleks ve kas hafızası gibi etkenlerle hızlı ve doğru bir şekilde verilebildiğini ortaya koyuyor.
Örneğin karşınıza bir hayvan çıktı ve inanılmaz bir refleksle hayvana vurmadan durumu kıvırmayı başardınız. İşte bu refleks ve bilinçaltınızda yüklü olan milyonlarca verinin, zor durumlar altında otomatik olarak kullanılmaya başlaması anlamına geliyor.
Mühendisler geliştirdikleri sürücüsüz yarışabilen araç sisteminde bu etkenleri bilinçli şekilde yerine getirmeye çalışıyor.
Geliştirmeler bu şekilde devam ederse sürücüsüz araçların birbirleri ile yarışacağı yarışlar çok da uzakta değil gibi.
Şimdilik otomobil yarışlarını zevksiz kılan şey, sürücülerin can güvenliği için alınan tedbirler. Belki ileride sürücüsüz araçlarla, inanılmaz çetin mücadeleler izleyebiliriz. Kim bilir?
:: Sürücüsüz araca binip, arka koltukta keyfle yolculuk etmek ister miydiniz?
FIRSAT ÜRÜNLERİ

ShiftDelete.Net Genel Yayın Yönetmeni ve teknoloji uzmanı Tolga Cem Küçükyılmaz, 10 senedir en yeni teknolojileri ve ürünleri, sizlere aktarmaya devam ediyor.
Yazarın diğer haberlerine ulaşmak için tıklayın.
" Yapay Zeka, İnsanı Yarışta Yendi! konulu haberimizde ShiftDelete.Net olarak sizlere Yapay Zeka, İnsanı Yarışta Yendi! ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik. Hemen yukarıda Yapay Zeka, İnsanı Yarışta Yendi! ile ilgili yorum ve görüşleri inceleyerek sizlerde yorum bırakabilirsiniz. "
Popüler Haberler
- 1
Bakan Selçuk'dan kritik yüz yüze eğitim açıklaması
- 2
Çin'den 'koronavirüs salgını böyle başladı' itirafı
- 3
Netflix'ten AirPods modellerine önemli güncelleme
- 4
Formula 1'de iptal edilen yarışlarda İstanbul detayı
- 5
Nike ve Adidas tasarımcısından 'Tesla' imzalı ayakkabı
- 6
Windows 10'da bilgisayarı tık yapmadan bozan hata
- 7
11. nesil Intel Core işlemciler fiyatları ile sevindirebilir
- 8
Yeni PS5 modeli için alınan patent sızdırıldı
- 9
Pfizer logosuna Türk dokunuşu
- 10
PlayStation 5 ve Xbox Series X'e gelecek tüm oyunlar
En yeni Videolar
- 1
Dünyanın en büyük AirPods'u kutusundan çıkıyor!
- 2
Facebook hem kabul etti hem 'tehdit' etti
- 3
Arçelik 9 Serisi A65 A 955 A 4K Smart TV incelemesi
- 4
300x zoom ile telefona yakından baktık!
- 5
A101’den 35 TL’ye yüz temizleme cihazı alıp denedik!
- 6
İçerik platformlarının aile üyeliklerini karşılaştırdık
- 7
MSI Optix MAG274QRF-QD monitör incelemesi
- 8
Android telefondan iPhone 12 Mini'ye geçtik
- 9
ABD yasağına Xiaomi'den ilk açıklama!
- 10
Ofisi dumana boğduk, Mia Air ile kurtulduk!
Forumdan Son Başlıklar Tümü
En Yeni İncelemeler Tümü
- 1
Ucuz çizim tableti! Xiaomi Wicue 11 inceleme
- 2
Kendisini AirPods Pro zanneden 109 liralık kulaklık!
- 3
Xiaomi Mi Robot Vacuum inceleme!
- 4
BİM'den 250 liralık kulaklık alırsanız ne olur?
- 5
Asus TUF Gaming A15 inceleme!
- 6
MSI Optix MAG322CQR oyuncu monitörünü inceledik!
- 7
Apple bilgisayarların geleceği! (Video)
- 8
A101'de satılacak Huawei Band 4 özellikleri neler?
- 9
Oppo Reno4 inceleme - Tasarıma bayıldık!
- 10
Ortalığı dağıtacak Fuji X-S10 inceleme! (Dünyada ilk)
- 11
Oppo Reno4 Pro inceleme ve özellikleri!
- 12
Bilgisayarı soğuttuğunu iddia eden vakum!
- 13
11 yaşındaki Kerem'in oyun kolu incelemesi
- 14
Huawei Freebuds Pro inceleme
- 15
GoPro Hero 9 Black elimizde!
PS4 te Gran Turismo 6 oynaken! Subaru İmpreza Turbo seç, rakibi GOLF 1.6 TFSI yap …ve Leveli Hard yap. Simulasyonda yapay zekanın insani nasıl geçtiğini gör. Bu da reelde geçmiş. Mevzu aynı…
Şu yapay zeka bizim sonumuz olcak buraya yazdım 100 yıl sonra buraya baksınlar
Mantıklı olan da yapay zekanın insanı geçmesi 😀
Bir nascar yarışında 5 insan ve 5 yapay zekalı ile çalışan arabayı izlemek muaazzam bir keyif verecektir :)))
normal değil mi? birinde hata payını sıfıra yakın diğerinde insan hatası diye bir şey var. satrançta olduğu gibi, tüm ihtimalleri hesaplıyor.
asıl olay yapay zekanın insanı geçmesi değil. bir üniversitenin bunu yapması. bizde hiçbir üniversite bunlarla uğraşmaz. adamlar ayrıca mühendise değer veriyor. burada mühedis isen bittin
koyacaksın oraya doğan ya da şahin i gör bak yapay zekaya neler yapıyor 😛