Kaspersky Zararlı Yazılım Uzmanı Alexey Malanov‘a yapay zeka ve makine öğrenmesi hakkında merak ettiklerimizi sorduk. Akıllı asistanlardan robotlara kadar birçok konuya yer veren yazılı röportajımızı sizlerle de paylaşmak istedik.
Yapay zeka hakkında merak edilen 5 soruyu sorduk
Röportajda 5 sorumuz cevap buldu. İşte sorular ve cevapları:
İnsanların yapay zekaya yönelik ön yargıları ne kadar etkili?
Güçlü yapay zekanın gerçek olabileceğini öngörüyoruz. Filmlerde olduğu gibi bu tür bir yapay zekanın güdülerini ve hedeflerini tahmin etmek çok zor olacak. Ancak insanlık filmlerdeki kahramanlar gibi aptal değil. Güçlü yapay zekayı geliştireceğimiz noktaya dikkatle yaklaşacağız.
Şunu da belirtmem gerek, şu anda güçlü yapay zeka geliştirme aşamasının daha ilk aşamasındayız. Ortak tahminlere göre bu teknolojiye ulaşmamız yaklaşık 45 sene alacak.
Siri veya Alexa… Yapay zekalı asistanlar gerçekten akıllı mı? Ezberletilen komutları mı okuyorlar yoksa gerçekten düşünebiliyorlar mı?
Sesli asistanlar doğal dil işleme ve arama yapma konusunda çok iyiler fakat akıllı oldukları
söylenemez. Programlanmadıkları bir görevi yerine getiremezler. Bilinçleri olmadığından
yaratıcı olamazlar.
Robotlar ve yapay zeka gerçekten insanlığı yok edebilir mi?
Evet. Büyük güce sahip çok akıllı birini hayal edin. Bu kişi internete bağlanıp herhangi bir cihazı kontrol edebilsin ve bunları çok hızlı yapabilsin. Bu insanlığa büyük sorunlar çıkarabilir. Bu kişinin bir insan veya yapay zeka olması fark etmez. Şu anda bir güçlü yapay zekaya nasıl bir amaç vereceğimizi bilmiyoruz. Ancak onu öğrenmeye itmek için acı çekme özelliği eklemek zorunda kalabiliriz.
Yapay zeka tahmin yapabilmek için her adımı biliyor. Bu bilgi ne kadar güvende? Biri bunlara eriştiğinde neler olabilir?
Her bir zar atışının sonucunu tahmin edebilen çok akıllı birini düşünün. Zar atıldıktan sonra sonuç tahmin edilebilir. Yapay zeka tarafından tahmin için kullanılan tüm bilgiler, yapay zeka olmadan da saldırılara açık durumda. Tüm veriler korunmalı. Sızıntıların sonuçları, kullanıcıya değil verinin kendisine bağlıdır.
İnsanoğlu yapay zekanın etkilerini fark edebilir mi?
Bu tamamen yapay zekanın düzeyine bağlı. Eğer yalnızca bazı insanlardan daha akıllı olursa çok fazla bir etkisi olmayacaktır. İyi bir danışman veya bilim adamı olabilir. Ancak tüm insanoğlundan daha akıllı olursa ne yapacağını ve gücünü hayal bile edemeyiz. Bazı yazarlar belli bir noktadan sonra yapay zekanın becerilerinde büyük bir artış olacağını tahmin ediyor. Bir noktada yapay zekanın kendi bilişsel gücünü geliştirmeye başlayabileceği belirtiliyor. Ancak bu bakış açısında itirazlar da var. Bizce evrim süreci, mevcut kuantum bilgisayar geliştirme sürecindeki gibi yavaş ve zorlu olacak. İnsanoğlunun önünde hazırlanmak ve yapay zekanın gücünden faydalanmak için çok fazla zaman olacak.
Güçlü yapay zekaya erişebilir sınırında dikkatle yaklaşacağız
Gülünç olmuş
Atom bombası zannediyor bu salaklar sadece biz üretiriz diğerleri ni saf dışı ederiz gibilerden konuşmuş
Yapay zekâ hakkında
Bu bir tekel değil bunu anlamaları gerek
Yapay zeka, insanın zararlı ve yok edilmesi gereken bir zararlı olduğu kanısına varacak bir seviyeye erişmişse bence artık yapaylığı kalmamış ve bağımsızlığını ilan etmiş yeni bir yaşam formudur. Ve insanlık da miladını doldurmuş, yerini yeni bir türe bırakma zamanı gelmiş demektir.
Bu iddialar komik ve sınırlı bilgiyle üretilen komplo teorileri. Yapay zeka, düşünme öğrenme ve karar verme mekanizmasına sahip olsa dahi, yine de bir bilgisayar programı olacak ve programlama hiyerarşisi onu da etkileyecek. Yapay zekanın karar verme ve düşünme yetisini, insanoğlunun emirlerinin önüne geçmeyecek şekilde programlanacak. Yani yapay zeka bir şeye karar vermiş dahi olsa sizin emriniz, bilgisayar donanımı için yapay zeka kararının önüne geçecek. Tabi siz, yapay zekayı; başka robotlar üretmek, bilgisayar programları kodlamak, üretim yapmak ve sistemleri yönetmek için tek ve tartışmasız yetkili yapmazsanız. Ama emin olun, bugün otonom arabaların testlerinin dahi yapılabilmesi için abartılı önlemler alıp, her şeyi didik didik denetleyen devletler, siz isteseniz dahi bunu yapmanızın önüne geçecek. Zira yaptığınız yapay zeka makine veya yazılımın bir engelleyicisinin daima var olması zorunlu olacak.