Indiana Üniversitesi’ne bağlı bir grup araştırmacının çalışmaları kapsamında beyin dokusundan faydalanarak ürettiği bir çip, teknolojide çığır açtı. İnsanlığın geleceğini şekillendirecek bu yapay zeka çalışması, bilim çevrelerini hayrete düşürdü. İşte detaylar…
Yapay zeka, biyobilgisayar dönemini başlattı!
Araştırma ekibinin doğrudan beyin hücrelerini kullanarak oluşturduğu çip prototipi; farklı insanların seslerini algılayıp ayırt etme ve çeşitli temel matematik problemlerini çözme yetkinliklerini kazanarak şaşırtıcı bir ilerleme kaydetti. Yapay zeka teknolojisini biyolojik sistemlere entegre eden çip, bilim dünyasında yeni bir dönemin kapılarını araladı.
Çipin üretim sürecinde araştırmacılar, özelleşmiş kök hücreleri kullanarak laboratuvar ortamında yetiştirdikleri nöron kümelerinden faydalandılar. Bu nöron kümelerinin bir araya getirilerek oluşturulan, bir nanometreden daha küçük bir boyuta sahip olan organoidi de bir devre kartına bağladılar. Organoidden alınan geribildirimleri analiz eden yapay zeka algoritmaları, geniş bir veri havuzu oluşturarak prototipin sahip olduğu yetkinliklere ortam hazırladı.
Araştırmacı grubun Brainoware olarak isimlendirdiği bu yenilikçi sistem, nöronları kullanıyor olmasıyla dikkat çekerken enerji verimliliğini ön plana çıkaran yapısı hasebiyle de öne çıkıyor. Son derece kompleks problemlerin çözümünde dahi diğer yapay zeka modellerine fark atmayı başaran sistem, geleceğin teknolojisinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
Peki, sizler bu konuyla ilgili olarak neler düşünüyorsunuz? Sizce araştırmacı ekibin geliştirmiş olduğu sistem, bilim dünyası için devrim niteliğinde olabilir mi? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.
Kıyamet yakın..
İnsan evrim geçiriyor. Yepyeni bir çağın kapıları açılıyor. Eskiden olan her şey tarihe karışacak. Bir zamanlar geride kalacak.
İnsanlık başka bir boyutta yaşamaya devam edecek.
Çağ değişiyor
Kesinlikle bu olmayacak ve başaramayacaklar. Kıyamet zaten yakın boş ve gereksiz hayaller.
Mesela felç gibi insan vücudunda sinir hücrelerinden kaynaklı meydana gelen mekaniksel arızaların giderilmesinde nöronlarım etkili olması beklenebilir. Şayet amaçlanan şey zihnin faaliyetleri yani düşünme ile gerçekleşen planlama, karar verme ve duygu gibi yetilere ulaşmak ise bunun nöronlarla yapılması imkansız. Çünkü görme, dinleme, düşünme karar verme ve kalbin de yer aldığı bir işletim sistemi var ki buna RUH deniyor. Sistemi çözebilen buyursun çözsün.
Geçenlerde bi yerlerde okumuştum ne kadar doğru bilmiyorum. DNA’da veri saklanabiliniyormuş hemde bi çok dünya veri verseniz yine… Düşünsenize internetteki bütün verileri DNA’da depoluyorsunuz ve daha sonra ihtiyaç duyar duymaz kullanıyorsunuz… Sizi bilmem ama bu çok uzak gibi görünse de eğer olurda bi 50-100 yılda kıyamet kopmazsa bence bunu insanlık başaracak 🤩🤲
Benim bu konudaki düşüncem’ Şudur’ Peki bu üretilen geliştirilen yapay zeka ürü kötü niyetli kişilerin eline geçerse insanlara zarar verecek şekilde kullanılmassa ne olacak? Çetelerin mafyaların her türlü kirli işlerin içinde olan kötü kişiler kullanırsa devlet adamlarına güvenlik güçlerine polise askere hakim ve savcıya karşı kullanırsa ne olacak o zaman? Bunun hesabını kim soracak hangi kurum, Bence bu üretimin kullanım ve uygulaması dürüst bir şekilde insanlığa ve tüm canlılara zarar vermeden denetim ve gözetim yapılarak kontrollü uygulanması gerekir.
Deha insanların beynini öldükten sonra bir şekilde biyolojik işlemciye çevirecekler sanırım.
Iııı afedersiniz. Benim düşüncem; makine öğrenmesi her ne kadar gelişip biyolojik anlamda birleşme olsa da doğa olayları ve dünyaya çarpacak gök cisimleriyle bu gelişmelerin sekteye uğrayacağını varsayıyorum.
Arkadaşlar haklı Kıyamet yakın Ama kıyamet kafirlerin başına kopacak. Anne babadan olmayan makinelerden doğan insanlar çok uzun ve sağlıklı yaşama kavuşacaklar. Ozaman inkar çoğalacak her kişi kendini ilah gibi görecek. İşte hadislerde ömürler uzayacak deniliyor. Çalışana da ihtiyaç olmayacaktır. Kuka bot ve biyobotlar yeterli olacaktır.