Teknoloji dünyasındaki gelişmeler devam ederken, yapay zeka da hayatımızda giderek yaygınlaşıyor. Siber güvenlik araştırmacıları ise yapay zekanın bu kadar popüler hale gelmesinden endişe duyuyor. Yürütülen son araştırma, yapay zeka destekli parola kırma araçlarının “başarısını” ortaya koydu.
Yapay zeka, şifre kırma konusunda iddialı geliyor
Yapay zeka günümüzde farklı konularda destek sağlasa da, parola kırma gibi kötü amaçlar için de kullanılabilir. Siber güvenlik firması Home Security Heroes tarafından hazırlanan son rapor, parola kırma araçlarının yapay zeka ile daha “akıllı” hale geldiğini söylüyor.
PassGAN gibi yapay zeka üzerine kurulu şifre kırma uygulamaları, parolaları kısa sürede deşifre etme yeteneği kazandı. Çalışma, 15 milyondan fazla şifreyi analiz etti ve yaygın şifrelerin yüzde 51’inin 1 dakikadan kısa sürede kırılabileceğini ortaya koydu.
PassGAN kullanarak popüler şifrelerin yüzde 65’inin 1 saatten, yüzde 71’inin 1 günden ve yüzde 81’inin bir aydan daha kısa sürede kırılabildiği ifade edildi. Sonuçlar ayrıca, altı veya daha az karakter içeren şifrelerin kırılmasının daha kolay olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar, en az 18 karakterli şifrelerin PassGAN gibi araçlara karşı güvenli kabul edildiğini gösterdi. Hesaplarınızı güvende tutmak için en az 15 karakterden ve ayrıca harf, sayı ve sembole yer veren oluşan şifreler kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Öte yandan teknoloji sektöründeki devlerin şifreler yerine geçecek passkey’ler üzerinde çalıştığını biliyoruz. Örneğin Google; web site, uygulama veya cihaz kilidini açmak için passkey özelliğini devreye almıştı. Android ve Chrome’da desteklenen bu özellik sayesinde bilgileriniz, cihazın passkey’ine veya parmak izine kaydediliyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.