Yapay zekâ, bilgisayarlara insanlar gibi öğrenme, anlama, karar verme, analiz etme ve düşünme gibi yetenekler kazandırılmasıdır. Bu işlem genellikle insan zekâsının karakteristiğini alıp, bilgisayarda algoritma olarak uygulanarak gerçekleştirilir.
Yapay zeka tarihi çok eskiye dayanıyor
Yapay zekâ, düşünüldüğünün aksine çok eski bir kavramdır. Bilgisayar teknolojilerinin yeni ortaya çıktığı dönemde “makineler düşünebilir mi?” sorusunun Alan Mathison Turing tarafından ortaya atılması ile yapay zekâ konusu tartışılmaya başlanmıştır.
1943’te, II. Dünya Savaşı sırasında Kripto analizi gereksinimleri ile üretilen elektromekanik cihazlar sayesinde bilgisayar bilimi ve yapay zekâ kavramları doğmuştur ve çalışma mantıkları insan zekasından ilham alınarak kurgulanmıştır.
Stephen Hawking de temkinli
Profesör Stephen Hawking ise hızla gelişen yapay zekâ için “Yapay zekâ, kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir.
Son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar, bu tür bir güçle yarışamaz” dedi. Profesörün bu açıklamaları akıllarda yapay zekâ yararlı mı, zararlı mı sorularını da bıraktı.
Google’ın yapay zekasının, Go efsanesini yenmesi üzerine, biz de mikrofonumuzu alarak “yapay zekâ, insan zekâsının önüne geçebilir mi?” diye sorduk. İşte cevaplar!
#video_11401#
:: Sizce yapay zekâ insan zekâsının önüne geçebilir mi?
Sondaki eleman bomba :)) Yapay zeka nedir pek bilmiyoruz işin doğrusu.
dk 2:14 teki adam efsane :D
Hayatımızı pekçok alanında kolaylaştırdığını görüyoruz. Bu seviyede kalmalı dahada gelişirse insanları tembelliğe, tembellik'de işgörmezliğe götürür.
Abi her şey güzel tamam da, son adamı niye koydunuz bu kadar uzun ya… Amaç dalga geçmek mi?
herşeyi din ile açıklamaya çalışıyoruz ama din ile açıklamak için önce dini iyi bilmek ve özünü iyi anlamak gerekir? gelelim yapay zeka insan zekasını geçebilir mi? bunun kesin cevabını aslında zamanla öğreneceğiz ama şöyle bi düşünürsek, mesela insan ortalama 10 km hızla koşabilirken ürettiği araba 200 km hızla gidebiliyor, yada bugün normal bir insan 10 basamaklı iki sayıyı yaklaşık 3-5 dakikada çarpabilirken bilgisayar mikrosaniyede aynı işlemi yapabiliyor, dolayısıyla yapay zeka da genel anlamda insanı geçebilecek potansiyelde ama en zeki haliyle bile insanın kontrolünden çıkamayacaktır diye düşünüyorum.
Röpçrtajın 4 de 3'ü kapanışı yapan abiden :DD..Ama iyi konuştu helal olsun yinede.Bencede önüne geçemez çünkü insan beyni her yeni bir şeyi öğrenebilir fakat Yapay zekalı robotlar eskiyi bilmez düşünemez vede yakın gelecek hakkında çok iyi bilgi sahibi olamaz diye düşünüyorum.Allah istese insanlara beyninin tamamını kullandıttırırdı.Ama o zaman insanların sapıtcağını bildiği için kısıtladı bence.İnsan beyni dünyadaki eşi benzeri olmayan Milyonlarca Quantum İşlemcilerin bir araya gelse bile çözemiyeceği Kriptolu şifrelerle şifrelense bile Beynin kendi kendini çözebileceği mihteşem bir yapı.Hiç bir şey önüne geçemez bence.
Son konuşan vatandaş olaya noktayı koymuş. Daha fazla tartışmaya gerek yok bence 🙂
sonuncu adam nediyo öyle
Sondaki vstandaş efsane ya
Bizim millette zeka olmadığı için sıkıntı yok
Sonuçta bizlerde Allah tarafindan yaratilmis robotlar degilmiyiz.Bizlerde de algoritma bizlerde de kod var.Herkesin bir DNA surumu var,kiminde Arh+ arayuzu,kiminde 0rh arayuzu.Sinir,nese,gam,keder,nese vs ile harekete gecen duygu kodlari.Reset tusu Allahin elinde iken Allahin yazdigi kodlar ile insanin yazdigi kodlarin urunu robotlar sadece bilim kurgudur.
Böyle bir soru sormaya cüret eden insanlar kıstas alınırsa belliki yapay zeka daha zekidir. Bu Allah a şirk koşmaktır. Beni geri kafalı zannetmeyin demek istediğim yoktan var edilen yaratılan bir beyin ve beynin akıl olarak adlandırılan bir çalışma kavramı var. Bu çalışmanın sonucu ortaya çıkan ürünede zeka denir. Zeka halihazırda ölçülebilir birşey değilken böyle bir soru sormak zaten baştan hata, neyi neyle neye göre karşılaştırıcan? Kaldıki sen insanların bulduğu (var ettiği, oluşturduğu değil) bir ürünle, yaratıcının oluşturduğu bir harikayı ne hadle kıyaslamaya kalkıyosun?! Önce ortalama 70 yıl çalışan, milyonlarca GB lık belleğe sahip, diğer bütün alt sistemleriyle bütünleşik ve kompakt çalışan, mobil ve kendi enerjisini kendi üreten bir yapay beyin yap, ondan sonra tüm 'hayat şartları' testlerine yıllarca tabii tut, sonra sor bu soruyu. Bazı insanlarda akılla zekayı aynı kefeye koymuş. Buda yanlış, zeka biz nefsine yenik düşen yaratıkların IQ testi denen saçmalıklarla ölçmeye çalıştığı bir mucizedir. Allah affetsin bizleri. Siz bana sorarsanız şirk koşmayı bırakıp şu soruyu sorun kendinize; 'Yapay zeka mı yoksa, yapabildik mi/yapabilir miyiz zekayı?'…
Sondaki arkadaşa vahiy iniyo mübarek 🙂
Sondaki adama bi alt yazı gecseydiniz
Yapay zeka, yapısı itibariyle konusu açısından [(yani örneğin matamatik işlemi çözme, belli kurallar, sınırlar çerçevesindeki yapılarda olasılık değerlendirme (satranç, go gibi)]. Kısacası mental işlemlerde konuya yönelik artılar sağlayabilir fakat sınırlama ortadan kalktığında yani insan gibi her etkiye anında tepki verme durumu ortaya çıktığında olasılıkları değerlendirmede tepki vermede insandan daha iyi sonuçlar verebilmesi zor. Bunu daha açık anlatmak gereikirse şu örnek gayet yerinde olacak; Örneğin yapay zekaya sahip robot cankurtaran görevinde olsun, plajdan denizdekileri izler. Programlamasında (zekasında) belli veriler yüklüdür, sadece boğulmakta olan kişiye yardımcı olabilir. Ondan hemen arkadaki yolda yaşanan trafik kazasına müdahale etmesini bekleyemeyiz. İşte insan ile yapay zeka arasındaki fark burada ortaya çıkıyor, yapay zeka programlanabildiği kadardır, insan beyniyse sınırsız tepkiye anında yanıt verebilen canlı bir yapıya sahiptir dolayısıyla yapay zekanın öğrenme yeteneği olsa dahi insan beyninin önüne geçme olasılığı yoktur. Bunda programlanabildiği kadarını yapabilmek dışında en büyük etkense evrim geçirme ve içgüdü vasfından yoksun oluşudur.
bence yapay zeka belirli bir düzeyden sonra ileri gidemez buna insan oğlunun verdiği yetkiler dahilinde gidebilir ama sınırlarını acarsa sıkıntı buda tabi yapay zekayı yapan kısılere baglı ama kotu yazılımlar oldugu gıbı yapay zekayı etkıleyen yazılımlarda vardır elimizden kaybedip kötü bir zekaya gider sıkıntı buyur cok seyler cıkıyor konu gıttıkce uzuyor en ıyısı yapay zeka olmasın günah günah 😉
"sondaki arkadaş" dedikleri aslında videonun yarısını kaplıyor ona göre ayık olun 🙂
yapay zeka tabiki de insan zekasını geçebilir temel çalışma yöntemi benzer girdiler için üretilen çıktılar arasındaki bağlantıları kullanarak yeni problemlerin çözümünü yapmak insan zekası yetenekleri sınırsız değil ki belli bir yere kadar büyük problemlerin çözümünde zaten bilgisayarlar kullanılıyor yapay sinir ağları beynin çalışması çok karışık
videodaki insanların konuşmalarını bir daha izleyip, bir düşünün yapay zekanın insan zekasını geçtiğini anlayacaksınız. en azından Türkiye'deki insanların %90 ını. birde şu var allahın yarattığına inanılan insan başka bir şey yaratıp kendini yendirebiliyorsa, insan o kadar da mükemmel yaratılmamış (oluşmamış.)
yapay zeka: küresel güçlerin, insanların kendini gerizekalı zannetmesi için abarttıkları bir kavramdır.
Son daki arkadaşın beyin tahtalarının eksik olduğunu düşünüyorum.
belkide yoktur ? Ha? hı!?