Yapay zekâ, bilgisayarlara insanlar gibi öğrenme, anlama, karar verme, analiz etme ve düşünme gibi yetenekler kazandırılmasıdır. Bu işlem genellikle insan zekâsının karakteristiğini alıp, bilgisayarda algoritma olarak uygulanarak gerçekleştirilir. 

Yapay zeka tarihi çok eskiye dayanıyor

Yapay zekâ, düşünüldüğünün aksine çok eski bir kavramdır. Bilgisayar teknolojilerinin yeni ortaya çıktığı dönemde “makineler düşünebilir mi?” sorusunun Alan Mathison Turing tarafından ortaya atılması ile yapay zekâ konusu tartışılmaya başlanmıştır. 

1943’te, II. Dünya Savaşı sırasında Kripto analizi gereksinimleri ile üretilen elektromekanik cihazlar sayesinde bilgisayar bilimi ve yapay zekâ kavramları doğmuştur ve çalışma mantıkları insan zekasından ilham alınarak kurgulanmıştır.

Stephen Hawking de temkinli

Profesör Stephen Hawking ise hızla gelişen yapay zekâ için “Yapay zekâ, kendisini geliştirmeyi sürdürebilir ve hatta kendisini yeniden biçimlendirebilir.

Son derece yavaş bir biyolojik evrimle sınırlı olan insanlar, bu tür bir güçle yarışamaz” dedi. Profesörün bu açıklamaları akıllarda yapay zekâ yararlı mı, zararlı mı sorularını da bıraktı.

Akıllanmayan Neler Kaldı? Sokaktayız #14

Google’ın yapay zekasının, Go efsanesini yenmesi üzerine, biz de mikrofonumuzu alarak “yapay zekâ, insan zekâsının önüne geçebilir mi?” diye sorduk. İşte cevaplar! 

#video_11401#

:: Sizce yapay zekâ insan zekâsının önüne geçebilir mi?