2023 yılı için hazırlanan bir yıl sonu raporunda ele alınan “yapay zeka ve yargı” etkileşimi, oldukça dikkat çekici detayları gözler önüne serdi. Rapor kapsamında teknolojinin hız kesmeden ilerlediği günümüzde yargının bu gelişmelerden nasıl etkileneceği hususu masaya yatırıldı. İşte detaylar

Yapay zeka, yargıda kontrolü ele alamaz. Ancak büyük bir dönüşümü başlatabilir!

Amerika Birleşik Devletleri Baş Yargıcı John Roberts, Federal Yargı’nın yıl sonu raporu için hazırladığı raporu değerlendirdi. Teknolojik gelişmelerin hız kazanması sonucunda yapay zeka – yargı etkileşiminin nasıl olabileceğiyle ilgili tahminlerin de yer aldığı raporda, bu hızlı gelişimlerin yol açtığı soru işaretleri de ele alındı.

Yargı

Roberts, özellikle “hakimlerin yerini yapay zekanın alabileceği” endişesinin yer aldığı bu soru işaretlerine istinaden yaptığı değerlendirmede, teknolojinin hakimlerin yerlerini almasının mümkün olmadığını ancak yargı sisteminde büyük bir dönüşümün öncüsü olabileceğini belirtti. Hakimlerin konumunu korumak adına güvence veren dev isim, önemli soru işaretlerini gidermeyi hedefledi.

OpenAI, ChatGPT ile patlama yaptı: Yıllık gelir 5 bin 700 kat arttı!

OpenAI, ChatGPT ile patlama yaptı: Yıllık gelir 5 bin 700 kat arttı!

OpenAI, ChatGPT'nin popülaritesi sayesinde 2023'te inanılmaz bir büyüme kaydetti. Gelirler bir önceki yıla göre yüzde 5.700 arttı.

John Roberts; yargı sürecinde ancak bir insanın alabileceği, fazla sayıda nüansa sahip kararlarının olabildiğini vurguladı. Bu vurgusuyla birlikte insan yargısının değerinin altını çizmek isteyen dev isim; insan zekası haricinde hiçbir şeyin titreyen bir el, anlık bir tereddüt hâli veya göz temasındaki geçici bir kesilme gibi ince faktörlerin ancak bir insan tarafından fark edilebileceğini belirtti.

Peki, sizler bu konuyla ilgili olarak neler düşünüyorsunuz? Sizce yapay zeka, yargıda nasıl bir dönüşüme ortam hazırlayacak? Hakimlerin yerini alabilir mi? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.