Günümüzün en popüler teknolojisi olan yapay zeka, başarılarıyla olduğu gibi başarısızlıklarıyla da gündeme taşınmaya devam ediyor. Gerçekleştirilen özel bir araştırma, teknolojinin henüz yeterince doğru ve işlevsel bir şekilde çalışmadığını gözler önüne seriyor. İşte detaylar
Yapay zeka, programlama alanında sınıfta kaldı!
Purdue Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen son araştırmaya göre, yapay zeka aracı ChatGPT’nin yazılım programlama sorularının yarısından fazlasını yanlış cevapladığı tespit edildi. Yalnızca yüzde kırk sekizlik bir başarı oranına sahip olan teknolojinin programlama sektöründeki kullanımının gözden geçirilmesi gerektiği açıklandı.
Araştırmacı ekibin yürüttüğü araştırma kapsamında, ChatGPT’ye toplamda 517 popüler Stack Overflow sorusu soruldu ve sonuçlar bir düzine gönüllü geliştiriciyle birlikte değerlendirildi. Şaşırtıcı bir şekilde, ChatGPT soruların sadece yüzde kırk sekizini doğru yanıtlayabildi ve yanıtların yüzde yetmiş yedisi “aşırı uzun” olarak nitelendirildi.
Katılımcıların çoğunlukla sordukları sorular neticesinde aldığı cevapları kullanmayı tercih ettikleri kaydedildi. Yeterince doğru ve işlevsel olmasa dahi cevapların projelerde kullanıyor olmasında, yapay zekanın ‘politik’ yaklaşımının ve kendini etkili bir şekilde ifade ediyor olmasının etkili olduğu aktarıldı.
Bu durum, büyük projelerde orta ve uzun vadede birçok soruna sebep olduğundan başta Apple, Google ve Meta dahil olmak üzere birçok dev teknoloji şirketi; geliştiricilerinin çalışmalarında yapay zeka kullanmalarını tamamıyla yasakladı.
Peki, sizler konuyla ilgili olarak neler düşünüyorsunuz? Sizce de ChatGPT, programlama alanında kendisinden beklenen performansı karşılamıyor mu? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.
Hakkını vererek kullanmaya çalışan olduysa zaten durumu fark etmesi bir kaç zaman alıyor, özellikle kod sorularının sonunda kodun kontrol edilmesi gerektiğini özellikle belirtiyor ki ben hiç bir zaman bir işi tam yaptığını görmedim, daha ziyade tıkanıp kalınan yerlerde google dan sayfa sayfa arama yapmak yerine fikir, öneri ya da kod parçası talep edip bunu mükelleştirme yoluna gitmek çok daha verimli oluyor ki defalarca farkında olmadığım bazı şeyleri de söyledi ama çok yanlış ya da yalan söylediği de aşikar.
Birileri el attı ve ai yı geri plana atmak istiyorlar. Belli ki korkmuslar
Orta seviye bir geliştirici ama düzgün bir dille anlatırsan bazen projedeki hataları çözmekte işe yarıyor. Kod yazmada genelde tembellik yapıyor. Bazen karmaşık uzun bir proje sunduğun zaman hepsini yazamam diyor topu başka sitelere atıyor başka kaynaklardan araştır diyor. Chatgpt hafızası olmadığı için bir önceki soruları hatırlamıyor buda onda kafa karışıklığı ve yanlış kod yazmasına neden oluyor.
Unv bilg prg okuyorum.açıköğretim okuduğumdan karşımda dersi anlatan bi hoca yok,anlamadığımda sorabileceğim biri de yok.necburen gpt ile paslaşarak çalışıyorum.ve evet soruların %20’sine yanıltıcı cevaplar veriyor
Başlangıca göre çok iyi bir oran 10 yıl sonrasını düşünemiyorum