Son yılların belki de en büyük icadı olan yapay zekanın geleceğimizi şekillendireceği kesin. Henüz çok ileri gidemeseler de yapay zekalar hayatımızın pek çok alanında biz fark etmeden faaliyet gösteriyor. Gelecekteki günlük hayatımızda daha çok hissedeceğimiz yapay zekanın yok edeceği meslekleri listeledik.
Gökyüzü tutkunları için teleskop önerileri
En iyi teleskop önerileri listesiyle karşınızdayız. Derlememizi hazırlarken, modelleri fiyat performans kriterini baz alarak seçtik.Yapay zekanın yok edeceği meslekler
Teknoloji çok hızlı gelişiyor ve özellikle eğitim alacağınız alanı seçerken yapay zeka etkenini de hesaba katmalısınız. Zira teknolojinin bu kadar hızlı geliştiği bir dönemde siz daha eğitim alırken yapay zeka sizin işinizi yapmaya başlayabilir. Fikir sahibi olabilmeniz için tahminlerimizi sıraladık.
Şoförlük
Araçlarında oto-pilot özelliğini öne çıkaran Tesla, yakın zamanda kiralık yapay zeka şoförünü duyurdu. Ayda 199 dolar ücreti olan abonelik, size hiç gerek kalmadan aracın yapay zeka ile sürülmesini sağlıyor. Tesla araçlarda halihazırda bulunan oto-pilot yalnızca co-pilot işlevi görüyor, yani bir yandan sizin de gözünüz yolda olmalı ve direksiyonu devralmaya hazır olmalısınız. Yeni sunulan abonelik ise bunu gerektirmiyor.
Taksicilik
Aslında taksicilik de bir bakıma şoförlüktür. Fakat teknoloji devlerinin son yıllarda kısa mesafeli ulaşım kiralama hizmetlerine bakacak olursak taksiciliğe ayrı bir önem verildiğini görüyoruz. Özellikle Uber uygulaması ile daha sistemsel hale gelen taksicilik, ilerleyen yıllarda Tesla’daki gibi oto-pilot özelliğiyle harmanlanabilir.
Mavi yakalı işçilik
İnsanların oluşturduğu iş gücü, elektroniklere oranla fazla kaynak tüketiyor. Muhtemelen yapay zekanın ve mekanik sistemlerin evrimi bir noktaya ulaşınca ağır işler onlara kalacaktır. Zira zanaat gerektiren işlerin öğrenilmesi ya da inşaat ustalığı gibi yönlendirme gerektiren işlerin tecrübe edilmesi yapay zekanın birkaç saniyesini alır.
İnternette var olan milyarlarca web sayfasındaki bilgi onlar için sindirilmesi saniyeler sürecek tecrübeler olduğu için özellikle zanaat gerektiren ağır işler yapay zekanın eline geçebilir. Geriye kalan taşımacılık ya da inşaat işçiliği gibi ağır işler de robotlar tarafından az kaynak kullanılarak yapılabilir.
Garsonluk
Zincir restoranlar garson işe alarak bir masraf yapmak istemese de müşteriye daha yakın olmak isteyen restoranlarda garsonluk işliyor. Yapay zekanın trafikteki araçları ve yayaları tanıyıp ona göre aksiyon alabildiğini düşünürsek garsonluk onlara göre çok hafif bir iş. Yapay zekaya sahip robotların servis yapması hiç de zor görünmüyor.
Kasiyerlik
Kasiyerlere fiziksel marketlerde bile artık ihtiyaç duyulmadığının örneklerini görmüşsünüzdür. Bazı yenilikçi marketlerde kasa bir bilgisayardan oluşuyor ve alınan ürünler bilgisayara tanıtılıp ödemesi de oraya yapılıyor. Bu sistem ülkemizdeki bazı marketlerde de mevcut. Burada sektörün en büyük kuşkusu müşterilerin aldığı ürünlerin neler olduğunu doğru söylemeyebileceği. Yapay zeka işin içine girdiğinde ürünleri kamera yardımıyla tanımlayabilir.
Hosteslik
Yerden binlerce metre yüksekteki uçuşlarda size yardımcı olan birilerinin olması güzel. Fakat hosteslik, yapay zekanın yok edemeyeceği bir meslek değil. Yapay zekanın 2040’a kadar hizmet sektöründeki pek çok pozisyonu yok edeceğini öngörüyoruz.
Bu yüzdende bu dijital çağda Mavi platform ve kızılelma projeleriylede insan faktörüne yer olacakda.Küresel sermayenin istediyi tam yapay zekalı ve robot dünyası asla ve asla olmayacak.Buna insanlık izin vermeyecekde.Kim ne derse desin boş yapıyor.
İlk önce sen yazmayı öğren.
Yazmayı öğrenince ne oluyor reis, telefonda yazmakla klavye arasında uçurum var adamın nerden yazdığını bilemezsin.
“Ğ” yerine “Y” kullanan, -de, -da eklerini ayırmayı bilmeyen ve ünsüz benzeşmesi gibi 1. sınıf konusunu bilmeyen biri nereden yazıyorsa yazsın en azından bunlara dikkat etmek zorunda. Türkçe yok ama fikir var. Bak sen şu işe yahu!
Evet bir çok meslek belki yok olacak ama tek ve asla yok olmayacak meslek ise öğretim mesleğidir istifadenin uzaktan eğitimde neler yaptığını ve Eğitimin ne safhalarda olduğunu gördük bence geriye yok olmayacak tek ve yegane meslek bu meslek olurdu.
Asker bence, her yerde her şartta ihtiyaç olacak birşey. robota güven olmaz, ve insanlar da her zaman kuşkucu varlıklardır, benden olmayan kanımdan olmayan düşmanımdır derler.
Teknoloji diye diye mahvedeceksiniz dünyayı yazık