Yapay zeka, her alanda hayatımıza dahil olmaya devam ediyor. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca tarafından yapılan son açıklamaya göre, yapay zeka destekli Yargıtay İçtihat Merkezi kuruldu. Yargıtay’ta alınan kararları öğrenerek eğitilecek bu sistem, gerekçeli kararların yazılmasında rehber görevi görecek.
Yapay zekalı Yargıtay İçtihat Merkezi açıldı
Sivas Barosu tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, yapay zekanın gelişimden faydalanacaklarını söyledi. 2017’den bu yana “etik, şeffaflık ve adli kalite” standartlarına göre reformlar yaptıklarını belirten Akarca, yapay zekalı Yargıtay İçtihat Merkezi hakkında bilgi verdi.
Sözcü’nün haberine göre, Yargıtay İçtihat Merkezi bir süre boyunca emsal kararların veri tabanına yüklenmesiyle eğitilecek. Yargıtay’ın sunucularında çalışacak bu sistemler ise kararların özetlenmesi ve değerlendirmesinde rol oynayacak.
Konuyla ilgili açıklamasına Akarca, “Yargıtay sunucuları üzerinden çalışan sistemin eğitimi erken bir aşamada olmasına rağmen, kararların özetlenmesi konusunda başarılı olmuştur. Yapay zeka kendi kendisine veriler yüklendikçe sistemi öğrenen ve bunu gerçekten uygulayan bir sistem” dedi.
Yargıtay İçtihat Merkezi’nin halihazırda test aşamasında olduğunu ve eğitim sürecinin devam ettiğini belirtmek gerekiyor. Ancak testlerin tamamlanmasının ardından bu yıl içerisinde faaliyete geçmesi bekleniyor.
Öte yandan yapay zekaya yönelik düzenleme açıklamaları devam ediyor. Yapay zekaya ilişkin düzenleme ihtiyacını kabul eden ChatGPT geliştiricisi Sam Altman, bu konudaki yönergelerin geliştirilmesine destek vereceklerini ifade etti.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!
İleri ki zamanlarda tüm eylemler ve olaylar sonucu oluşacak suçlar için uygulanacak cezaları veya yaptırımları yapay sinir ağlarıyla donatılmış, derin öğrenme yeteneğine sahip sistemler, bilgisayarlar verecek.
Bu çok uzak bir ihtimal değil. Yakın bir gelecekte, sistemler karar mercii olacak.
Tabii buna parelel savunma ve diğer adli unsurlar da digitalleşecek.
Mahkeme katibi, Klavye ile ifade yazmak, tanık beyanlarının katip tarafından Klavye ile yazıya dökülmesi tarih olacak. Mahkeme arşivleri yazı, evrak değil, ses ve görsel içeren waw, mp3, mp4, jpeg, formatlı digital materyaller olacak.
Devasa arşiv odaları, birkaç santimetreküp harddisklerden ibaret olacak.
Her şeyden önemlisi aylarca ve hatta yıllarca devam eden mahkeme süreci ve karar verme aşaması yapay sinir ağları ve derin öğrenme sistemleri marifeti ile saat veya dakikalar içinde bitirilecek.
Sait TANRIÖĞEN.
Rüyanda görürsün.