Tüm dünyada küresel çip sıkıntısı, etkisini hissettirmeye devam ediyor. Özellikle 2020’nin başlarında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 ve karantina süreci, yarı iletken üretimini de olumsuz anlamda etkiledi. Dünyanın birçok yerinde uygulanan tam kapanma ve artan hastalıklar, tedarik zincirleri oluşmasına neden oldu.
Hal böyle olunca büyük teknoloji firmaları, ürünlerini piyasa sürmekte zorlandı. Birçok üründe gecikmeler yaşandı ve hala sorunlar devam ediyor. Yetkili kişilere göre ise bu sıkıntının geçebilmesi en erken 2025 olarak görülüyor. Öte yandan büyük şirketler ve ülkeler, oluşan krizin atlatılması için yatırımlarını sürdürüyor.
Tesla, Covid-19 ve çip krizine kafa tutuyor!
İspanya, yarı iletken sektörüne 11 milyar euro değerinde yatırım yapmaya hazır
Küresel çip krizi devam ederken, büyük şirketler çıkış yolu için dev bütçeler ayırmaya devam ediyor. Birçok ülke yaşanan sorunun aşılması için ortaklık yapmaya hazır olduğunu belirtiyor. Bunlara son olarak İspanya’da katıldı. Teknoloji dünyasında adından söz ettiren bir ülke olmasa da İspanya, yarı iletken sektörüne 11 milyar euro yatırım yapabileceğini açıkladı.
Başbakan Pedro Sanchez, konuya ilişkin olarak, ülkesinin endüstriyel ve teknolojik gelişimlerin ön saflarında olması gerektiğini belirtti. Bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını belirten Sanchez, teşvik paketinin kabine tarafından onaylanacağını belirtti. Öte yandan artarak devam eden çip krizine etkisinin ne olacağı henüz bilinmiyor.
Çip krizinin derin etkileri henüz hissedilmedi
İçinde teknoloji olan her alanda kendine yer bulan yarı iletkenler, çeşitli sektörlerde aksamalara neden oluyor. Intel gibi büyük şirketler de dev yatırımlar yapsa da bu sorunu kısa vadede çözebilmek neredeyse imkansız görünüyor. Intel ve Samsung gibi dev şirketler, yarı iletken ve çip krizine karşı koymak için yatırımlar yapsa da bir başka tehlike çanları da bu yatırımlar için çalıyor.
Geçtiğimiz günlerde Intel ve Samsung gibi şirketler tarafından kullanılan litografi makinelerini üreten ASML’nin CEO’su, bu şirketlerin çip krizi sebebiyle talebi karşılamak için en az iki yıl boyunca yeterli parçaya sahip olmayacağını belirtmişti. Yani başka bir deyişle bu yatırımlar yapılsa bile üretim yapacak makina bulmakta sıkıntı yaşanacak.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.