Ay, artık yalnız değil: Dünya’nın yeni uydusu keşfedildi!

76

İnsanoğlu gelişen teknolojiyle birlikte evreni tamamen keşfettiğini düşünüyor. Ancak bu tamamen bir avutmaca. İnsanlık başlangıçtan bu yana çok ilerlemiş olabilir. Ancak bizler hala evrenin bir köşesindeki toz taneleriyiz. Buna en büyük örnek ise yeni keşfedilen ve nitelik olarak Dünya’nın yeni Ay’ı ünvanını alan 2023 FW13 uzay taşı. Peki 2023 FW13 uzay taşı neden yeni Ay olarak kabul edilebilir? İşte detaylar…

Işık yansıtmasa da Ay olarak sayılabilir!

Yeni bir araştırma Dünya’ya oldukça yakın bir konumda olan uzay taşı keşfetti. İlk bulgulara göre yeni bir Ay olarak adlandırılan uzay taşı her gece gördüğümüz uydumuz olan Ay gibi değil. Bu biraz daha yarı Ay diyebiliriz. Yani Ay’ın özelliklerine sahip ancak tam manasıyla bir Ay değil.

Peki Ay unvanını ona kazandıran özellik ne? Bu uzay taşı Dünya’nın etrafında dönmekte. Yani yörüngesi Dünya’nın etrafını kapsamakta. Ancak yer çekimsel olarak Güneş’e bağlı. Kısaca açıklamak gerekirse yeni uzay taşı Güneş’ten gelen çekim kuvveti tarafından Dünya’nın etrafındaki yörüngesinde sabit bir şekilde dönüyor.

NASA uzay yarışında Çin’e yetişemiyor: Çinliler atağa kalktı!

Uzay taşının bu özelliği ona “yarı Ay” unvanını kazandırıyor. Kendisi Güneş’ten gelen ışınları Dünya’ya yansıtmıyor ancak gerçek bir Ay gibi yörünge hareketini yapıyor. Uzay taşı, Hawaii’deki Haleakala yanardağının tepesindeki Pan-STARRS isimli teleskop sayesinde keşfedildi. Uzmanlar uzay taşını 2023 FW13 olarak kodladı.

Uzay taşının boyutlarına baktığımızda çapının oldukça küçük olduğunu görüyoruz. 2023 FW13 isimli uzay taşının çapı 10-15 metre aralığında. Uydumuz olan Ay’ın çapıysa 3 bin 474 kilometre. Yani Ay, uzay taşından 230 bin kat daha büyük.

Peki bu uzay taşı Dünya’ya çarpacak mı?

Aslında bu sorunun cevabını haberimiz içinde verdik. Sorunun cevabı hayır. Uzay taşı Güneş tarafından ona etki eden bir yer çekimi kuvvetiyle dönüyor. Ayrıca Dünya etrafındaki yörüngesi de belli. Kısacası herhangi bir tehlikesi bulunmamakta. Son olarak Dünya’ya çarpma ihtimali dahi olsa çapının 10-15 metre arasında olduğunu belirtmiştik. Şayet Dünya’ya çarpmak için atmosfere giriş yaparsa çokta ilerleyemeden yanarak kül olacaktır.

Peki siz yeni Ay hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın…

76 YORUMLAR

  1. Çapı 10-15 metre ve bilinen 🌒🌙 aydan 230,000 kat küçük bir gök cisminin 🌙🌒 özelliklerini taşımasına rağmen, Dünyamızın bir uydusu olarak kabul edilemeyeceğini, olsa olsa Dünyanın etrafında dönen sabit yörüngeli bir gök cisminin veya gök cismi olarak adlandırılması, bence çok daha doğru bir yaklaşım ve isimlendirme olacaktır.

  2. Söz konusu cismin kütlesinin çok küçük olması nedeniyle Dünyamızın bir uydusu olarak kabul edilemeyeceğini düşünüyorum.

  3. İşte benim aradığım parça bu.
    eğer bunu elektro manketik jeneratörle yada şuanki teknolojiyle katı yakıtlı jet motoruyla harekete geçirip bir güdüm kiti ve küresel konumlama sistemiyle yönlendirebilirsem…zafer benimdir…buda benim projem..bunu 100.000 km hızla denize çakarsan tsunami, bir hedef ülkeye çakarsan tek atışta zafer…zamana köşe taşı koymak için daha çok çalışmak lazım..İSKO gereğini yapar.

  4. Bir haber okumayı istemez oldum bu ne yahu reklam reklam reklam bıktım kardeşim bıktım insana zulüm yapıyorsunuz köşeye küçük bir çarpı işareti koymakta ne demek oluyor insanın her şeyini alın ama zamanını almayın çünkü geri veremezsiniz

  5. Saçma sapan bir haber..
    Uydu olabilmesi için dünyaya yakınlık gerekir
    Ayrıca bu kadar yakinsa neden şimdiye kadar görülmedi..o kadar teleskop var..
    Lütfen saçma sapan haber yapmayin

  6. Güneşten aldığı güçle kapris yaparsa dünyanın yerine geçeyim diye.. o zaman ne olur? İşte asıl o zaman çarpmaz mı? Yani ola ki bir güneş rüzgarı onu fırlatsa dünyaya? B.M.(UN)’e mi şikayet edecek atmosfer onu? Bi de kıdem meselesi var kaç “dakka”dır veya “dakka”lığına aylık ediya kiyy?👻🙈🙉🙊👾

  7. sizin ne düşündüğünüzün bir önemi yok. insanlar tarafından uzaya fırlatılan küçücük uydular da dünyanın uydusu, ama yapay uydular. boyutu ve kütlesi bir şeyi değiştirmiyor. ayrıca haberde söylenilen bilgiler kısmen yanlış. güneş etkisiyle dönüyor diye yarı uydu deniyor saçma bir cümle. ay da güneşin etkisinde ama aynı zamanda dünyasın da etkisinde. bu arkadaş da öyle. ama yörüngesi stabil değil yaklaşık 500 yıl içinde dünyanın çekiminden çıkması ve yoluna devam etmesi bekleniyor.

  8. Yanıbasımızdaki gök cismini bile yeni kesfetmişiz.şu nasanın haber kanallarına direttiği haftalık uzay haberlerinin yarısı fos.Bu tarz haberleri neden yapıyorlar anlamıs değilim.Nasaya epey para akısı var sanırım ,ee nasada bos durmayak haftada bir gök cisim bulak vs diye gündemi habersiz bırakmıyor

  9. Sırf haber olsun diye yapılmış bir haber buna benzer binlerce taş var yok yarım ay mış bilmem neymiş üzerine benzin döküp yakın güneş olsun o zaman daha iyi haber olur

  10. Güneşten gelen güneş fırtınaları etki eder dünyaya çarpmasında. Bazı göktaşları da kül olmaz küçük parçalara da olsa bölünür.Ki bu gök taşı eğer güneşin çekim alanına girmişse o zaman çok kaliteli bir gök taşı demektir.Kaliteli oluşu da parçalanmadan dünyaya çarpma ihtimalini yükseltir.

  11. Güneşten gelen güneş fırtınaları etki eder dünyaya çarpmasında. Bazı göktaşları da kül olmaz küçük parçalara da olsa bölünür.Ki bu gök taşı eğer güneşin çekim alanına girmişse o zaman çok kaliteli bir gök taşı demektir.Kaliteli oluşu da parçalanmadan dünyaya çarpma ihtimalini yükseltir.

  12. Ben Nimet, dördüncü sınıf öğrencisiyim.Uzaya çok meraklı ve ilgili biriyim.Bundan dolayı evrenin daha fazla keşfedilmesine sevindim.🥰🛸🚀

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version