Reklam

Yedek Almıyoruz!

19
Reklam

Hayatımızın birçok alanında bilgisayar kullanıyoruz. Bazen evde, bazen işte ya da farklı yerlerde bilgisayar karşımıza çıkıyor. Konu bilgisayar olunca elbette akla gelen ilk konuların başında ise dosyalar oluyor.

Müzik, fotoğraf ve video dosyalarımızın yanı sıra Office dökümanlarından kullandığımız özel yazılımların belgelerine kadar birçok bilgiyi çoğu zaman bilgisayarın sabit diskinde saklıyoruz. Son yıllarda artan cihaz çeşitliliği sebebiyle sadece bilgisayar değil tablet ya da akıllı telefon gibi cihazlarda da dosyalarımızı saklamaya başladık.

Reklam

Yedekleme yapmıyoruz

Bu dökümanların güvenliğini ise bilgisayarımıza emanet ediyoruz. Ancak olası sorunlarda bu dosyaların yedeğini saklamak gibi bir alışkanlığımız ne yazık ki yok. Bunu ben değil geçtiğimiz günlerde İstanbul sokaklarında yaptığımız bir röportajda açıklama yapanlar söylüyor. Buraya tıklayarak izleyebileceğiniz sokak röportajımızda birçok kullanıcının yedekleme yapmadığını ve bu konuda ne yapacağını da bilmediğini gördüm. Aslında birkaç basit adımla dosyalarınızın yedeğini alabilirsiniz.

Farklı bir yere kopyalama

En basit ve temel yedekleme yöntemi budur. Özellikle fotoğraf, video ve müzik gibi sonradan değişmeyen dökümanları bu şekilde yedeklemek en kolay çözümdür. Yapacağınız şey farklı bir sabit diske ya da USB belleğe dökümanlarınız bir kopyasını almak. Elbette bu çözüm üzerinde değişiklik yapılma ihtimali olan Office dökümanları gibi dosyalarda yeterli olmaz.

Profesyonel çözümler    

Bir diğer yöntem ise profesyonel çözümlere yönelmektir. Piyasada ücretli/ücretsiz birçok yedekleme yazılımı bulunuyor. Hatta bazı harici sabit disk çözümlerinde bu yazılımlar ücretsiz olarak veriliyor. Bu yazılımlar otomatik olarak yedekleme yaparlar.

Buluta taşımak    

Bir diğer yöntem ise Bulut Bilişim. Günümüzde DropBox, SkyDrive, iCloud ya da NETDİSK gibi çözümler 5 GB’tan başlayıp 10 GB’a kadar çıkan ücretsiz depolama alanı hizmeti sunuyor. Bunları da kullanabilirsiniz.

Yukarıdaki öneriler dışında farklı seçenekler de bulunuyor. Ama en basitinden bile olsa yedekleme konusuna önem vermenizi öneririm. Sonradan üzülmemek için bu şart.

:: Bilgisayarınızdaki dökümanlarınızı düzenli olarak yedekliyor musunuz?    

 

19 Yorum

  1. Diğer arkadaş doğru söylüyor , 1 mbit upload hızıyla (ki bu hıza bile ulaşılamıyor genellikle) buluta kopyalayacağız bütün dosyaları ?

  2. En güzeli SkyDrive ilk çıktığından beri kullanıyorum. Çok kullanışlı. İnternet olan her yerden ulaşım imkanı olduğu için bulut bilişim teknolojilerini tercih etmek daha mantıklı geliyor…

  3. Yedekleme bence bir özellik olmalı, aldığım masaüstü bilgisayarda işletim sistemi sorgusuz sualsiz yedekleme yapmalı. Şu anda işletim sistemleri izin verdiğimizde yedekleme yapıyor, şahsen sistemi yavaşlatmasından ötürü ben kapatıyorum. Benden habersiz ve anında yedekleme sorunu çözer. Ama herkes sineğin yağını çıkarma derdinde olduğundan zor birşey bu.

  4. Dün itibariyle yedek aldım, 150GB’lık bir veri çıktı, içim rahattı bilgisayara format atarken ve Vista’dan, Win7’ye geçiş yaparken, bilgilendirme için de teşekkürler…

  5. 16:03’e canı gönülden katılıyorum, biz de istiyoruz cloud sistemlerinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanalım ama internet sevis sağlayıcıların sağolsun verdikleri inanılmaz yüksek(1mbps) upload hızları ile hangi dosyayı nereye kaç saatte upload edeceğiz. Şuan ki internet hızlarıyla Türkiye de insanların cloud sistemini kullanması, faydalanması imkansız gibi bir şey.

  6. Ne ile yedek alacağız? Halen bir flashbellek’den farklı hiç bir özelliği olmayan taşınabilir hdd’lerin uçuk fiyatlarından olmasın o ? Bulut sistemleri zaten kendi çıkarları için millete bedava veya ucuzdan yer veriyor babasının oğlu mu ki depolama alanı versin ?

  7. burda önemli olan insanların verilerine ne kadar değer verdikleridir. çoğu kullanıcı için "veri" kelimesinin anlamı, internetten indirilen film, mp3, oyun, vesaireden ibaret… dolayısıyla "birşey olursa tekrar indiririm" mantığı hakim. kıymetli verisi olan insanlar zaten bir şekilde yedekleme yapıyorlar.

    bulut konusunda gelirsek; 1 mb upload hızı ile buluta veri depolamak, ülkemiz için pek makul bir seçenek değil maalesef… ayrıca son yıllarda birbiri ardına kapanan upload isteleri, insanların bu sitelere karşı güven kaybı yaşamasına sebep oldu. bugün kullandığınız bir upload sitesinin yarın kapanmayacağını size kimse garanti edemez.

    harici depolama çözümleri de son 2 senedir, uzakdoğudaki sel felaketinden beri, çok pahalıydı. daha yeni yeni fiyatları alınabilir seviyelere inmeye başladı. 1 Tb harici harddiskleri 150 lira civarı fiyatlara ancak alabiliyoruz. ki bu fiyat bile selden önceki fiyatlara kıyasla hala yüksek.

  8. Ben Fotoğraf ve Videolarım dışında yedek almıyorum.Daha önceleri Filmlerimi bile yedeklerdim.
    Baktım Harddisk dayanmayacak vazgeçtim.Çok hoşuma gidenler hariç hepsini siliyorum.
    Nasıl olsa netten buluyoruz tekrar.

  9. Resimlerim ve videolarım hariç hiçbirşeyin yedeğini almıyorum. Nette zaten bulacağım şeyi ne diye yedekleyeyim ki.

    Hee kotalı netim olsaydı orası ayrı olurdu.

  10. 500 GB harici usb disk aldım. herşeyi yutuyor. bana yetiyorda. format sonrası driver, program, şarkı ve filmleri bir klasörle ayırdım. canavar gibi. e recoveryimde var. canavar gibi..mutluyum huzurluyum.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version