Apple marka cihazlarda akıllı asistan olarak karşımıza çıkan Siri, seslendirme sanatçısı Yelda Uğurlu ve Apple arasında uzun süren bir dava sürecine neden olmuştu. Mahkeme sonunda kararını verdi ve kimin haklı olduğunu açıkladı.

Google Asistan Türkçe desteği resmen duyuruldu

Google Asistan Türkçe desteği resmen duyuruldu

Android kullanıcılarını çok sevindirecek özel bir haber ile karşınızdayız. Google'ın en büyük yatırımlarından biri olan Google Asistan sonunda Türkiye'ye geliyor.

Apple’ın usulsüzlük yaptığını iddia eden Yelda Uğurlu davayı kaybetti!

2011 yılında Nuance Communications şirketiyle sözleşme imzalayan Uğurlu, bu anlaşmanın toplu taşıma araçlarını kapsayacağını düşünüyordu.

Anonslar için anlaşmayı kabul eden Uğurlu, sadece birkaç yıl sonra kendi sesini Siri’nin Türkçe versiyonunda görünce soluğu mahkemede almıştı. Yelda Uğurlu’nun iddiasına göre, Nuance hiçbir izin almadan onun sesini kullanım haklarıyla beraber Apple’a satmıştı.

Nuance Communications bu iddiayı reddederek söz konusu sesin dijital ortamda oluşturulduğunu ve Uğurlu’nun sesinin kullanılmadığını belirtmişti. Ayrıca yayınladığı bildiride, anlaşmanın kapsamını da bir kez daha hatırlatmıştı.

Sözleşmeye göre, kayıt alının sesin, ‘konuşma sentezleme yazılımları’ için kullanılmasına onay verilmişti. Yine sözleşme uyarınca, Nuance’ın Uğurlu’nun ses birimlerinin Siri için kullanılmasında yasal bir usulsüzlük bulunmuyordu.

İlk gelen bilirkişi raporunda Siri’nin Yelda Uğurlu ile aynı ses olduğuna dikkat çekilmiş, bu asistanın tamamen dijital ortamda oluşturulmuş bir ses olmadığını raporlamıştı.

Bunun üzerinde Apple ve Nuance firmaları rapora itiraz ederek, yeni bir bilirkişi raporu istemişti. Yeni rapora göre, Uğurlu’nun sesi direkt olarak değil, programla oluşturulmuş ve işlenmişti. Bu şekilde hazırlandığı için, davacının kişilik hakları ihlal edilmemiş.

Süreç sonunda da ikinci bilirkişi raporu esas alınarak mahkeme davayı reddetti.