Apple marka cihazlarda akıllı asistan olarak karşımıza çıkan Siri, seslendirme sanatçısı Yelda Uğurlu ve Apple arasında uzun süren bir dava sürecine neden olmuştu. Mahkeme sonunda kararını verdi ve kimin haklı olduğunu açıkladı.
Google Asistan Türkçe desteği resmen duyuruldu
Android kullanıcılarını çok sevindirecek özel bir haber ile karşınızdayız. Google'ın en büyük yatırımlarından biri olan Google Asistan sonunda Türkiye'ye geliyor.Apple’ın usulsüzlük yaptığını iddia eden Yelda Uğurlu davayı kaybetti!
2011 yılında Nuance Communications şirketiyle sözleşme imzalayan Uğurlu, bu anlaşmanın toplu taşıma araçlarını kapsayacağını düşünüyordu.
Anonslar için anlaşmayı kabul eden Uğurlu, sadece birkaç yıl sonra kendi sesini Siri’nin Türkçe versiyonunda görünce soluğu mahkemede almıştı. Yelda Uğurlu’nun iddiasına göre, Nuance hiçbir izin almadan onun sesini kullanım haklarıyla beraber Apple’a satmıştı.
Nuance Communications bu iddiayı reddederek söz konusu sesin dijital ortamda oluşturulduğunu ve Uğurlu’nun sesinin kullanılmadığını belirtmişti. Ayrıca yayınladığı bildiride, anlaşmanın kapsamını da bir kez daha hatırlatmıştı.
Sözleşmeye göre, kayıt alının sesin, ‘konuşma sentezleme yazılımları’ için kullanılmasına onay verilmişti. Yine sözleşme uyarınca, Nuance’ın Uğurlu’nun ses birimlerinin Siri için kullanılmasında yasal bir usulsüzlük bulunmuyordu.
İlk gelen bilirkişi raporunda Siri’nin Yelda Uğurlu ile aynı ses olduğuna dikkat çekilmiş, bu asistanın tamamen dijital ortamda oluşturulmuş bir ses olmadığını raporlamıştı.
Bunun üzerinde Apple ve Nuance firmaları rapora itiraz ederek, yeni bir bilirkişi raporu istemişti. Yeni rapora göre, Uğurlu’nun sesi direkt olarak değil, programla oluşturulmuş ve işlenmişti. Bu şekilde hazırlandığı için, davacının kişilik hakları ihlal edilmemiş.
Süreç sonunda da ikinci bilirkişi raporu esas alınarak mahkeme davayı reddetti.
milletçe sinekten yağ çıkarma peşindeyiz.
Mutlu son yok mu yani, finali anlamadım ben.
GÜÇLÜ OLAN KAZANMIŞ.
Bizce de çok mantıklı koskoca Apple protokolsüz iş yapmaz, kendini garanti ye almadan iş yapması bahse konu bile olamaz…
@Barış Akağaç. apple mı usulsüz iş yapmaz. dünyada en çok patent çalıp tazminat ödeyen firmadan bahsediyorsun. hani şu kimseye sormadan işlemcilerin hızını düşüren ahlaksız firma.
Halkımıza soralım kim haklı en iyisini onlar bilir.
Kadın haksız oolduğunu biliyor en başta adamlar sözleşmede söylmiş zaten kadın sırf para kaldırmak için dava açmış ve haklı olan taraf kazanmış
Kazansa ne olur, kazanmasa ne olur. Konu ne dir. İlave paramı talep etmiş.
Kazansa idi yeni bir anlasma gerekecekti. Eger sirket apple a dijitallestirilmis sesi satmamis olup da sesi apple kendisi dijitallestirmis olsaydi apple in kadinla anlasma yapmis olmasi gerekmekteydi. Yani apple izinsiz kullanimdan dolayi cok buyuk miktarda ceza odemesi gerekecekti. Ayni sekilde Nuance Communications sirketi de anlasma ihlali gerekcesi ile yuklu bir miktarda tazminat odemesi gerekecekti. Aslinda bilirkisi raporu burada usulsuzdur. Cunku bu tur davalarda sesler incelenir, satis tarihleri incelenir, vs vs vs. Kadina yazik ettiler.
Bence kadın hakli lakin karsi taraf 850milyar dolarlık bir dev olunca hic bir mahkeme kadını hakli bulamaz kadının hatasi anlasmayi yaparken bütün sözleşmeyi incelememiş adamlar sözle soylediginden daha kapsamlı bir anlaşma imzalatmış kisaca tam yahudi,ingiliz işi bir anlaşma olmuş
siri elden gidiyeaah
Zaten Nuance firmasının ürettiği sesler bir çok alanda kullanılıyor. Yelda Uğurlu’nun böyle bir şey yapması çok saçma bir şeydi. Görme engelliler tarafından kullanılan JAWS NVDA gibi windows destekli çalışan ekran okuyucularda 2014 yıllarında kullanılmaya başlanmıştı bile. Hatta bu Yelda sesi Siri’den önce VoiceOver adlı mac OS ve İos işletim sistemlerinin dahili ekran okuyucu programında kullanılıyordu. Daha önce Aylin adında sesi biraz daha yaşlı ve tahammül edilemeyen bir ses vardı, Apple olsun, diğer ekran okuyucu yazılım firmaları olsun 2014 yıllarında Yelda Ve Cem sesini kullanıma açtılar. Dileyenler Cem sesine İos kullananlar için söylüyorum, ayarlar genel erişilebilirlik ve oradan konuşma içerisine girerek dinleye bilirler.
Apple’a karşı kim kazanabilir.ilk raporu hazırlaynlar bilirkişi değil miydi ikinci bilirkişi de aynı yönde karar verseydi belki de onlarda bilmeyen kişi olurlardı. Sonra üçüncü bilirkişi atanır taki bu Apple’ın haklı olduğu anlaşılan kadar!!!!? devam eder
Apple’a karşı kim kazanabilir.ilk raporu hazırlaynlar bilirkişi değil miydi ikinci bilirkişi de aynı yönde karar verseydi belki de onlarda bilmeyen kişi olurlardı. Sonra üçüncü bilirkişi atanır taki bu Apple’ın haklı olduğu anlaşılana kadar!!!!? devam ederdi
Beyaz show a çıktığında sanki böyle bir durumdan söz edilmiyordu.
Benim sesimi kullansalar gurur duyardım. 😁
Su kapitalistler ne zaman yok olacaklar? Kadinin bildigin haklari yendi. Ben de senin sesini alayim, dijitallestireyim, sonra bu yeni bir ses, senin sesine benzemiyor diyeyim. Oldu.
Kadın dava açmakta haklı,bu kadar geniş alanda kullanacaksınız ve parasal karşılığını vermeyeceksiniz.