Uzun zamandır merakla beklenen Altay Tankı ne zaman TSK envanterine girecek? Altay Tankı ile hangi çalışmalar ve yenilikler yapıldı? Envantere girecek BMC Savunma tarafından geliştirilen tankın özellikleri ve önümüzdeki dönem planlarıyla ilgili merak edilen tüm bilgileri sizler için bir araya getirdik.
Yeni Altay tankı hakkında tüm merak edilenler!
22 Mart Çarşamba günü Sakarya’da düzenlenen BMC Savunma Basın ve Medya Buluşması kapsamında BMC CEO’su Murat Yalçıntaş, BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan ve BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval ile bir araya geldik. Başta Altay tankı olmak üzere devam eden önemli projeler hakkında merak edilenleri sorduk. Temelleri 2008 yılında atılan Altay tankı ile günümüzde son haliyle yeni Altay tankı arasında özellik ve yetenek farklılıkları da bulunuyor.
Yeni Altay tankındaki farklılıklar neler?
Daha önce Almanya’dan ithal edilecek güç grubu üzerine geliştirilen projede, Almanya’nın Türkiye’ye başta motor ve güç grubuyla ilgili ürün temin etmeme kararı sonrası gecikti. Daha önce Fırtına T-155 obüs üretiminde de Güney Kore ile sıkı iş birliği yapan Türkiye, Güney Kore’nin motor ve şanzıman başta olmak üzere güç grubu çalışmalarını bitirmesinin ardından Altay tankında ilk olarak Kore üretimi güç grubu kullanılacak. Ardından 2026 yılının 2. yarısından sonra 1500 BG gücünde yerli güç grubumuz kullanılmaya başlanacak.
Rusya, bu kez de Bayraktar TB2 SİHA’yı düşürmeye çalıştı!
Ruslar bu kez de Bayraktar TB2 modeline karşı denemelerde bulundu. Karadeniz açıklarında yaşanan olay ile ilgili ayrıntılar haberimizde...Altay tankı ne zaman TSK envanterine girecek?
Yeni Altay tankının üretimi tamamlandı. Kore’den gelen güç grubuyla beraber, 2023 23 Nisan tarihinde TSK’ya test işlemlerinin tamamlanması için 2 adet teslim edilecek. Yerli güç grubu ile ilgili şu an tasarım çalışmaları tamamlandı. Prototipler üretildi. Testler başladı. Bu testlerin 2.5 sene sürmesi bekleniyor. Ortalama 3 senelik bir sürenin ardından Altay tankı, yerli güç grubuyla karşımıza çıkacak. Bu da 2026 yılının 2. yarısı gibi bir süre olarak söyleniyor.
Hangi teknolojiler yerli?
2014 yılında üretilen Altay tankı konfigürasyonu sonrasında yeni Altay’daki yenilikleri de sizler için bir araya getirdik. Özellikle Suriye operasyonları başta olmak üzere, yeni nesil anti tank füzelerine karşı aktif koruma ihtiyacını sık sık tanklarımızda görmüştük.
Yeni Altay tankında da aktif koruma sistemi ve Bor Karbür ile geliştirilmiş yeni zırh sistemi de bulunuyor. Yani Altay tankı, günümüz standartlarında güvenlik sunuyor. Aktif koruma sistemi, geliştirilmiş zırh sistemi, yenilenen atış kontrol sistemi, yenilenen araç kontrol sistemi ve değiştirilen güç grubu, başlıca önceki Altay modeline göre farklılıkları oluşturuyor.
Yeni Altay tankında yerlileştirilen sistemler ise;
- Hız azaltan
- Nişancı 2. Derece görüş sistemi
- Palet
- Kule Çember dişlisi
- Rotor
- Mühimmat rafı
- Periskoplar
- Yakıt ve hidrolik pompaları
- Mobil gizleme ağı
Yerli motor projeleri
Önüzmüdeki dönemde hem Altay tankı hem de diğer hafif ve ağır zırhlı modellerde yerli motor ve güç grubu üretimine de başlayacağız. Geliştirilen yerli motor grubu ise aşağıdaki gibi olacak.
- Vuran: 375 – 400 bg
- Azra: 585 – 610 bg
- Utku: 1000 GB güç grubu projesi
- Batu güç grubu projesi: 1500 bg
1500 BG gücündeki Batu güç grubu projesini, Altay tankında göreceğiz. Motor gücü aşağı doğru düştükçe bu motorlar daha hafif zırlı araçlarda ve lastik tekerlekli zırhlı araçlarda kullanılacak. Bu motorların da 2026 yılının sonlarına doğru kullanıma girmesi bekleniyor.
Altay tankı nerede üretilecek?
Altay tankını görmek için Arifiye’deki Tank Palet fabrikasına gittik. Arifiye’deki tank palet fabrikasıyla ilgili de merak edilen soruları sorduk. 1973 yılında kurulan fabrika, 50 yıldır hizmet veriyor. 1.814.000 m2 toplam alanı var. Çevresi ise 8.5 km. 21 Ağustos 2019’da BMC Savunma’ya devredilmiş. 25 yıllık işletme süresi sonunda MSB’ye iade edilecektir. Bu fabrikada üretilen Fırtına öbüsü ve Altay Tankı gibi ürünlerin hepsinin fikri mülkiyet hakkı Türkiye’ye aittir. Tüm araçların hakları SSM’ye aittir.
Kaç kişi çalışıyor, neler yapıyorlar?
754 mavi yaka, 449 beyaz yaka toplamda 1194 personelin çalıştığı Arifiye fabrikasında Fırtına obüslerinin özelleştirmeleri ve yeni modeller için geliştirmeler, Altay tankının geliştirilmesi ve yeni zırhlı personel taşıyıcılar üzerindeki çalışmalar bu alanda gerçekleştiriliyor.
Bunların haricinde 81 adet Leopard 2A4 modernizasyonu, mayın temizleme tankı projesi, tank kurtarıcı projesi, yeni nesil fırtına obüs projesi, Poyraz mühimmat yükleme araçı projesi. Yeni nesil tekerlekli araçlar projesi gibi pek çok proje üzerinde de çalışılıyor.
Altay 5 tank gövdenin üzerine insansız 130mm yeni versiyonu kulesini entegre ettim tasarım olarak yaptim 35mm 8 namlulu stamp olarak entegre
Altuğ 3 8.8 zırhlı araç üzerine fırtına 4 a4 insansız versiyonu kulesini entegre ettim tasarım olarak yaptim 35mm 8 namlulu stamp olarak entegre ettim