Uluslararası Bilgi Ortamı Paneli (IPIE), çevrimiçi haber ortamında en büyük tehditlerin sosyal medya platform sahipleri, siyasetçiler ve hükümetler olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler’in İklim Değişikliği Paneli’ni model alan bu uzman grubu, bir süredir bilgi kirliliği ve yanlış bilgilendirme ile mücadele için çalışmalar yürütüyor.
Sosyal medya, sorunlu bir bilgi ortamı oluşturuyor
Oxford Üniversitesi’nde internet çalışmaları profesörü olan ve IPIE’nin kurucu ortaklarından Philip Howard, sosyal medya platform sahiplerinin içerik dağıtımı ve moderasyon politikaları üzerindeki kontrolünün küresel bilgi ortamını tehlikeye soktuğunu vurguladı. Howard, “Bu platform sahiplerinin denetlenmeyen gücü, bilgi ortamının sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor” dedi.
Panelin bulguları, aralarında sosyal bilimler, beşeri bilimler ve bilgisayar bilimlerinin de bulunduğu disiplinlerden 412 akademisyenle yapılan anket sonuçlarına dayanıyor. Katılımcılar ağırlıklı olarak ABD ve Batı Avrupa’dan gelse de, Çin, Hindistan, Nijerya ve Brezilya gibi ülkeler de çalışmaya dahil edildi.
Raporda, sosyal medya platformları arasında Elon Musk’ın sahip olduğu X (eski adıyla Twitter) ve Mark Zuckerberg’in Meta’sı (Facebook ve Instagram) gibi platformlar öne çıktı. Ayrıca, Çin merkezli ByteDance’in sahibi olduğu TikTok’un da Çin hükümetinin baskısına maruz kalabileceği endişeleri dile getirildi.
Derbiyi Galatasaray kazandı! Sosyal medya yıkıldı
Ankete katılan uzmanların yaklaşık üçte ikisi, bilgi ortamının gelecekte daha da kötüleşeceğini öngörüyor. Ayrıca, yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin – özellikle videoların ve seslerin – yanlış bilgilendirmeyi arttırdığı belirtildi. Ancak yapay zekanın aynı zamanda yanlış bilgileri tespit etmede gazetecilere yardımcı olabileceği umudu da dile getirildi.
Uzmanlar, bu sorunlarla başa çıkmak için bağımsız medyanın teşvik edilmesini, dijital okuryazarlık kampanyalarının başlatılmasını ve yanlış bilgilerin etiketlenmesini öneriyor.