Bu yılın başına kadar ARM mimarisinin en güncel sürümü olan ARMv8 ve küçük kardeşleri emekliye ayrılıyor. ARM mimarisinin ilk 64 bit işlemcilerini içeren ARMv8, yerini v9’a bırakıyor. Eski sürümün yavaş yavaş fişinin çekiliyor olmasıyla tabii ki meydan boş kalmıyor. Düzenlenen lansmanda yeni ARM işlemciler hakkında tanıtıldı.
Samsung, ISOCELL HM3’ün özelliklerini anlattı
Yeni ARM işlemciler sahada: Cortex-X2, A710, A510
Yeni işlemcilerin sahaya çıkmasıyla birlikte ARM, 32 bit işlemci üretmeyi durduruyor. Yıl sonuna kadar ARM 32 bit işlemci üretimini sonlandırıyor ve bundan sonra da üretmeyecek. Artık eskide kalmış olan 32 bit platformunun terk edilmesi için bu ileriye dönük bir gelişme oldu.
Cortex-X2, son nesil yüksek performanslı ARM işlemcilerin revizyonudur. Bu işlemciyle ilgili önceki nesle göre en az yüzde 16 performans artışı sözü veriliyor. Bu performans artışına rağmen Cortex-X2, X1 ile aynı frekansta çalışıyor.
Tanıtılan işlemcileri gelecek sene piyasada göreceğimiz için bunları yeni nesil olarak da adlandırabiliriz. ARM Cortex-X2’nin performansı optimize edildi ve makine öğrenmesi performansı iki katına çıkarıldı. İşlemci böylece, Intel’in 15W güç tüketen i5-1135G7 dizüstü işlemcisinden tek çekirdekte yüzde 40 daha performanslı olacak.
Cortex-X2’de bulunacak olan DSU-110 teknolojisi, işlemcinin sekiz çekirdeğinde çalışabilecek. Bu teknoloji telefonları değil bilgisayarları; hatta iş istasyonlarını geliştiriyor. Bu teknolojinin artısı ise L3 belleğin 8 MB’a çıkması ve işlemlerin daha düşük gecikme süresiyle yapılması olacak.
Akıllı telefonlarda yer edinecek olan A serisi işlemcilerle ilgili önemli gelişmeler var. Öncelikle A serisinin çekirdek dizaynı yeniden tasarlandı. Armv9’un nimetlerinden olan iki kat daha iyi makine öğrenmesi performansı ve yüzde 30 enerji tasarrufu bu işlemcinin başlıca özellikleri olacak. Performans kısmında ise büyük bir gelişme yok, önceki nesle göre sadece yüzde 10 artış sağlanmış. Buna rağmen A710, oyun performansı konusunda epey gelişme kaydetti.
A710 CPU’su oyunlarda yüzde 33 daha iyi performans sunarken GPU birimi ise yüzde 20 daha iyi performans sunacak. Bu performans artışlarına rağmen yüzde 15 verimlilik sağlanabilmekte.
Tanıtımın en iyi detayı kesinlikle Cortex-A510 olmalı. Bu işlemci Cortex-A55’e göre yüzde 30 performans, yüzde 15 verimlilik ve yüzde 300 makine öğrenmesi performansı artışı sunuyor. Bu işlemci, yeni giriş-orta seviye telefonlar için büyük bir nimet olacaktır. ARM bu işlemciyi tasarlarken çekirdekleri fiziksel olarak daha küçük hale getiren ve üretim maliyetini düşüren bir yöntemi kullandı. Buna benzer bir yöntemi AMD denemişti fakat başarılı olamamıştı. Görünüşe göre ARM, bu yöntem ile işlemci geliştirmenin yolunu bulmuş.
ARMv9 genel olarak güvenliğe de önem veriyor. Performans artışlarıyla ilgili detayların yanı sıra daha güvenli bir platformun da detaylarından bahsedildi. ARMv9 sürümündeki yeni güvenlik önlemleri, bellekten bilgi sızdırılmasının büyük oranda önüne geçecek. Geçen yıllarda AMD ve Intel masaüstü işlemciler için yaşanan skandallar üreticilere birer ders vermiş olmalı.
Mali-G710, G610, G510 ve G310 grafik birimleri
Mali serisi grafik birimlerinin dünyada en çok kullanılan olduğunu biliyor muydunuz? 2020 yılında 1 milyardan fazla cihazda Mali grafik işlemciler kullanıldı. Ayrıca akıllı telefonların yarısında ve akıllı televizyonların yüzde 80’inde bu grafik işlemcilerin bulunduğu da biliniyor. Yeni ARM işlemciler ile grafik işlemcilerle ilgili önemli gelişmeler de yaşanacak.
Mali-G710, üçlünün en güçlüsü konumunda. Amiral gemisi akıllı telefonların yanı sıra Chromebook’larda da kullanılacak olan Mali-G710; eski nesilden yüzde 20 daha performanslı, yüzde 20 daha verimli ve makine öğrenmesinde yüzde 35 daha hızlı. Makine öğrenmesi hızındaki bu gelişme yeni video ve fotoğraf modlarının önünü açacaktır.
Mali-G610 ise aslında G710’un ucuz bir varyantı. Bu varyantın, amiral gemilerinden geri kalmayan yüksek performanslı telefonlarda kullanılması bekleniyor.
Orta seviye bir grafik işlemci olacak olan Mali-G510 ise iki kat daha iyi performansla yüzde 22 enerji tasarrufu sunacak. İki kat daha hızlı makine öğrenmesi de bu işlemcini özellikleri arasında. Bu grafik işlemciyi çoğunlukla orta seviye telefonlarda, akıllı televizyonlarda göreceğiz.
Bizi oldukça heyecanlandıran diğer bir detay olan Mali G-310 giriş seviyesi bir işlemci. Bu grafik işlemci, giriş seviyesi telefonların sunacağı deneyimi değiştirebilir. Mali G-310, selefine göre 4,5 kat daha fazla Vulkan performansı, 6 kat daha fazla doku işleme performansı ve iki kat daha akıcı Android deneyimi sunacak. Giriş seviyesi bir telefondan ilk beklentimiz olan akıcılık iken, bu grafik işlemci giriş seviyesi telefon talebine cevap olacaktır.
Sizler yeni ARM işlemciler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce işlemci pazarında nasıl bir çizgi izleyecekler?
İlk defa çok beğendiğim gelişmeler oldu umarım armdan bunu alanlar özellikle qualcomm işlemcilerine güzel yedirirde fakir fukara da uygun fiyata yüksek performanslı cihazlara erişir.
cortex x1 ciddi anlamda güç tüketimi ve performans düşmesi problemi vardı umarım 2.jenerasyonda bu düzeltilmiştir