İnternet dünyası dur durak bilmeden yeni trendleri, yeni akımları bizlere sunmaya devam ediyor. Sosyal ağ çılgınlığı henüz olgunluk dönemine bile girmemişken, mobil sektörün atılımıyla da artık işler sadece bilgisayar odaklı olmanın dışına çıkmaya başladı.
Mobil sektör konusunda deneyimli kullanıcıların yeni oyuncağı, hem gezip hem de bilgi paylaşımı yaptıkları çeşitli servisler. Bu servisler, kullanıcıların “Şu an x’teyim” formatında girdiği içeriklerden oluşuyor. Fakat her şey bu kadar basit değil. Kullanıcı, bulunduğu yeri siteye girerken, aynı zamanda orayla ilgili önemli mekanları ya da servisleri de kullanıcılara sunuyor.
Bu şekilde kümülatif bir şekilde artan bir bilgi havuzu oluşuyor. Örneğin Eskişehir‘in Porsuk Çayı üzerinde yer alan bir bar ya da restoran, arkadaşınızın oraya gitmesi sayesinde sizin de ilginizi çekiyor ve yolunuz oraya düşerse, o mekana uğrama gibi bir olasılığa sahip oluyorsunuz. Bu tabii ki en basit örnek. Gelin hangi siteler bu servisi veriyor, neler yapmalı, bir göz atalım…
{pagebreak::Foursquare}
Foursquare
Bu tür servislere Location Based Social Networking, ya da kısaca LBSN deniyor. Türkçede “Mekan Bazlı Sosyal Ağ” gibi bir karşılığı var. Bu tür sitelerin öncüsü, daha doğrusu bu sosyal ağ alt kümesini popülerliğe taşıyan servisin adı Foursquare’dir.
Foursquare internet dünyasına ilk adımını attığı dönemlerde (ki bu dönem 2009 Temmuz‘a denk geliyor) “Yeni Twitter” olarak adlandırılmıştı. Sitede kullanıcılar, tıpkı Twitter’daki gibi kısa cümlelerle, nerede bulunduklarını ve bulundukları yerde kayda değer ne olay olduğunu paylaşıyor.
Akıllı telefon, yani Smartphone‘lar ile uyumlu uygulamaları olan yazılım, Twitter ile entegrasyonu sayesinde Twitter hesabınıza da otomatik ileti gönderebiliyor. iPhone, BlackBerry, Android, Palm gibi akıllı telefonlar Foursquare’deki en popüler telefonların başında yer alıyor.
{pagebreak::Gezenzi}
Gezenzi
Turkcell‘in bir servisi olan Gezenzi, Foursquare ile aynı mantığı oluşturuyor ve Türkçe olması sayesinde Türk kullanıcıları açısından daha uygun bir servis halini alıyor. Ayrıca Gezenzi, sadece akıllı telefon, yani Smartphone sahiplerine değil, Turkcell abonesi olan her kullanıcıya üyelik şansı tanıyor.
Diğer bir deyişle Gezenzi üyesi olup, bu sosyal ağın bir parçası olmak için, iPhone ya da Android temelli bir telefona ihtiyacınız yok. Gezenzi’ye üye olmanız için gereken ekipman; Turkcell hattı yüklü ve SMS atabilen herhangi bir telefon.
Gezenzi’nin sitesine girip, üyeliğinizi başlattıtkan sonra, cep telefonunuz aracılığıyla nerede bulunduğunuzu yazarak, mesajı 6060‘a yollamanız yeterli. Akabinde mesajınız sizin profil sayfanıza ekleniyor. Arkadaş listenizde arkadaşlarınızın yazdıklarına bakarak, bulundukları yerde ne gibi kayda değer bir olay var, listeleyebilirsiniz.
Yani diyelim ki İğneada’ya gittiniz ve deniz çok güzel. Gezenzi aracılığıyla İğneada’da bulunduğunuzu belirterek (tabii bu konum belirtme işlemi harita destekli de olabiliyor), denizin o an için oldukça güzel olduğunu belirtebilirsiniz. Böylece diğer Gezenzi kullanıcıları da, ilgilerini çekmeleri durumunda İğneada’da tatil seçeneklerini değerlendirmeye başlayabilirler.
{pagebreak::Google Buzz}
Google Buzz
Google’ın, beklenilen popülerliğe erişemeyen ileti servisi Google Buzz, esasında LBSN için oldukça elverişli bir platform. Google Maps destekli bir şekilde konumunuzu, koordinatlarıyla birlikte Buzz sayfanıza ekleyerek, yanına da bir iki cümleyle meramınızı anlatarak LBSN olayının içine girmiş olabilirsiniz.
Google Buzz, kullanıcı açısından ne kadar elverişli, ne kadar takip edilmeye yönetlik orası tartışılır. Google‘ın Buzz platformuna verdiği destek aracılığıyla LBSN işine de haberi olmadan giren Google, LBSN için başlı başına bir servis geliştirecek mi, büyük merak konusu…
{pagebreak::Twitter}
Twitter aslında konum bazlı bir sosyal ağ değil. Twitter‘ın kullanıcılarına sağladığı hizmet, mikro blog olarak adlandırılabilir. Fakat Twitter yöneticileri, ellerinin altındaki sosyal ağı o kadar etkili kullanıyor ki, yaptıkları mobil platform atılımları sayesinde cep telefonlarımızdan da kolaylıkla site içeriğine erişebiliyoruz.
Twitter’ı konum belirtme amaçlı kullanan binlerce kullanıcı mevcut. Sitenin en büyük avantajı ise, konum bazlı yapıya sahip olmamasından dolayı bu amacın dışında kullananların da ilgisini çekebilme fırsatının olması. Twitter’ı ayrıca Foursquare ile entegre bir biçimde de kullanabilmek mümkün.
:: Konum bazlı sosyal ağlar hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın