Teknolojinin baş döndüren ilerlemesine alıştık.

Asırlık markaları yerinden eden genç teknoloji şirketlerinin, yeni ürünleri duyurduğunda, ertesi gün konuşacak malzeme bulmakta sıkıntı çekmiyorduk.

Yeni keşfin, günlük hayata dahil edilmesiyle beraber; eğitim, sağlık, savunma, ulaştırma gibi ihtiyaçlarımızda nasıl fayda sağlayacağını hayal ediyorduk.

Bugünlerde, teknoloji dünyasında yaprakların kımıldamaması, sizi de rahatsız etmiyor mu?

Devler, ne yapıyor?

Bayram tatilini İstanbul’da geçirdiğim için, can sıkıntısından bu yazıyı kaleme aldığımı zannedenlere, bazı hatırlatmalar yapayım;

Her 2 yılda bir tasarımını değiştiren Apple, geçen sene çıkardığı telefondan ayırt edilmesi zor bir model duyurdu. Yenilikler arasında biraz daha iyi çekim yapan kamera ve garanti kapsamı dışında bırakılan suya dayanıklılık var. Unutmadan, tam dolumda 4 saat dayanabildiği söylenen ve 500 TL’nin üstünde ek bedel ödeyerek satın alınabilecek kablosuz kulaklıklar da var.

Yeni yayınımız www.techinside.com için derlemekte olduğumuz bazı bilgiler var.

İnterneti ele geçirmeye çalışan Facebook, kişisel bilgilerimizi iyi pazarlayarak elde ettiği nakit parayı, yenilik ve inovasyondan yana değil, yaptığı satın almalarla başarı gibi göstermeye çalışıyor. Hatırlayınca “Hadi canım, bu da mı onlarındı?” dediğimiz markalar var. WhatsApp, Instagram gibi.

Satın alıp ne yaptı? WhatsApp’ta Viber’ın çok daha önceden yaptıklarını bugün, büyük bir yenilik gibi sundu. Düşünün; bir WhatsApp kullanıcısı, diğerini arayabiliyor ve GSM şirketine de para vermiyor.

Vay be! Ne yenilik. Asıl bomba ise yakında. Görüntülü de arayabileceğiz. O zaman ortalık yıkılacak.  

Tıpkı Skype’ın yıllar önce yaptığı gibi…

Satın aldığı Instagram’daki en önemli yeniliğin, bire bir Snapchat’i taklit etmesi utanç verici değil mi? Bu yenilikle gurur duyan Instagram’ın Ar-Ge ekibine seslenmek istiyorum; takipçilerimden gelen DM’lere masaüstünden hala yanıt veremiyorum.

Intel, kullandığımız dizüstü bilgisayarları her sene hafifletip daha da hızlandırırdı. Son zamanlarda pek sesi çıkmıyor. Firma, satın almalar, drone’lar, güvenlik konularıyla uğraşırken, uyumadan takip ettiğimiz IDF (Intel Developer Forum), Beyonce’nin Formation albümü için düzenlediği turneden daha aza heyecanlandırıyor.

Samsung, bu firmalara göre çok daha yenilikçi olmasına rağmen, üzerinde çalıştığı projelerin günlük hayata hızlı adapte olmamasından endişeleniyor olmalı. Çok önceleri tanıtılmasına rağmen, kaçınızın evinde VR gözlük, 360 derece çekim yapabilen kamera var?

Belki de Amerikalıların hakim olduğu dünya ticaret pastasında, Samsung’un çok konuşulması istenmiyor. Konuşulursa da, endüstriyel casusluk silahını kullanabilecek çok sayıda fason üretici, bugünler için var.

“iPhone 6 bükülüyormuş” dedikodusunu seven piyasa, “Note 7 patlıyormuş” diyenleri de dinlemeyi seviyor gibi görünüyor.

Qualcomm, geçtiğimiz yıllarda açıkladığı; günlük hayatımızı anlayan ve bize tavsiyelerde bulunacak platformlar hayalini halen gerçekleştiremedi. Evet, bir başka işlem üreticisi, tereyağını daha hızlı eritiyor olabilir ama insanlığın beklentisi, muhafaza edilecek tereyağından daha da ileride.

Microsoft tarafına gelelim. Windows 8’den 10’a geçerken neler değiştirdi? Sonraki işletim sisteminden beklentileriniz neler? Akıllı telefon pazarına girmiyorum bile. 

Şimdi ne yapacağız?

Peki, sektör neden bu halde?

Yeniliğe alıştırılan teknoloji tutkunlarına yollarda Pokemon avlatsanız da bu, en fazla 2-3 ay sürüyor. Sonrasında Mario geliyor, sakin olun deseniz de en fazla 1-2 ay da bıyıklı ve şapkalı kahramanla meşgul oluruz.

Ya sonra?

Yenilik ve inovasyon, moral ve huzurla doğrudan ilgili. Küresel güçlerin siyaset arenasında koz olarak kullandığı terör belası, tüm dünyayı korkuturken, bu zamana kadar elde edilen yeniliklerin gelişmekte veya özellikle geliştirilmemekte olan ülkelerde satılması, yenilik ve inovasyondan daha karlı olabilir.

Değişmesi beklenen ülke birliklerinin, o topraklarla ilgisi olmamasına rağmen Suriye’de cirit atan süper güçlerin, bu konuda bizden daha fazla bilgisi olduğu muhakkak.

Planın dışında hareket etmek isteyen kahramanlar olursa da, ya pili patlar ya frenleri tutmaz, ya da tankları hareket eder.

Ülkemiz ne yapabilir?

Türkiye, yenilikçi teknolojilerin pazarlandığı arenada, henüz söz sahibi değil. Bu sessizliği, yeni bir stratejiyle iyi değerlendirebilir.

2 dünya liderinin 1 telefon görüşmesiyle bayramdaki 4 günü savaşmadan geçirebilen Suriye’de, yine 1 telefon görüşmesiyle çok daha kötü gelişmelerin bizi karşılaması an meselesi.

İran’da yaşanan süreci masaya yatırmakta fayda var. Millileştirilen teknolojiler, dışa açılım, ortak vizyon ve daha fazlasına göz atılması gerekiyor.

Bu aralar, heyecan verici teknolojik gelişmeler pek yok ama bayramda trafiğinin olmadığı güzel İstanbul’u gezebilmek de çok heyecan verici 😉

:: Konu hakkında görüşlerinizi SDN Forum’da tartışalım mı? Buyurun, lütfen!