Teknolojinin baş döndüren ilerlemesine alıştık.
Asırlık markaları yerinden eden genç teknoloji şirketlerinin, yeni ürünleri duyurduğunda, ertesi gün konuşacak malzeme bulmakta sıkıntı çekmiyorduk.
Yeni keşfin, günlük hayata dahil edilmesiyle beraber; eğitim, sağlık, savunma, ulaştırma gibi ihtiyaçlarımızda nasıl fayda sağlayacağını hayal ediyorduk.
Bugünlerde, teknoloji dünyasında yaprakların kımıldamaması, sizi de rahatsız etmiyor mu?
Devler, ne yapıyor?
Bayram tatilini İstanbul’da geçirdiğim için, can sıkıntısından bu yazıyı kaleme aldığımı zannedenlere, bazı hatırlatmalar yapayım;
Her 2 yılda bir tasarımını değiştiren Apple, geçen sene çıkardığı telefondan ayırt edilmesi zor bir model duyurdu. Yenilikler arasında biraz daha iyi çekim yapan kamera ve garanti kapsamı dışında bırakılan suya dayanıklılık var. Unutmadan, tam dolumda 4 saat dayanabildiği söylenen ve 500 TL’nin üstünde ek bedel ödeyerek satın alınabilecek kablosuz kulaklıklar da var.
Yeni yayınımız www.techinside.com için derlemekte olduğumuz bazı bilgiler var.
İnterneti ele geçirmeye çalışan Facebook, kişisel bilgilerimizi iyi pazarlayarak elde ettiği nakit parayı, yenilik ve inovasyondan yana değil, yaptığı satın almalarla başarı gibi göstermeye çalışıyor. Hatırlayınca “Hadi canım, bu da mı onlarındı?” dediğimiz markalar var. WhatsApp, Instagram gibi.
Satın alıp ne yaptı? WhatsApp’ta Viber’ın çok daha önceden yaptıklarını bugün, büyük bir yenilik gibi sundu. Düşünün; bir WhatsApp kullanıcısı, diğerini arayabiliyor ve GSM şirketine de para vermiyor.
Vay be! Ne yenilik. Asıl bomba ise yakında. Görüntülü de arayabileceğiz. O zaman ortalık yıkılacak.
Tıpkı Skype’ın yıllar önce yaptığı gibi…
Satın aldığı Instagram’daki en önemli yeniliğin, bire bir Snapchat’i taklit etmesi utanç verici değil mi? Bu yenilikle gurur duyan Instagram’ın Ar-Ge ekibine seslenmek istiyorum; takipçilerimden gelen DM’lere masaüstünden hala yanıt veremiyorum.
Intel, kullandığımız dizüstü bilgisayarları her sene hafifletip daha da hızlandırırdı. Son zamanlarda pek sesi çıkmıyor. Firma, satın almalar, drone’lar, güvenlik konularıyla uğraşırken, uyumadan takip ettiğimiz IDF (Intel Developer Forum), Beyonce’nin Formation albümü için düzenlediği turneden daha aza heyecanlandırıyor.
Samsung, bu firmalara göre çok daha yenilikçi olmasına rağmen, üzerinde çalıştığı projelerin günlük hayata hızlı adapte olmamasından endişeleniyor olmalı. Çok önceleri tanıtılmasına rağmen, kaçınızın evinde VR gözlük, 360 derece çekim yapabilen kamera var?
Belki de Amerikalıların hakim olduğu dünya ticaret pastasında, Samsung’un çok konuşulması istenmiyor. Konuşulursa da, endüstriyel casusluk silahını kullanabilecek çok sayıda fason üretici, bugünler için var.
“iPhone 6 bükülüyormuş” dedikodusunu seven piyasa, “Note 7 patlıyormuş” diyenleri de dinlemeyi seviyor gibi görünüyor.
Qualcomm, geçtiğimiz yıllarda açıkladığı; günlük hayatımızı anlayan ve bize tavsiyelerde bulunacak platformlar hayalini halen gerçekleştiremedi. Evet, bir başka işlem üreticisi, tereyağını daha hızlı eritiyor olabilir ama insanlığın beklentisi, muhafaza edilecek tereyağından daha da ileride.
Microsoft tarafına gelelim. Windows 8’den 10’a geçerken neler değiştirdi? Sonraki işletim sisteminden beklentileriniz neler? Akıllı telefon pazarına girmiyorum bile.
Şimdi ne yapacağız?
Peki, sektör neden bu halde?
Yeniliğe alıştırılan teknoloji tutkunlarına yollarda Pokemon avlatsanız da bu, en fazla 2-3 ay sürüyor. Sonrasında Mario geliyor, sakin olun deseniz de en fazla 1-2 ay da bıyıklı ve şapkalı kahramanla meşgul oluruz.
Ya sonra?
Yenilik ve inovasyon, moral ve huzurla doğrudan ilgili. Küresel güçlerin siyaset arenasında koz olarak kullandığı terör belası, tüm dünyayı korkuturken, bu zamana kadar elde edilen yeniliklerin gelişmekte veya özellikle geliştirilmemekte olan ülkelerde satılması, yenilik ve inovasyondan daha karlı olabilir.
Değişmesi beklenen ülke birliklerinin, o topraklarla ilgisi olmamasına rağmen Suriye’de cirit atan süper güçlerin, bu konuda bizden daha fazla bilgisi olduğu muhakkak.
Planın dışında hareket etmek isteyen kahramanlar olursa da, ya pili patlar ya frenleri tutmaz, ya da tankları hareket eder.
Ülkemiz ne yapabilir?
Türkiye, yenilikçi teknolojilerin pazarlandığı arenada, henüz söz sahibi değil. Bu sessizliği, yeni bir stratejiyle iyi değerlendirebilir.
2 dünya liderinin 1 telefon görüşmesiyle bayramdaki 4 günü savaşmadan geçirebilen Suriye’de, yine 1 telefon görüşmesiyle çok daha kötü gelişmelerin bizi karşılaması an meselesi.
İran’da yaşanan süreci masaya yatırmakta fayda var. Millileştirilen teknolojiler, dışa açılım, ortak vizyon ve daha fazlasına göz atılması gerekiyor.
Bu aralar, heyecan verici teknolojik gelişmeler pek yok ama bayramda trafiğinin olmadığı güzel İstanbul’u gezebilmek de çok heyecan verici 😉
:: Konu hakkında görüşlerinizi SDN Forum’da tartışalım mı? Buyurun, lütfen!
techinside güzel olmuş beğendim shiftdelete zaten iphone ve ios arasında sıkışmıştı bu güzel
Hakkı reis mükemmel yazı. Tebrikler
Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık
Fiver Kanalina bakin Yeni Teknoloji urunleri var ☺
Teşekkürler Hakkı abi açıklayıcı bir yazı olmuş
abi yazını çok beğendim. aslında haberden çok böyle samimi yazılar yazsan geek lerin ilgisini daha çok çeker diye tahmin ediyorum çünkü artık bazı haberlerle sadece o ürünün müşterisi ilgileniyor ve ürünle ilgisi olmayanın haberde ilgisini çekmiyor ama bu şekildeki yazılar bence takipçilerin tamamının ilgisini çeker.
Çok güzel bir yazı. Teşekkürler Hakkı Alkan…
ya bu adam yazsın abi sürekli yazsın
Eline sağlık abi harika yazı olmus, sitede sadece note 7 patlamaları ve iPhone 7 haberleri vardı ilaç gibi geldi
Hakkı bey sizden beklenen çok samimi ve doğru bir yazı yazmışsınız sizi tebrik ederim shiftdelete.net'te böyle yazılar olduğu zaman sizin farkınız belli oluyor
Reiz olmuş bu
Eline sağlık…Keyifle okudum…Ben de bir teknoloji sever olarak sanırım bir süre gelişmeleri takip etmeyi bırakacağım.
Abi böyle yazılara devam etmelisin. Sadece haberle olmamalı hafif forum havası güzel gider. Böyle haftalık bi değerlendirme yapsan hiç de fena olmaz.
Hakkı bey gerçekten elinize sağlık. Yıllardır editörlük yapmış olmanın hakkını veriyorsunuz.
Güzel konu teşekkürler
Abe onu aplle dayıya sor neden yenilik yok deye ????
Helal olsun
Yürü be
Happy SDN
Bravo Hakkı Alkan, harika bir makale. İşte makalenin açılımının hakkını veren insan. Diğerleri fasa fiso haberdir.
Valla Güzel Yazı
Bence artık bizimde ülke bazında birşey yapmammız lazım bu teknoloji pazarında bizde varız dememiz lazım artık sürekli tüketmekten üretimde yapmamız lazım kanımca
Yillardan sonra ilk kez guzel bir makale okumus oldum.Web sitenizin ilk bir iki yili tadinda bir makale tesekkurler.
tavşan dağ doğurdu.
Biz daha iyisini yapmicaz daha farklisini yapacaz steve jops
Bence en büyük yenilikler bulut teknolojisinde oldu, AWS, Azure, Google Cloud, IBM Bluemix… Sanırım bu büyük oyuncuların ilgi alanı artık son kullanıcı değil. O nedenle sıkılıyor olabiliriz. Yazılım geliştiriciler için bir sürü yenilik var ama o yeniliklerde kurumsal uygulamalar için kullanılıyor.
hakkı abinin sesiyle okudum :))
Patron,başının üzerindeki haleyi şimdi gördüm!
Reis şunu iyi bilki teknoloji dünyasının en iyilerindensin bana göre her zaman olmasada arada böyle güzel ve samimi açıklamalar kalemine almanı bekliyoruz.Yaptığı işin hakkını veren adam eyvallah
çok güzel
Hakkı güzel bi makale yazmışsın. Ama ortada senin adına müthiş bşr paradoks var. Qualcomm örneğiyle veya diğer markaların kullanıcı odaklı örneğiyle bakıldığında söz konusu sdn yi yıllardan beri takip eden, makalelerdekş yorumları sıkılmadan okuyan ve gerek kendim gerekse diğer takipçilerin yapılan yorumlardan yorumumu neden yayınlamadınız (ne bşr kişisel hakaret ne marka nefreti olmaksızın) serileriyle birlikte aynı şekilde 7 den 77 ye birçok takipçinizin olduğunu bilerek erotik ve pornografik (video, fotoğraf ve metinsel) makalelerde sana seslenen bi ben olmadığımı okuduğum yorumlardan sana seslendikçe neden sırtını döndüğünü dönmediysen editörlerinin sana neden haber vermediğini lütfen ama lütfen kısaca cevaplarsan çok makbule geçecektir. Tekrar ileteyim Baz aldığım konuda ekip olarak dikkat edin lütfen çoluk çocuk laik dindar demokrat cumhuriyetçi adı herneyse burda birçokları mevcut ama o tarz haberlerin bu siteyle bağdaşmadığı bir gerçek ve sdn ye şahsen yakıştırmıyorum. Saygılarımla iyi çalışmalar.
Wow
büyüksün hakkı baba sen olmazsan sdn cekilmez
Çok doğru söylemişsiniz.Teknolojideki durgunluğu fark etmemek imkansız,en azından belli bir yaş grubu bunu zaten görüyor.Artık firmalar argeye yeterince yatırım yapmayıp küçük firmaları satın almakla ya da başkasının teknolojisini çalmakla meşguller.Eskiden olduğu gibi inovasyona yeterince önem verilmiyor.Şimdiki nesil üretkenlikten uzaklaştı.Dünya nüfusu kaç milyara ulaştı ve hala batarya peoblemi çözülemedi.Yapay zeka yerinde sayıyor,uçan arabaları niye henüz göremiyoruz?Burnumuzun dibindeki aya niçin insan gönderemiyoruz?Kanserin kesin bir tedavisi halen niye bulunamadı?Ya alzheimer?Onu da geçtik grip ile bile baş edebilmiş değiliz.
Tebrikler Hakkı Alkan, Mükemmel bir yazı. Keşke ülkemizde teknolojiye yön vermesi gerekenler de okusa
Editörlük nedir , nasıl yapılır. Eline sağlık reis.
Bravo Hakkı Alkan güzel yazı. Okurken sorguladım gerçekden. Daha başlıkdan senin yazın olduğunu anlamışdım.
aynen artık yeni icat edilecek bişi kalmadı sanırım.
bu kadar güzel anlatılbilirdi, teşekkürler..
Helal olsun hakkı reis
5-6 sene önceki tekefonu kullanıyorum. Yeni şeylerde beklemiyorum. İnsanlar artık yeni birşey beklemeye alıştı, bu beklenti içinde önünde duranları göremiyorlar. Daha tam olarak ne olduğunu anlayamadan yeni olanın peşine gidiyorlar. Yani insanın değişmesi lazım.
Makaleyi çok beğendim. Güncel konulara iyi ve yerinde değinilmiş. Türkiyenin izlemesi gereken strateji ise 1 makaleyle anlatılacak bir şey değil. Muhakkak devamını bekliyoruz Hakkı Bey.
hakkı reis döktürmüş
Çok beğendim çok müthiş siniz
Ellerine sağlık Hakkı abi gerçekten çok güzel bi yazı olmuş
Hakki baba boynuma….. 😀
Gerçekten kaliteli bir yazı olmuş, güzel şeylere değinmişsiniz
Abi çok güzel her şeyi özetleyen bir yazı olmuş. Apple Samsung'un teknolojisini yakalayamıyor ama piyasadaki hakimiyetini kullanarak kulaklık girişini kaldırmak gibi saçmalıkları dayatıyor. Kulaklık girişi neden kalkar? Telefon incelsin diye olabilir ama 6s ile 7'nin boyutları birebir aynı. Yıllardır ios'un ekmeğini yiyor Apple. İşin kötü tarafı Samsung hangi donanımı yaparsa yapsın Android'e bağımlı. Android, Google'ın. Yani Amerikan şirketinin. Dolayısıyla Samsung Güney Kore firması olsa da Amerika'ya bağımlı halde. Google'ın Android'i izlediğini haberlerinizden okuyoruz. Sesli aramaları kaydettiğini de bir haberinizde okumuştum. Tüm mobil pazara işletim sistemleri üzeriden hakimler. İos da Android de Amerika'nın geliştirdiği sistemler. Keşke bir Türk firması işletim sistemi geliştirse. Herkeste 1 telefon 1 tablet olduğunu varsaysak 160 milyon cihaz eder. Irak, İran, Suudi Arabistan gibi pazarları söylemiyorum bile. Ama bizimkiler yeni vergi koymayı marifet zannediyorlar. Alınan vergilerin kaçı yerli mobil işletim sistemi geliştirmek için kullanılıyor?
Helal olsun
2 dünya lideri mi
Makale ve site ters orantılı.
Insanlar artık teknolojiye doydu bence yeni bişey çıksa bile heyecanlanmıyor. Kendi adıma söylüyorum eskiden Teknosayi medyamarkt gezmekten çok keyif alırdım artık sıkılıyorum girmiyorum bile mağazaya. Beni şuan yerli üretim silahlar askeri araçlar daha çok heyecanlandırıyor özellikle uçakların sistemini bozan Koral savunma sistemi beni en çok heyecanlandıran gururlandiran teknolojik gelişme olmuştu
Hakkı abi nerlerdesin hele şükür cıktın ortaya
Reis
Bir teknoloji dergisi editorunden beklenmedik bir yazi.fakat cok guzel olmus.farkınizi ortaya koymuşsunuz.
HAKKI REİİİİSS BEKLEDİĞİM YAZI GELDİ MAŞALLAH ELLERİNE SAĞLIK
REİS SENİN YAZDIĞINI YAZININ SONUNDA GÖRDÜM DUYGULANDIM DEVAMINI BEKLİYORUM
(BU ARADA OKUDUĞUM EN UZUN YAZI OLDU ELLERİNE SAĞLIK)
Tartışmasız tüketici toplumuz görünen o ki devamını da arzulatır bir yazı olmuş.Şaşırmadım işiniz bu teknoloji sistematik bir şekilde kendini yenilediğin de siz de bu işten para kazanıyorsunuz.Şahsi fikrim ille de ithal ürünlerde ısrar edilip cari açık büyüyecekse bari bu markalar gelip ülkemiz de üretim bandı kurmadığı sürece ciddi boykot ederek ürünlerini almamaktır.Elimizde tlf evimiz de iş yerimiz de var olan teknoloji egolarımızı saymazsak yetiyor zaten.Basalım en kral markaya boykotu mecbur kalsın girsin ülkeye üretimini burada yapsın.Onlarda varsa silikon vadisi biz de var Konya ovası bırakın yeni teknoloji derdine düşmeyi yiyorsa böyle diyelim bakalım ne olacak.
iyiydi ama çözüm yolları veya geçmişten örnek vermeniz iyi olurdu. yazı diziside olurdu hem. Teşekkürler.
robotlar uçan arabalar kök hücre tedavisi daha icat edilecek çok şey var taş devrindeyiz teknolojinin henüz
ellerinde 20 yıl ilerisinin teknolojisi var tek dertleri bunu 20 yılda sürüp daha çok para kazanmak olay bundan ibaret.
Süper yazmış sın oldukça açık olmuş BRAVO
İLK DEFA İNTERNETTE GÖRDÜĞÜM UZUN BİR MAKALEYİ OKUM . ELLERİNE SAĞLIK HAKKI ABİ 🙂
Eline sağlık Hakkı reyiz. Duygularımızı anlatmişin valla
Asgari ücretli olarak i7 işlemcili hızlı bir bilgisayar istiyorum 1 maaşımdan vazgeçtim ama istediğim pc 3 maaş ediyor
TELEFON ALMAKTAN VAZGEÇTİM ÇOK PAHALI
Gerçekten akıl dolu bir yazı teşekkürler.
Yaziyi cok begendim her kimsen agzina saglik
Eskiden 10 -15 yil önce teknoloji daha çok heyecanlandırıyordu
Destek ben bana dacebokk twetter ve instagramı whatsapı tarihe gömeyim