Uzun yıllardır kahve ve kafein ile kalp çarpıntısı arasında bir ilişkiden bahsedilir. Atriyal fibrilasyon gibi bazı aritmi (ritim bozukluğu) sorunlarında akla gelen etkenlerden biri de kafein. Bu nedenle birçok hasta her ne kadar sevse de kahveden uzak durmaya çalışıyor. Ancak yeni bir çalışma şimdiye kadar bildiklerimizi değiştirme yolunda. Bilim insanları söz konusu ilişkinin oldukça nadir olduğunu belirtti. Belki de kahveden uzaklaşmamıza gerek yoktu…
Apple Watch bir kez daha kalp krizini önledi
Apple Watch, bir kez daha hayat kurtardı. Cihaz bu sefer kalp krizini erken teşhis etmeyi başararak kendini yeniden ispatladı.Kahve kalp çarpıntısı riskini aksine önlüyor
California Üniversitesi araştırmacıları, JAMA Internal Medicine‘da yeni bir çalışma yayımladı. Araştırma ekibi, kahvenin kalbimiz üzerinde bir etkisi olup olmadığını araştırdı. Bu yeni bulgulara göre, kahve alışkanlığı atriyal fibrilasyon veya göğüste çarpıntı gibi bir aritmi geliştirme riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili.
Araştırmacılar, üç yıllık bir süre boyunca 386 binden fazla kişinin kahve tüketimini analiz etti. Ekip ardından bu verileri atriyal fibrilasyonu gibi kardiyak aritmi oranlarıyla karşılaştırdı. Ekip, verileri çözerken demografik özellikleri, yaşam tarzı alışkanlıklarını ve kalp çarpıntısı gibi kardiyak sorunlara neden olabilecek hastalıklar ve koşulları göz ardı etmedi.
California Üniversitesi kardiyoloji bölümünden Prof. Dr. Gregory Marcus çalışma hakkında konuştu. Dr. Marcus, “Tüketilen her bir ek kahve yüzde 3 daha düşük aritmi riski ile ilişkilendirildi. Kafeinin tetikleyici olduğu insanlar olabilir. Ancak bulgular, bu vakaların aslında oldukça nadir olduğu yönünde.” dedi.
Ayrıca araştırmacılar kahve sinirliliği ile ilişkili olduğunu düşündükleri genleri de inceledi. Bazen “kahve geni” olarak adlandırılan CYP1A2 geni, kafeinin metabolizmasına yardımcı olur. Bu gene sahip kişiler kahveyi normal bir oranda metabolize ediyor. Yani çoğunlukla kötü bir etkisi olmadan kahve içebilecekleri anlamını taşıyor. Ancak bu gen mutasyona uğradığında vücudun kahveyi metabolize etme hızı yavaşlayabilir.
Genetik analizler bozulmuş bir kahve metabolizması ile aritmi riski arasında anlamlı bir ilişki bulamadı. Kahvenin kalp çarpıntısına neden olduğu kanısı, tamamen erkek doktorlara odaklanan bir araştırma da dahil olmak üzere daha eski, küçük çalışmalardan doğdu. Ancak bilimin farklı bir görüşü var artık. Dr. Marcus makalede, “201 meta-analizin gözden geçirilmesi, ılımlı kahve tüketiminin sağlığa zararlı olmaktan çok daha faydalı olduğunu gösterdi.” diye yazdı.
Düzgün araştırma olmamış. Ben kahve içince aritmi tutuyor. Herkesin bedeni, metabolizması farklıdır.