Reklam

Yeni görüntüleme tekniğiyle hastalık tespiti!

4
Reklam

Hyper Spectral Phasor (Hiper Görüngesel Fazör) ya da kısa adıyla HySP adı verilen yeni bir görüntüleme teknolojisi sayesinde görüntüler hayatınızı kurtarabilir. İşte, bir hastalığın belirtilerini daha iyi anlama iddiasındaki yeni tekniğin detayları.

İlk dondurulan insan 50. yılına girdi

Yakın gelecekte görüntülerle hastalık tespiti yapılabilecek

Biyolojik sistemleri görüntüleme konusunda uzmanlaşmış olan Güney Kaliforniya Üniversitesi Translasyonel Görüntüleme Merkezi araştırmacıları, medikal araştırmacıları tarafından kullanılan temel bir tekniği ileri taşımayı başarmış durumda.

HySP ile moleküller çeşitli ışık dalga boylarında (özellikle de flüoresanlarda), farklı şekillerde parlıyorlar ve bu tür görüntüler bir araya getirilerek molekülün sağlık durumuna dair bir görüntü sağlanıyor. Normal şartlarda bu işlemi gerçekleştirmenin, oldukça yavaş ve yoğun emek isteyen bir iş olduğu ancak yeni algoritmanın bunu kolay hale getirdiği ifade ediliyor.

Reklam

Oldukça kritik olan bu tekniğin özellikle hastalıkların başlangıcını bulmak anlamında önemli olduğu ve zaman içindeki değişimlerin izlenerek bir hastalığın nasıl davrandığının daha iyi anlaşılabileceği belirtiliyor. HySP bunu tek bir geçişle gerçekleştirebilirken, başka sistemler taramaları bir araya getirmek için algoritmaları kullanmadan önce her bir geçişi ayrı ayrı gerçekleştiriyor ve haliyle işlem hem zaman alıyor hem de maliyet yükseliyor. Ek olarak ciddi bir bilgi işlem gücüne ihtiyaç duyuluyor.

Araştırmacılar, şimdiye kadar oluşturdukları konsepti bir zebra balığında test etmiş durumda. Gelecekte ise HySP’nin insanlar, özellikle de çatışmalarda kimyasallara ve ciğerlere zarar veren materyallere maruz kalan askerler üzerinde test edilmesi planlanıyor. Ciğerlerden alınacak görüntülerin sağlıklı ciğerlerle karşılaştırılarak farkın ortaya konması düşünülüyor.

Eğer testler başarılı olursa ciğer hastalıklarının tespitinde teknoloji önemli bir rol oynamış olacak. Ayrıca teknolojinin akıllı telefon kameralarında bile kullanılabileceği söyleniyor. Bir lezyonun fotoğraflanarak doktora gösterilmesi ve doktorun lezyonun potansiyel kanser riskini bu sayede açıklaması mümkün olabilir.

:: Görüntüler üzerinden hastalıkların tespit edilebilecek olması konusunda ne düşünüyorsunuz?

4 Yorum

  1. Tıpçı ile mühendis dayanışması=mükemmel sonuç
    Tıpta 1. Sınıfım ama mühendisliğe geçicem kaçarı yok

  2. İnşallah faydalı olur. Hastanelerde kanser bölümüne gidin insanların halini görün. Sonra ne kadar lüzumsuz bir hayat yaşadığınızı anlayacaksınız.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version