Sony, 1991 yılın son kullanıcı için lityum-iyon pillerini piyasaya sürdü. O zamanlar için büyük bir icat olan lityum-iyon piller, günümüz için yetmemeye başladı. Teknolojinin ve elektronik aygıtların gelişmesine karşın, son kullanıcı için pil teknolojisi yerinde saymaya devam etti.
Özellikle akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte pil sorunu da tavan yaptı. Son gelen haberlere göre, yeni IBM batarya teknolojisi ile birlikte pil derdine son verilmesi planlanıyor.
Huawei P40 Pro bataryası için açıklama geldi
Yeni IBM batarya teknolojisi ile lityum-iyon piller son bulacak
Akıllı telefonlar ve taşınabilir bilgisayarın gittikçe önem kazanması, pil sürelerini de önemli hale getirmeye başladı. Günümüzde birçok kullanıcı, akıllı telefon alacağı zaman dikkat ettiği ilk özelliklerden birisinin batarya kapasitesi olduğunu belirtiyor. Cihaz ne kadar performanslı olursa olsun, bataryası iyi bir kullanım ömrü sunmuyorsa kullanıcılar bu cihazı tercih etmek istemiyor.
Akıllı telefonlar ve taşınabilir bilgisayarlara ek olarak, elektrikli otomobil teknolojisi de giderek gelişiyor. Bu otomobillerin pil güvenliği ve sürüş menzili de oldukça önem taşıyor. Yeni IBM batarya teknolojisi ile bütün bu dertlere son verilecek gibi.
Yeni geliştirilen piller ile patlama riski azaltılırken, sıcaklık sorunlarının da tarihe karışması planlanıyor. Ayrıca yeni piller, daha kısa sürede çok daha hızlı bir şekilde şarj oluyor. IBM’in geliştirdiği 800 Wh/L kapasiteye sahip prototip batarya, 5 dakikada yüzde 80 doluma ulaşabiliyor. Ayrıca belirtilene göre yeni piller, lityum-iyon pillere kıyasla aynı hacimde daha yüksek kapasite sunuyor.
Yine IBM’in belirttiğine göre, yeni piller çok daha uzun döngü sürelerine sahip. Yıllar içerisinde, binlerce kez döngüye girseler bile ortalama olarak yüzde 80 pil ömrünün kaldığı söylendi.
Yeni pilin yapısı da sıvı elektrolit şeklinde. Pil için gereken üç temel malzeme de deniz suyunda bulunuyor. Bu sayede pil maliyeti düşerken, çevreye verilen zarar minimize ediliyor. IBM, yeni pilleri için Mercedes-Benz Ar-Ge, Sidus ve Central Glass gibi şirketlerle beraber çalıştığını belirtti.
Son olarak IBM, yeni pillerinin iki yıl içerisinde elektronik cihazlarda kullanılabileceğini belirtti.
Siz yeni pil teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Grafen pil icinde ayni seyler soylendi ama 10 sene gecti ses seda yok yalandır
aaaaaa
İyiymiş
evet artık piller işe yaramıyor en iyi pil yapılmalı artık 5 yada 8gün gidecek bir pil
aynen, 1 sarj ile 1 hafta gidecek amiral gemisi yapsinlar, 1 hafta gidecek smart watch yapsinlar. biz ona raziyiz.
Hadi bakalım yaa, inşallah.
Bence telefon şirketleri böyle birşeyi kabul etmez. Sonuçta yeni modelleri satmak için mevcut pilleri çok az geliştirmeleri yetiyor
rahat ol aga 4.000 mah yerine 500 mah koyarlar :))
Hep dış düşlerin oyunu. Adamlar daha çok mal satmak için kullanım ömrü sınırlı olan malları bilerek yapıyolar. Bozulmasa bile sizi kanser edecek şekilde çalışmaya başlıyor ve siz ben hepimiz dünyaya bidahamı gelicez deyip paracıkları basıyoz.
2 yıl sonra da başka pil teknolojisi çıkar, onuda 5 yıl içerisinde telefona koyacaklarını söylerler ve bu kısır döngü böyle devam eder. Biz en iyisi hayal kurmaya devam edelim.
Pil konusunda halen çok geriyiz. Bunun en büyük sebeplerinden biri pazarlama ve ürün eskitme stratejileri diye düşünüyorum. Bu sebepten dolayı Çevre çok kötü şekilde etkileniyor… ARTIK VAZGEÇİN BU YÖNTEMDEN. Bence teknoloji editörleride artık bu pill konusuna değinmeliler. İşlemci, Ram vs konularda insanlık çok gelişti; fakat pil konusunda hem kaliteli hemde çevreye duyarlı bir ortak pil geliştirmeliler.
Ay hadi inşallah..
lityum’dan çok daha hızlı elektrik ileten maddeler var ve biliniyor fakat lityum aralarında en ucuz ve zamanına yeterli olduğu tercih ediliyordu ama günümüzde ihtiyaçlar değişti artık arabalar için pil kullanmaya başladığımızdan ve lityum rezervlerinin azalmasıyla yeni maddelere geçiş hızlandı.
Denizleride kurutacaklar bir o kaldıydı.
Denizi kurutabilirler mi hiç. Yakında her yer zaten sular altında kalacak. Sen de denizin kurutacaklar diyorsun.
Zaten Türkiye’de Atatürk Üniversitesinde bir arkadaşımız var doçent bayan, onun geliştirdiği batarya türü bunu sağlıyor. IBM bunu yeni yapıyorsa geriden geliyor demektir. 450km mesafeye gidebilen ve 5.7TL elektrik harcayan bu teknoloji geliştirildi. Günaydın.
Hangi dergide yayınlandı makale okumak şsterim saygılar
Tüketici olarak heyecanlandım Abi teknoloji hep bir yarış içinde olması bir iyi birde bizi heyecanlandırıp masraf çıkarması gibi kötü yönü var.
Harika
Ne olduğunu bilmiyoruz ki, ne diyelim.
Yaw bu yerli oto için geliştirilsin.
bu konuda çok fazla haber okumuş biri olarak pili telefona konmuş görene kadar inanıp da mutlu olamıyorum
Hep okuyoruz bu haberleri ama yok elimize alamadik yıllardır böyle
Aslı çıkarsa yüzyılın icadı olur.