2014′ün Eylül döneminde çıkan Torba yasa, TİB yani Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı‘nın yetkilerini artırıyor ve internette bundan sonra engellemeler çok daha kolay bir hale getiriyordu.
Daha sonra buradaki haberimizde aktardığımız gibi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Torba Yasa’nın internet ile ilgili kısımları, yürürlüğe girmedi.
Fakat Hükümet bu yasayı unutmadı ve yine bir Torba Yasa döneminde, Sağlık ile beraber İnternet ile ilgili yeni kanunları da meclisten geçirdi. Peki bu yeni internet yasası neler getiriyor?
4 saat içerisinde internete ve sitelere erişim engellenebilecek!
İnternet ve sağlıkla ilgili düzenlemeleri de içeren “Torba Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Artık sadece TİB Başkanı değil, Başbakan ya da bakanların talebiyle 4 saat içinde internete erişim engellenebilecek. Sakıncalı bulunan içerikler çıkarılıncaya kadar erişim yasağı devam edecek.
Engelleme için mahkeme iznine gerek yok
İçerik engellendikten sonra 24 saat içinde karar hakimin onayına sunulacak. Hakim kararını 48 saat içinde açıklayacak. Hakim aksi bir karar verdiği zaman karar iptal edilecek.
İptal durumunda bile siteler 24 + 48 saat kapalı kalacak ve hukuksuz yere 3 gün boyunca engelli bir şekilde tutulabilecek.
Sadece içeriğin değil de komple sitenin kapatılıyor olması da ayrı endişe verici detaylardan.
3 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası!
Bu madde kapsamındaki suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında başkanlık tarafından, Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacak.
Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hakim kararı üzerine adli mercilere verilecek. Bu bilgileri vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 3 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararın gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının uygulanmaması sonucunda devlet veya kişiler zarara uğramış ise, zararın niteliği ve derecesine göre Başkanlığın talebi üzerine Kurum tarafından yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek.
:: İnternette sansürü artıracak olan bu torba yasa hakkındaki düşünceleriniz neler?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}