ABD ile Çin arasında yaşanan ticari gerilimde hedef tahtasında yer alan markalardan biri de Apple. Firma hedef tahtasından uzaklaşabilmek için yeni iPhone modelleri için üretim sürecini Hindistan‘a kaydırmayı planlıyor.
Bir taraftan Trump göreve gelir gelmez Apple‘a çağrıda bulunarak üretimini ülke içine çekmesi için uyarmıştı. Ancak başkan daha çok ABD markalarının üretim süreçlerini Çin‘de gerçekleşmesinden rahatsız oluyordu.
iPhone modelleri artık Hindistan’da mı üretilecek?
Aslında henüz Apple tarafından yapılan resmi bir açıklama yok. Ancak gelen ilk bilgiler, Çin‘de iPhone üretimi yapan Foxcon‘un Hindistan‘da büyük bir üretim tesisi arayışında olduğu yönünde.
Henüz Foxcon‘un arayışına devam ettiği düşünülürse 2019 sonunda çıkacak yeni iPhone modelleri muhtemelen Hindistan‘da üretilemeyecek.
Ancak gelecek yıllar için Apple belli ki Çin üretimini asgariye indirmeyi planlıyor. Tabii ki şirketin bu hamlesinin Trump‘ı ne kadar memnun edeceği belirsiz.
Bu arada Trump ve ABD‘nin gittikçe dozu arttıran hamleleri sonrası Çin hükümetinin de Apple‘a yönelmesi bekleniyor.
Markanın Çin pazarında zor duruma düştüğü, zaten pazarda düşük olan satışların daha da düşeceği tahminler arasında. Apple’da en azından üretimini bu pazardan çekerek daha az zarara uğramanın peşinde.
Hindistan son yıllarda akıllı telefon dünyasında önemli pazarlardan biri olarak öne çıkıyor. Apple‘ın Çin pazarının tehlikeye girmesi sonrası Hindistan‘a daha önem vermesi bekleniyordu.
Peki siz ne düşünüyorsunuz? Apple gerçekten de Foxcon‘u Hindistan’a taşınmaya ikna edebilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Çin Gibi Hindistan’da iş gücü yüksek ülke nede olsa aylık 40-50 dolara çalışıyorlar
220dolardan asagi calisan yok burada, o da illegal isci olarak calisanlar. resmi olarak fabrikada calisanlar ortalama 270 dolar aliyor vasifsiz olanlari. maksat burada is gucu degil, siyasi krizi cozmek. hindistan bu konuda elektronik alanda ciddi yatirim aliyor tesvikler sebebiyle
Normalde Avrupa ve Amerikan şirketleri “sosyal, yasal veya insani sorumluluk politikaları gereği”, tedarikçilerinin de belli insani kurallara uymalarıni isteyip, tedarikçi denetimlerinde buna da bakıyorlar.
Bir denetimde, işçilerden biri “fazla mesai yapıyoruz ama parasını alamıyoruz” dediği için, denetimin durduğunu, siparişlerin askıya alındığını, puantaj ve ödeme kayıtlarına detaylı bakıldığı, fazla mesailerin tamamının düzenli ödendiğini gördükten sonra siparişlerin normale döndüğü ve denetime kaldıkları yerden devam ettiklerine tanık olmuştum.
Bu firmalar çin’de bunları talep etmiyorlar. İnsani çalışma ortamı yok, köle gibiler ve insanlar emeği sömürülen bu insanlara urettirilen telefonlara üretim maliyetinin 4-5 katı para verip, alıp caka satıyor.
Türkiyeye getirseler iyi olur ama ben almam
resmi adimlarin atilmasi bekleniyor bu konuda, cinde zaten satilmiyor pek iphone, uretimi buraya cekerek destek almayi planliyor devletten. ayrica yerli piyasaya girip satis bandini artirmayi planliyor. hindistanda da ithal telefonlara ciddi vergiler var, hal boyle olunca telfon ureticileri bu derece buyuk bir nufusa ulasmak icin uretimlerini bu ulkeye cekiyorlar.
foxconn…
AMERİKA MARKALI YÜKSEK KAZANÇ SAĞLAYAN Bİ O KADARDA UCUZ İŞÇİLİKLE DEĞERİNE DEĞER KATAN,
BİR APPLE MARKANIN HİNDİSTAN GİBİ BİR ÜLKEDE AÇMASI DÜŞÜK İŞÇİLİK MALİYETİYLE ÜRETMESİ GAYET NORMAL.
Foxcon hindistana giderse çinde büyük açık oluşur o yüzden ben gideceğini pek sanmıyorum ki, foxcon bir tek apple a telefon yapmıyor …